Lagbanner
IFK Göteborg bryter med Tobias Sana

IFK Göteborg bryter med Tobias Sana

Under torsdagskvällen meddelade IFK Göteborg att man tvingas bryta kontraktet med fjolårets ärkeängel Tobias Sana. Anledningen ska vara att parterna inte hittat en gemensam väg framåt.

Det var under halvtidspausen i det allsvenska mötet mot Kalmar FF den 2 maj som en tidigare dispyt mellan Tobias Sana och tränare Mikael Stahre ska ha blåst upp till oproportionerliga nivåer. Det sägs ha berott på att Sana, som inlett säsongen svagt, ska ha varit frustrerad över Stahres spelsätt samt valet av spelare i startelvan. IFK Göteborg beskriver Sanas reaktion och agerande följande:

Tobias agerande i halvtid bröt mot lagets och klubbens värdegrund om kamratligt och professionellt uppförande.

Något som ytterligare förvärrade situationen var när Sana under förra veckan likeade en Instagramkommentar som beskrev Stahre som idiot och med krav om dennes avgång.

Idag kom beslutet att IFK Göteborg bryter kontraktet med Tobias Sana med anledning att möjlighet om att komma fram till en gemensam lösning framåt inte finns. Enligt IFK så frånskriver Sana sig ansvar i de bärande punkterna, både i närtid och i det långa perspektivet, vilket ska ha förhindrat önskat arbete om förlikning.

Tobias Sana gjorde sin debut för Blåvitt 2009 som 19-åring och efter en försäljning till Ajax 2012 samt svenskt landslagsspel, återvände Sana till Göteborg 2019. Sedan dess har Sana inte bara varit en poängkung utan också varit en stor profil för initiativet "IFK i samhället" och dessutom förärades med den hedersamma titeln ärkeängel, av Supporterklubben Änglarna.

Personligen anser jag att tappet av Tobias Sana förvisso inte är särskilt skadligt rent sportsligt med tanke på hur prestationerna varit de senaste tolv månaderna. Som förebild i förorterna samt för de yngre spelarna kan det dock innebära en rad konsekvenser till följd av dagens beslut, även om det var ofrånkomligt. Det är ett pinsamt agerande av Sana i en situation där IFK behövt arbetsro och medvind, trots att Stahres spel inte gjort någon glad har hans respons knappast hjälpt utan istället varit skadligt.

Värt att nämna är att det också har funnits en massiv kritik mot att Sana ens fick vända hem till IFK, då många supportrar tyckt Sana svikit föreningen när han gick till Malmö FF 2015 och dessutom kastat en hörnflagga mot Blåvittpubliken till följd av en inkastad banger riktad mot sig. Oavsett var ansvaret ligger har det sällan varit dramafritt kring Sana i IFK.

204 matcher, 30 mål och 32 assist blev det ändå, men nu är det över.

I dessa tider är det viktigare än någonsin att påtala att ingen är större än föreningen, det gäller såväl Sana som Stahre.

Philip Semmlerphilip.semmler@svenskafans.com@philipsemmler2022-05-19 18:07:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg