Lagbanner
Gästkrönika: Inget att skylla på
Pontus Wernbloom tas in för att hjälpa Blåvitt få ordning på anfallsspelet. I första matchen sedan hemkomsten mot Djurgården blir det bara 2-2. Det följt av ännu ett kryss mot Mjällby innebär att tålamodet är slut för andra i föreningen. Poya Asbaghi sparkas och Kennet Andersson lämnar kort därpå.

Gästkrönika: Inget att skylla på

Alltid Blåvitt tar med jämna mellanrum in olika gästkrönikor med åsikter kring IFK Göteborg. Den här gången gör vi en djupdykning i säsongen som gick, vad som sades och gjordes, och varför det inte finns några ursäkter för Blåvitt längre.

Det är återigen dags för en ny era på Kamratgården. Max, Poya och Kennet har lämnat och vad man än tycker om det är det tid att se framåt. Men – för att släppa ett projekt som jag och många med mig trodde väldigt hårt på så måste jag, om inte annat för min psykiska hälsa, stolpa ner vad som faktiskt hände de där 77 pandemidagarna då vi spelade två matcher i veckan. Vad som föregick dem och hur det kunde bli som det blev. Det känns som att vi under vintern hamrat in en sanning om att det långsiktiga projektet misslyckades på grund av låg kravställning och fokus på resultat. Och ja, till viss del får man ju hålla med. I den fas av planen vi var 2020 så maximerade man inte möjligheterna till resultat utan hoppades kunna fortsätta 2019 års framsteg utan att riska ekonomin. Långsiktiga mål och klubbens ekonomi gick före kortsiktiga resultat. Ändå lyftes föreningens åttonde cuppokal och trots pandemin ser vårt lilla kapital ut att ha klarat sig på grund av att Jesper Tolinsson i brist på a-lagsmittbackar fick speltid i våras.

När vi kom in i 2020 gjorde vi det med en plan. Under de två tidigare åren hade vi sakta men säkert byggt upp både klubbkassa och resultat från allsvensk botten till mitt. Inte genom jättevärvningar utan istället med utveckling och i vissa fall försäljningar av unga spelare som Carl Starfelt, Koffe da Graca, Sebastian Ohlsson, August Erlingmark, Alhassan Yusuf, Paka Lagermyr, Giorgi Kharaishvili och Benjamin Nygren. Detta hade vi misslyckats med under tidigare tränare då vi istället maximerat poängskörden på bekostnad av ekonomisk hållbarhet, genom lån och köp av toppspelare i en ålder där de inte kunde utvecklas och säljas vidare. Målet med 2020 var enligt planen en bättre placering än fjolårets sjudeplats och att stadga upp kassan ännu mer för att 2022 kunna utmana om europaplatserna.

Poya Asbaghi hade under 2019 förlängt sitt kontakt med IFK över 2022 men jagades av Champinship-laget Barnsley. Brittisk media rapporterade att Poya varit på intervju hos klubben men Poya stängde ner spekulationerna med att ”Det är smickrande, men håller vi på att bygga något väldigt fint i Blåvitt”.



Januari

Silly season är i full gång och Poya är tydlig med att han behöver en anfallare och en mittback. Under kontrakt finns en (1) anfallare med skadeproblem samt två mittbackar med allsvensk erfarenhet. Förutom Koffe och André finns även långtidsskadade Rasmus Wikström.

Poya har under två år varit mycket medgörlig och skapat resultat utifrån de ekonomiska möjligheterna utan att pressa på för mycket om nyförvärv. Men nu påpekar han i intervju efter intervju att vi behöver en mittback och en anfallare. Ihop med Kennet och Pontus bestämmer de sig för att sikta högt, de vill ha spelare som går direkt in i elvan.


Februari

Jakten på förstärkningar går vidare. Kennet siktar på en hög hylla och flera spelare visar sig omöjliga att få in. Samtidigt är man ganska säker på att Marcus Berg kommer ansluta efter sommarens EM-uppehåll. Angående mittback säger han:

– Det är fortfarande så att första prioritet är en mittback. Vi har två mittbackar och har redan gått in i tävlingssäsongen. Två hela, ordinarie och A-lagskontrakterade mittbackar. Det är fortfarande det som det är fokus på... Men det finns alternativ i truppen, spelare som kan spela där, unga spelare också. Den paniken finns inte, men det är hög prio på en mittback.

– Om vi kollar på A-lagskontrakterade spelare så har vi en renodlad anfallare i Robin. Sedan har vi ett par, tre stycken som absolut kan spela där. Men absolut, det är också en position som vi tittar på.

Balkander skriver i GP att "IFK Göteborgs trupp består bara av en startelva och några gubbar till... För blåvita fans skull håller jag tummarna för att Kristopher da Graca, André Calisir och Robin Söder håller sig friska."


Mars

Kennet och Pontus hittar en mittback som ska kunna gå rakt in i elvan. Affären är så gott som klar.

15 mars skjuts kvartsfinalen i Svenska Cupen mot Bajen på framtiden pga coronaviruset.

Robin Söder har känning och rehabtränar med sjukgymnast Fredrik Larsson.

Kennet säger till GP 21/3 apropå nyförvärv att “det är ett pågående arbete, det kommer aldrig avstanna. Så det är ingen större skillnad nu. Vi förhåller oss till de förutsättningar vi har i dag. Sedan mixar vi upp det med vad som händer i föreningen och vad det här betyder ekonomiskt för oss. Efter det får vi komma fram till vad vi ska göra.”

På grund av coronaviruset beslutar klubben att inte värva den mittback som tidigare varit så gott som klar. Transferfönstret stänger.

Hur känns det? Frågar GP Kennet,

– Det är både och, lite dubbelt. Det är en kostnad som man inte drar på sig i de här tiderna. Sedan har bara två skadefria mittbackar i truppen. Så, självklart var det sportsligt sett inte optimalt.


April

Allsvenska starten skjuts på framtiden.

Söder har fortsatta känningar men man tror att han ska klara sig utan operation. Och hoppas fortfarande på att Berg kommer in till sommaren. När allsvenskan drar igång vet man inte.

Blåvitt har tunnast trupp av de allsvenska klubbarna. Ingen annan klubb har 20 eller färre spelare i sitt A-lag. Om ordinarie lag kan spela så har vi dock en väldigt vass elva. Trion Aiesh, Söder och Kharaishvili framför passningsspelare som Sana och Paka lär skrämma alla försvar i allsvenskan.


Maj

1 maj tränar Berg och Bjärs på KG. Kennet säger till GP att:

– Just nu är ju prio ett, och det vet alla nu för tiden, att en mittback ska komma in, eftersom vi bara har två på A-lagskontrakt. Sen har vi bara en anfallare på A-lagskontrakt. Men vi har många duktiga underifrån, men det blir ett jäkligt tufft matchande när vi kör igång. Det är ett utmanande läge vi är i.

Eftersom man inte värvade innan fönstret stängde är klubben nu tvingade att scouta bland spelare utan kontrakt. Kennet Andersson om Berg och Bjärs:

– Nu tänker vi på vad vi kan göra här och nu. Vad vi vill ha till den allsvenska starten. Där är inte de, eller någon annan som har kontrakt som går ut till sommaren, aktuella. Det är bara de som inte har kontrakt just nu – och de som bröt kontraktet under förra transferfönstret.

Tittar ni på spelare i den kategorin?

– Ja, det är det som är verkligheten för oss nu. Sedan hoppas vi att det öppnas upp ett fönster innan säsongen börjar.

Kennet väntar inte på att fönstret ska öppna utan presenterar i mitten av månaden kontraktslöse Alexander Farnerud (36) som anfallsalternativ. Det är en position han inte spelat i på länge. På frågan om han är tillräckligt tränad för allsvenskan svarar han:

– Vi får se. Det känns bra, men vi får ta det dag för dag och stegra. Jag har hållit igång så bra jag har kunnat på egen hand, men när du ska ut på planen blir det andra rörelser, andra moment som gör att kroppen rör sig annorlunda och att lungorna får jobba hårdare. Vi får ta det successivt.

Även Jakob Johansson presenteras som nyförvärv. Han är dock inte spelklar utan rehabar sin korsbandsskada. Angående fler nyförvärv säger Kennet:

– Vi kommer fortfarande vara jävligt noga med vad vi gör. Det vi vill få in nu är en mittback som kan gå in direkt, innan allsvenskan. Det finns bara en lösning på det: En spelare som bröt sitt kontrakt innan det senaste transferfönstret stängde.

Den 29 maj kommer beskedet att allsvenskan startar 14 juni. Ett nytt transferfönster öppnar 31 maj fram till premiären. Nu kan vi plocka in spelare under kontrakt och inte bara arbetslösa som Alexander Farnerud. “Det var mycket det som gjorde att vi plockade in honom. Vi visste inte om det skulle bli ett extra fönster” säger Pontus Farnerud.

Poya är orolig för truppbredden. “Ska vi spela matcher var tredje eller var fjärde dag är truppen väldigt tunn. Få lag i allsvenskan förutom Malmö FF och Häcken är förberedda på detta och kan klara av det på ett bra sätt. Framförallt behöver vi en mittback.”

Juni

Säsongen planeras att genomföras i ett rasande tempo där de lag som även spelar i cupen kommer ha minst två matcher i veckan över flera månader. Konsekvenserna riskerar att bli allvarliga och idrottsläkaren Matilda Lundblad varnar för en ökad skaderisk bland spelarna:

– Det skadeförebyggande arbetet kommer ha en större påverkan på vem som står som segrare i de båda allsvenskorna. Det gäller att lyssna på kropparna och hitta rätt balans för varje individ. Har du en känning kanske du måste hållas i någon match för att satsa på nästa. Man kommer ställas inför avvägningar hela tiden. Det är såklart alltid närmsta matchen som är viktigast, sedan handlar det om tid. Det kommer bli många frågeställningar som man inte kommer kunna hämta hem på samma sätt som när det är en vecka mellan matcherna.

En bred trupp benämns oftast som positivt – och nu kanske mer än någonsin. IFK ser inte lika allvarligt på belastningen. Fysion Calle Persson förklarar att vi är så förberedda som vi kan vara. “Det blir det ju som att spela i allsvenskan och Europa League. Och det vill vi ju klara av!”

Dagarna innan den allsvenska premiären löser klubben mittbackskrisen genom att plocka upp Jesper Tolinsson från u-truppen och till slut värva hem Mattias Bjärsmyr. Bjärs är dock skadad men hoppas kunna börja träna veckan efter. Kennet kommenterar värvningen:

– Ska vi vara ärliga så hade inte Mattias stått här om inte corona hade kommit. Då hade det sett annorlunda ut. Det har varit otroliga omkastningar.

Vad säger du om spelartruppen ni har nu?

– Det känns jättebra! Från var vi har varit och med tanke på det vi har gått igenom den här våren ... Det känns jättebra, det gör det.

I den allsvenska premiären förlorar vi mot mot Elfsborg. Söder känner sig besvärad av sin skada och Agge som trampar på en elfsborgspelare blir avstängd 4 matcher. Dagen efter skriver Marcus Berg på för ännu ett år i Krasnodar.

I nästa match möter vi Varberg borta och lyckas ta tre poäng efter mål av Sana och Paka. Bojan Pandzic tillåter Varberg spela riktigt grisigt vilket får den oturliga följden att Da Graca och Calisir skadas. Robin går av i 82e minuten.

– Jag sa till domaren att jag förväntade mig att han inte bara skulle döma utan även skydda spelarna. Han tyckte att han hade gjort rätt. Men den tacklingen på Koffe är inte bara gult, det är ett grovt rött kort. Den tacklingen hade kunnat undvikas genom att man hade satt tonen från första början. Nu fick vi istället Koffe skadad och gud vet hur länge han är borta, säger Poya.

Bjärsmyr är fortfarande inte tillbaks i träning. Ändå tvingas han starta mot Mjällby i nästa match eftersom det inte finns alternativ.

– Fysiskt sett är jag inte redo, det vore helt extremt om jag vore redo. Då vore jag värsta maskinen och det är jag inte. Vi hade en diskussion och bestämde oss för att köra.

Poya fyller i:

– I den bästa utav världar och under optimala förutsättningar hade man nog stegrat in honom mer successivt. Och det är klart att vi helst inte hade velat använda sex olika mittbackspar under de här matcherna.

Blåvitt kryssar mot Mjällby. Robin Söder startar på bänken.

– Med det här täta matchandet klarar han inte av att spela alla de här matcherna i rad. Det handlar mer om att kunna fräscha upp honom inför kommande utmaningar säger Poya.

Den 25 juni slår IFK ut Bajen ur cupen. Samtidigt kommuniceras att Robin Söder blir borta resten av säsongen. Blåvitt har nu ingen renodlad forward i truppen och Balkanders mardrömsscenario från februari är fullbordat.


Juli

Mattias Bjärsmyr får stå över ett par matcher.

– Han fick hoppa in för tidigt. Eller för tidigt ... han var tvungen. Vi hade inga mittbackar. Vi hade Koffe och André borta. Vi hade Agge avstängd. Bjärs fick offras lite i den matchen för att vi skulle kunna få ihop en backlinje. Med facit i hand kom han in och räddade poäng genom att göra mål, men individuellt för honom var det kanske inte det bästa. Det var det bästa för IFK, men han hade mått bättre av att vila. Det har man sett i effekterna efteråt där han inte är 100-procentig, tyvärr.

På positioner där vi har alternativ roterar Poya en del för att inte få fler skador. Man laborerar också med uppställningar i brist på anfallare. På fem matcher har man tvingats till fem olika mittbackspar. Det laget som inte roterar alls – IFK Norrköping springer ifrån i toppen av tabellen. Poya får frågan om hur förändringarna har påverkat?

– I det korta loppet har det gett resultat. Det gav oss semifinalplatsen mot Hammarby och vinsten i vårt rivalmöte med AIK. Men börjar du göra för mycket saker kan den långsiktiga effekten av det bli att du tappar kontinuitet. Vi vill gärna inte hamna där. Det är viktigt för oss att kunna skifta mindre. När schemat börja lätta lite hoppas jag att vi kan få lite mindre rotation och mer kontinuitet på spelare. Och även då förändra mindre i formationen.

IFK radar upp kryss, man skapar mycket chanser men får inte avsluten att fungera. Det finns fortfarande ingen forward i truppen och på frågan om det letas anfallare svarar Poya: “Det är klart att Kennet och Pontus vet att vi har en forward mindre i truppen.” Blåvitt försöker enligt rykten värva Linus Hallenius men han hamnar hos serieledarna i Peking.

Trots kryssen visar laget en fin karaktär och när nio tävlingsmatcher spelats har de blåvita gjort fem mål och säkrat sju poäng efter matchminut 80. “Vi har en tro på oss själva. Ligger vi under med 1–0 med tio minuter kvar kan vi göra ett eller två mål. Det är aldrig kört.” säger Hosam Aiesh.

22 juli gör Jakob Johansson comeback och byts in vid ställningen 2-0 mot Falkenberg, han och Bjärsmyr bildar då säsongens 8de mittbackspar. Matchen slutat 2-2.

Två dagar senare presenteras anfallaren Christian Kouakou. Tyvärr är han skadad och kommer inte kunna spela på ett tag. Den giftiga offensiva trion Aiesh, Söder och Kharaishvili har inte spelat en enda match ihop. Men med högklassiga hot på bägge kanterna i Aiesh och Kharaishvili har IFK inte förlorat en match och tagit 10 poäng på 6 matcher. Giorgi har dock inte lyckats bli kvitt sina skador utan pendlar mellan plan och läktare hela säsongen.

Den 30de juni vinner Blåvitt föreningens åttonde cupguld! På vägen slår man ut årets överraskningar i allsvenskan – Sirius och Elfsborg, samt klubbarna med högst spelarkostnader Hammarby och Malmö. Nackdelen är att seriens tunnaste trupp spelar fler matcher än något annat lag, vi har knappt tid att träna mellan matcherna viket blir problematiskt då elvan hela tiden skiftar utan möjlighet att träna ihop.


GIFen är från IFK Göteborgs kanaler


Augusti

IFK kryssar vidare i allsvenskan. Spelet ser bra ut och chanser skapas men spetsen i straffområdet finns inte. Poya kommenterar:

– Det gäller att fortsätta ta löpningarna, och komma till avslut. Det gäller att fortsätta att komma till målchanserna. Så länge vi skapar kommer vi vinna, även om vi mest kryssat. Kan vi göra det över en hel säsong, då borde de bli fler segrar än vad vi fått hittills.

9 augusti kryssar vi mot Örebro borta. Bjärs går av skadad efter fem minuter och Kouakou hoppar in i andra halvlek. Han lyckas göra ett mål på övertid som tyvärr blir bortdömt. Han har dessutom en nick precis utanför och Svenskafans skriver att han “ser hungrig ut och hans jobb i djupled kan bli nyttigt framöver.”

– Det är klart att vi suktat efter en anfallare. Vi har varit lidande av det i allsvenskan och vill ha mer minuter på en sådan spelare, säger Poya efter matchen.

Den 20de augusti gör Max Markusson en längre intervju i GP och säger bland annat:

– Vi, styrelsen och hela organisationen, har varit överens att vi ska låta de här två åren vara omställningsår ... Alla de som skriker på Poyas avgång just nu ... Det han är anställd för är att förändra en systematik hur IFK Göteborg bedriver sin fotbollsverksamhet – tillsammans med Kennet och Pontus. Folk säger: "Ni måste göra någonting!". Då gäller det att göra rätt åtgärd. Vad är rätt åtgärd? Är det att sparka en tränare?

– Faran för fotbollsklubbar generellt är att säga att den enda lösningen vid motgång är att byta tränare. Sedan kanske det kommer dit i slutändan ändå eftersom tränaren är ytterst ansvarig. Men så länge du har en tydlig plan vart du vill hamna, att du har en metodik som du tror på och att du har kapacitet för att nå dit – då bör du söka svar på andra delar än bara: "Tränaren får gå!". Det är min bestämda åsikt att det största hotet mot fotbollsklubbar generellt är brist på långsiktighet, att man hela tiden söker enkla lösningar. Hade det funnits enkla lösningar hade vi gjort dem.

– Jag tror faktiskt att det tuffaste beslutet man kan fatta i en situation som det här är att fortsätta tro på långsiktigheten och justera saker som leder klubben i den riktningen. Det finns en risk att personer i ledande positioner pressas att fatta beslut som är behagliga. Om du ställer frågan tillräckligt många gånger till mig: "Ska inte Poya få sparken? Ska inte Poya få sparken?". Då är det klart att det ökar en stress hos den som får frågan. "Fan, bara jag sparkar Poya så slipper jag frågan". Men det är inte säkert att det löser problemet.

Dagen efter tar klubben chansen att plocka hem Pontus Wernbloom. Man hoppas att det är vad som ska förvandla kryss till vinster. När cupen nu är avslutad ser spelschemat mycket luftigare ut, en match i veckan och fler spelare tillgängliga. Nu finns möjligheten att vända skutan. Sportchefsassistenten Pontus Farnerud sa senare att “Vi diskuterade alla tänkbara alternativ. Vi trodde att nyförvärven i kombination med ett tunnare spelprogram och ett förbättrat skadeläge skulle vara nyckeln.”

Max på samma ämne: “Vi hade definierat en tidsram om var vi önskade befinna oss poängmässigt. Det blir ju matematik i slutändan. Tar vi inte x antal poäng så ökar risken för degradering. Under en period så resonerade vi som så att om vi inte får en effekt på värvningarna vi gjorde så måste vi agera internt eller externt. Vi behövde tillföra något. För vår del hoppades vi att vi skulle få de där sista procenten som fattades med hjälp av nya spelare.”

Ledningen kom fram till Poya får två matcher på sig med de nya spelarna (som inte var i någon direkt matchform). Minst tre poäng ska in mot Djurgården och Mjällby borta. Annars får han sparken.

22 augusti, det ordinarie mittbacksparet gör sin första match ihop sedan skadorna i andra omgången. Efter det har vi tvingats använda 9 olika mittbackspar. Längst fram har Söder startat 2 matcher och Kouakou 2, resten av matcherna har vi inte haft någon riktig anfallare. I sin första tävlingsmatch på över ett år hoppar Pontus in som forward och vi tar poäng borta mot Djurgården för första gången sedan 2015.

En vecka senare, vid ställningen 1-1 mot Mjällby borta skjuter Tobias Sana en straff i stolpen. Hade den suttit skulle framtiden kunnat bli en annan men nu förbereds avsked på Kamratgården. Blåvitt ligger 12a med åtta poäng upp till sjundeplacerade Bajen – en placering som ihop med ett cupguld hade överträffat de sportsliga målen för säsongen.


Klippet från IFK Göteborgs officiella Youtube konto



Under 77 dagar har vi spelat 21 matcher, det var precis som många varnat om övermäktigt för en underdimensionerad trupp. Tidigare när vi varit i utsatta lägen har våra fantastiska supportrar kunnat lyfta oss men detta året finns inte det stödet på arenorna. Det vi misstänkt tidigare – att publikstöd ger poäng blev under pandemin en global sanning. Hemmaplansfördelen försvann och lag som normalt har ett starkt stöd tappade poäng på planen. I allsvenskan var trenden extremt tydlig, se tabellen nedan över de sju största publiklagens poängutveckling från 2019 till 2020.

Hammarby -24
AIK -23
Dif -18
MFF -5
IFK -14
HIF -4
Peking -11

Den tredje september blir det officiellt. Poya får kicken, och hans chef Kennet Andersson säger upp sig. Projektet som klubben enhälligt stod bakom tre månader tidigare var avslutat på grund av för många kryss under en exceptionellt svår period där många tunga faktorer var omöjliga för en tränare att påverka.

Representanter för klubben verkade uppriktigt ledsna över att bli av med projektets ledare men bedyrade att det inte var någon helomvändning på tal. Någon skulle komma in och ta Poyas projekt vidare. Ett halvår senare slutade vi på samma tabellplacering där vi låg när Sana missade straffen mot Mjällby. Säljbara utvecklingsspelare har bytts mot äldre klasspelare, huvudfokus har gått från utveckling till vinst i nästa match och det pratas om att satsa mer pengar på a-truppen.


GIFen är från IFK Göteborgs kanaler


Nu finns det inget att skylla på – mot guldet 2021!

/ Picasso i GBG-tröja
 

Alltid Blåvitt2021-01-29 17:30:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg