Lagbanner
GENOMGÅNG: De senaste 10 årens akademispelare, hur har det gått för dem?
Oscar Vilhelmsson känns given i det blåvita anfallet inför säsongen och spås av många bli Blåvitts nästa stora export

GENOMGÅNG: De senaste 10 årens akademispelare, hur har det gått för dem?

Alltid Blåvitt kommer 2022 försöka rapportera närmare om hur det går för U-lagen och föreningens lovande spelare, och ett första avsteg i det arbetet är att titta på hur det har gått för de som tagit sig från U-laget till A-lag de senaste 10 åren.

Ungdomsutvecklingen är något som alltid varit en del av IFK Göteborgs DNA. Storhetstiden på 80 och 90-talet kanske är det mest tydliga exemplet, då spelare som Jesper Blomqvist, Håkan Mild, Linkan, Klas Ingesson, Dan Corneliusson och Glenn Strömberg alla var nyckelspelare som också hade tagit sig från IFK Göteborgs ungdomsverksamhet. När SM-Guldet sedan kom hem till Göteborg igen 2007 så var det också ett lag som till stor del bestod av egna produkter. Detta var däremot en identitet som försvann lite några år därefter. Idag är det en uttalad målsättning att 50% av truppen ska bestå av egna produkter, frågan är vilken resultat det har fått de senaste 10 åren? Vilka är de mest lyckade Blåvita produkterna som tagit sig upp till A-laget sen 2011?

KRITERIER: Jag har bara räknat med de som har gjort minst 20 A-lagsmatcher enligt ifkdb.se. Dessutom måste man ha gjort sin tävlingsdebut efter 2011. Spelare som Joel Allansson (debut 2010) och Rasmus Wikström (färre än 20 matcher) är därmed uteslutna. 

David Moberg Karlsson 
David Moberg Karlsson kom till Kamratgården från IFK Mariestad, det tog inte lång tid innan han gjorde sin Allsvenska debut. Debuten var mot Djurgården på Stockholms Stadion då han hoppade in i slutet av matchen. Allt som allt blev det 36 tävlingsmatcher och 5 mål för DMK innan Sunderland värvade honom för 17 miljoner kronor. DMK har inte återvänt till Blåvitt än, men var en Allsvensk toppspelare i Norrköping och såldes vidare till Sparta Prag. Är nu i Japan. 

Sam Larsson
Det tog inte lång tid för Samba Sam att dribbla sig in i alla blåvitt hjärtan efter sin debut 2012. Statistiken som Sam hade under sina drygt 2 säsonger är imponerande men de berättar verkligen inte hela berättelsen. En av de mest tekniska spelarna som någonsin spelat på Gamla Ullevi. Assisten till Lasse Vibe mot Åtvid står ut tillsammans med kvitteringen hemma mot Malmö i slutsekunderna är de som är det man minns starkast från hans tid i Göteborg. Efter det lämnade han för Holland och sedan Kina. Rykten och spekulationer har flugit fram och tillbaka om hans återkomst till Gamla Ullevi men än så länge har ingenting hänt.

Gustav Engvall
När jag minns tillbaka på spelaren Gustav Engvall så kommer jag aldrig tänka på honom som en ensam spelare. Han kommer alltid vara Lasse Vibes anfallspartner. Vilket kanske låter konstigt då Lasse säkert spelade lika mycket bredvid Mikael Boman. Men 2014 kändes Vibe-Engvall duon som en reinkarnation av Torbjörn Nilsson och Dan Corneliusson. Sen försvann Gustav till England. Tyvärr hann Gustav med en inte helt okontroversiell sejour i Djurgården när speltiden i England uteblev. Det blev även en utlåning till Blåvitt en vända, men Gustav nådde inte upp till den nivån han spelat på tidigare. 

Billy Nordström
Göteborgsfödda Billy Nordström anslöt IFK Göteborgs akademi redan som 10-åring. Han tog sig hela vägen upp till A-laget och fick spela 45 matcher med ett mål och två assist. Billy kanske inte hade den starkaste blåvita karriären, men han var en riktig citatkonung, ett exempel är när han fick frågan vad han skulle jobbat med ifall han inte var fotbollsspelare: “Asbestsanerare, för att jag är röten på allt annat”. De senaste säsongerna har Billy spelat i Östers IF och är just nu kontraktslös. 


Patrik Karlsson Lagemyr
En av de mer lättälskade spelarna som spelat i den blåvit-randiga tröjan de senaste åren. Paka som gick från Häckens akademi till blåvitt som 11-åring tog sig upp till A-laget och gjorde sin debut i Svenska Cupen 2015. Höjdpunkten än så länge i hans karriär är utan tvekan målet i Svenska Cupen finalen mot MFF 2020. Intervjun efter finalen med han och Poya kan få vem som helst att börja gråta. Tyvärr har hans karriär varit präglad av skador. Varje gång som han har kommit igång och spelat riktigt bra så kommer en skada. Senaste skadan har hållit honom borta nästan 15 månader, men nu verkar han äntligen vara tillbaka. Det finns få saker som skulle göra mig så glad som en skadefri Paka 2022. 

Pontus Dahlberg
Jag var lite orolig inför säsongen 2017 att Pontus inte skulle kunna fylla John Alvbåges handskar. En ung målvakt som bara hade spelat mot Llandudno i Europa League och några matcher i cupen skulle nu vara vår ordinarie målvakt? Kändes lite tidigt tyckte jag. Men oj så fel jag hade. Pontus Dahlberg hade en riktigt bra första säsong som ordinarie målvakt i Blåvitt. Efter den säsongen kom Watford med ett bud och Pontus flyttade över till England. Men Pontus har varit allt annat en ett obekant ansikte efter den övergången. Han blev lånad tillbaka till Kamratgården för halva säsongen 2018 för att sedan komma tillbaka till Göteborg 2020 och 2021. Då hade Blåvitt Giannis Anestis i målet och Pontus lånades istället ut till Häcken. Ryktena gick under vintern att han skulle få chansen i Blåvitt igen, men den övergången gick i stöpet. 

August Erlingmark
Det var ju inte direkt svårt att älska August efter att han tog sig upp till A-laget. Son till legendariska Magnus Erlingmark och några saker verkar ha smittat av sig. August - precis som Magnus - kan spela i princip överallt. Efter ungefär fem år i blåvitt så har han spelat både mittback och mittfältare, men även fått prova på anfallare och målvakt i slutet av matcher. Nyligen lämnade tyvärr Agge för Grekland och Atromitos. 

Sebastian Ohlsson
Sebastian Ohlsson är en av de få på denna lista som gjorde sin blåvita debut under sin andra sejour i blåvitt. Han lämnade blåvitt för ÖIS redan 2013 där han gjorde det väldigt bra. Några år sedan valde han att göra comeback hos den bättre Göteborgsklubben. Efter två bra år 2017 och 2018 slog han ut på riktigt 2019. Han var då en viktig pelare i ett Poya lag där allt gick som det skulle under hösten, sen blev han värvad av St Pauli på sommaren. 

Adil Titi
Gjorde sin tävlingsdebut i bortamatchen mot Landvetter i Svenska Cupen. Men det tog ett tag innan han slog sig in i A-laget. Det var under 2019 han fick spela mer i Allsvenskan. Men någon startspelare var han aldrig. 29 av hans 32 matcher i IFK Göteborgs A-lag var som inhoppare. Efter utlåningar till Norrby och Brage så lämnade han nyligen för just Brage som bosman. 

Benjamin Nygren
Efter sin debut i Svenska Cupen mot Torns IF så gjorde Benjamin Nygren sina första mål i den sista allsvenska matchen 2018 mot Örebro där han satte två i en match som slutade 3-1. Men hans stora genombrott kom året därefter. Efter en blek förlust i den första matchen mot AFC Eskilstuna så spelade han fantastiskt bra i hemmapremiären, där han spelade fram till två och gjorde ett i en 3-0 seger. Efter en vår där det kändes som allt gick rätt lämnade han för 45 miljoner till Genk. 

Emil Holm
Kungsbacka-sonen Emil Holm var under sin blåvita karriär en schweizisk armekniv. Fast istället för 10 usla funktioner inpackat i ett paket så var han ett ånglok man kunde sätta in med 20 minuter kvar av matchen när det behövdes energi. Målet mot Helsingborg borta under coronasäsongen 2020 som i princip säkrade kontraktet är något jag aldrig kommer glömma. Tyvärr som många andra i den här texten är inte heller Emil Holm kvar på Kamratgården. Han lämnade för danska Sönderjyske på tok för billigt. 

Noah Alexandersson
Precis som August Erlingmark är Noah Alexandersson son till en gammal blåvit legend. Till skillnad från August har inte Noah riktigt blommat ut på samma sätt än. Efter 16 tävlingsmatcher har han stått för 0 fullträffar och en assist. Efter ett skadefyllt 2020 var han utlånad till norska Moss FK halva förra säsongen och det är inte orimligt att tänka sig att det blir en utlåning även denna säsong. 

Oscar Vilhelmsson
Arvtagaren av Lasse Vibes nummer 29 och har inte varit en besvikelse. Oscar slog sig in i laget på riktigt efter Kolbeinn-röran och har verkligen tagit vara på chansen. Han är nu det givna valet bredvid Marcus Berg och förhoppningsvis kan han fortsätta att vara det framöver. Det finns utrymme att vara optimistisk för blåvitts yngste målskytt genom tiderna. 

Jesper Tolinsson
Tuve-sonen Jesper Tolinsson debuterade mot IK Sirius i Svenska Cupen 2020. Ifall jag inte missminner mig så gjorde han en väldigt fin insats förutom att han ramlade vilket ledde till ett mål för Uppsala klubben. Han var under coronasäsongen 2020 en väldigt bra fjärde mittback som kunde hoppa in när det behövdes. Inför säsongen 2021 så var det klart att han skulle värvas till Lommel SK under sommaren (en klubb som är en del av ‘City Football Group’ dessutom). 

Kevin Yakob
Började spela i IFK Göteborg redan som 8 åring men lämnade några år senare för BK Häcken via Angered FC. Han gjorde tre seniormatcher i hisingsklubben innan han anslöt till Kamratgården igen som bosman 2021. Värvningen blev då lite överskuggad av en viss man med tuppkam. Under tuppkamens första match från start gjorde också Yakob sitt första mål. Några skador har hamnat i vägen men förhoppningsvis kan han komma tillbaka och spela sin bästa fotboll 2022.

Oscar Lagerberg2022-02-18 17:40:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg