Lagbanner
IFK Göteborg entledigar Roland Nilsson - han ersätter!
"Den känslomässiga hissen" spås vara på topp när Mikael Stahre gör återentré i IFK Göteborg.

IFK Göteborg entledigar Roland Nilsson - han ersätter!

Efter en oinspirerande vår vänder Blåvitt blad under EM-uppehållet och satsar på att bygga bärande väggar till omstarten i juli.

Efter en knackig försäsong, ett knackigt cupspel och 8 omgångar som inte riktigt gått som förväntat har IFK Göteborg parkerat på en tiondeplats i tabellen inför sommaruppehållet.

Även om man bara samlat på sig en enda förlust har poängtappen i form av oavgjorda matcher varit desto frekventare, och man har bara burit med sig en enda trepoängare hem till Kamratgården.

Kritiken har gradvis grott sig starkare, inte minst över att lagets utveckling under säsongen tyckts stå relativt still. På senare tid har även uppgifter om internt missnöje förekommit, där kritik ska ha lyfts mot bristande idéer i offensiven.

Nu kom slutligen beskedet att Roland Nilsson, i föreningens formulering, inte längre är tränare för IFK Göteborg. Nilsson hade 1,5 år kvar på kontraktet, men friställs nu från detta i och med dagens besked.

Detta är tredje gången i karriären som "Rolle" får lämna efter mindre än ett år på sin post - 2002 i Coventry, 2011 i FC Köpenhamn och nu 2021 i IFK Göteborg. Den blåvita UEFA-cupsegraren lär dock denna gång bli mest ihågkommen för hur han fick laget att vända den nedåtgående trenden förra hösten, vilket räddade lagets allsvenska kontrakt.

Göteborgskamraterna vilade dock inte på hanen utan laddade omedelbart om med ytterligare en nyhet på tränarfronten - denna gång en tillsättning i stället för ett avsked: de bärande väggarnas mästare, Mikael Stahre, utses till ny tränare för IFK Göteborg och har skrivit på ett kontrakt över 3,5 år.

Stahre har tidigare tränat ett då storsatsande "Real Göteborg" 2012-2014 och slutade då 7:a, 3:a och 2:a, men fick gå efter att man sista säsongen varit långt efter serieledarna redan under sensommaren.

Stahre har sedan dess tränat kinesiska Dalian Aerbin där man trots stora satsningar slutade 3:a och 5:a i kinesiska division två, BK Häcken där man slutade 4:a, amerikanska San José Earthquakes där han fick sparken när San José slutade sist i hela MLS med bara 4 segrar på 34 matcher, samt sedan fjolåret norska Sarpsborg 08 där man förra året slutade 12:a och i år står på en 8:eplats med 3 matcher färre spelat än serieledande Rosenborg.

Stahre tros dock ha en god relation till klubbdirektör Håkan Mild, som 2012 värvade stockholmaren till IFK Göteborg och nu återupprepar detta. Några övriga förändringar bland trupp eller ledarskap har inte annonserats.


 

John Fhager2021-06-02 20:45:54
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg