Lagbanner
Gästkrönika: Tänk till, eller håll k*ften
Det finns många supportrar som skriver, poddar, fixar tifon, styr upp läktarsånger m.m. som ofta får orimlig kritik från andra supportrar. Var rimligare i kritiken, eller gör bättre själv, tycker gästkrönikören Pär

Gästkrönika: Tänk till, eller håll k*ften

Alltid Blåvitt verkar för att vara en plattform för Blåvita supportrar att interagera med varandra och skapa innehåll om Blåvitt som engagerar den blåvita supportersfären. Då och då publicerar vi därför gästkrönikor från supportrar som vill få ett och annat sagt om Blåvitt eller fotboll i allmänhet. Den här gången är det ett för många bekant ansikte som är tillbaka med en gästkrönika.

Tanken var egentligen att det inte skulle bli några fler blåvita rader på ett tag, kroppen säger till mig att vila och dottern (x2) pockar på den uppmärksamhet som är tanken att de ska få, men ett litet undantag kan man unna sig. Dessutom kommer det här inte handla om IFK, i alla fall inte direkt. Det kommer istället att handla om oss som uttalar sig om klubben vi älskar, eller kanske snarare, de som uttalar sig om oss som uttalar sig om klubben vi älskar.
 
Rörigt? Vi tar det från början. Jag knattrade ner mina första knaggliga försök till blåvit skrivkonst i en gästkrönika för Baraben som på° den tiden var ”the shit” när det kom till supportermedia. Jag har sedan dess skrivit och producerat material på° flertalet blåvita plattformar. En del jag gjort har varit bra, en del mindre bra och en del skit.
 
Jag har fått både ris och ros genom åren, som sig bör, men det har alltid funnits en grupp människor som inte går på° det jag skrivit utan på° mig som person. Detta blev tydligast när jag skrev en text för Alltid Blåvitt om att Stahre gärna kunde fa° brottas någon annanstans. Såhär i efterhand kan jag också° se att jag hade fel, men det motiverar inte det hat som jag fick när jag som nybliven vuxen hade lagt ner min fritid på° att göra något mer med mitt supporterskap. Det var första (eller andra) gången jag slutade skriva.
 
För det är där vi slår huvudet på° den berömda spiken. Det finns ett antal människor som skriver, poddar, fixar tifon och sjunger sånger. Sen finns det ett antal människor som sitter hemma i soffan och gapar om hur dåliga den förstnämnda gruppen är. (Oftast utan att själva ha gjort ett handtag för den förening de bryr sig sa° mycket om.)
 
Måste alla arbeta aktivt för Blåvitt? Nej. Men soffpotatisar och internetkrigare kan visa lite respekt för dem som försöker göra något lite mer innehållsrikt för föreningen. När vi i skyttegraven gör något konstigt säg för guds skull till, men gör det i paritet med brottet och på° ett någorlunda kamratligt sätt. När man ägnat de tre första veckorna av semestern åt att bygga en studio och starta en podd kanske man inte behöver ha ett ”det här var ju skit, du är skit” i ansiktet det första som händer, även om så är fallet.
 
Budskapet är tydligt, tänk innan du kommenterar, annars kan du faktiskt hålla k*ften. Och gör vi som gör saker det sa° förbaskat dåligt (som när vi börjar meningar med Och), gör det bättre själv.
 
Nu ska jag leka med barnen, god jul!
 
Signatur
(Pär) Ödlund

Alltid Blåvitt2020-07-10 18:10:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg