Lagbanner
Häcken röstar för sammanslagning med Göteborg FC
Ordförande Anders Billström, Marcus Jodin, klubbchef, och Malin Jonsson, medieansvarig, under Häckens extrainsatta årsmöte där det ska avgöras ifall Kopparbergs/Göteborgs damlag ska bli en del av föreningen den 27 januari 2021 i Göteborg. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån.

Häcken röstar för sammanslagning med Göteborg FC

Entydigt resultat efter lång debatt

Vad man än tycker om själva beslutet är det svårt att ha invändningar mot det sätt det togs på. På det extrainsatta årsmötet, som hölls digitalt, fick alla som hade en åsikt komma till tals innan mötet gick till beslut. Under eftermiddagen hade också de medlemmar som av olika skäl inte kunde eller ville delta i det extrainsatta årsmötet lämna förhandsröster. Föreningen hade också föredömligt frågat damlaget innan frågan över huvud taget väcktes och representanter för damlaget medverkade vid ett extra medlemsmöte ett par dagar innan årsmötet. Med det medlemsmöte som Blåvitt höll i november färskt i minnet finns det anledning att se på Häckens agerande inför det beslut som nu togs med viss ödmjukhet och det finns saker att lära inför det digitala ordinarie årsmöte som vi själva har i mars där också frågor om damfotbollens framtid inom IFK Göteborg kommer att avgöras.

Röstresultat blev, kanske lite överraskande, väldigt tydligt: 416 röster för en sammanslagning med Göteborg FC, 35 mot och 10 blanka eller nedlagda. Under torsdagen avgörs frågan definitivt i samband med Göteborg FCs eget årsmöte.

- Det är bra att det blev stora siffror, att man är eniga, säger IFK Göteborgs koordinator för dam- och flickverksamheten, Peter Svanström. Det är ett beslut som påverkar hela Häcken och alla spelare i GFC. Det är skönt att man är överens, är min spontana reaktion. Så kul för alla spelarna och alla medlemmarna, att man är överens.

Inför det extrainsatta årsmötet har Häcken presenterat omfattande planer för ombyggnad av GFCs träningsanläggning i Gothia Park. Vad kommer det att betyda för damfotbollen i Göteborg?

- Jag vet väldigt lite om Häcken, säger Peter Svanström, men om de bygger till för att damerna och ungdomsverksamheten ska få de utrymmena så betyder det jättemycket. Jobbar man med utveckling är det rätt riktning.

Enligt Göteborgs-Posten har IFK Göteborgs styrelseordförande Mats Engström nu medgett att styrelsen tagit emot en förfrågan om samarbete med Göteborg FC, men att frågan enbart diskuterats, som han säger, informellt bland styrelsens medlemmar. Ät detta något som nått dig som ansvarig för dam- och flickverksamheten?

- Jag förutsätter att vår styrelse har full koll på detta, poängterar Peter Svanström. Som Mats sagt har han ett medlemsbeslut att förhålla sig till och han är en duktig ordförande och vet precis vilken linje han ska hålla. Jag ser det inte som konstigt.

Häcken gick i samband med detta direkt till sitt eget damlag och frågade vad de tyckte. Men det har alltså inte IFK Göteborgs styrelse gjort?

- Det skulle i så fall vara via informella kanaler, säger Peter Svanström. Jag känner mig absolut inte förbigången. Jag vet också vad det var vi röstade om 2019 och vilka mål vi jobbar mot kortsiktigt nu, inför 2022. Det är det riktningen vi jobbar mot. När detta dök upp i mellandagarna blev man först förvånad. Sen lite empatisk mot spelarna. Nu har det löst sig för dem och vi jobbar vidare i vår riktning.

Hade det funnits en önskan bland våra spelare, att få Göteborg FC till Blåvitt?

- Det vet jag faktiskt inte, konstaterar Peter Svanström. Det är spelare jag har en god relation till och träffar varje dag, men frågan har inte nämnts. De är idrottskvinnor med sina mål och vi är fullt upptagna med att nå dem. För flera av spelarna är det kanske inte ens Allsvenskan som är målet. Det jag fått till mig på våra interna sociala medier är att man är väldigt glada över att det inte läggs ner. Det tror jag att de som damfotbollsspelare tyckt varit väldigt tråkigt, oavsett var man verkar någonstans. Det hade naturligtvis varit ett nederlag. Men annars reflekterar vi inte över det. Vi har vår kurs utstakad och är otroligt tydliga med vart vi vill, när vi nu fått börja träna igen. 

 

Mats Deland2021-01-27 23:20:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg