Lagbanner
IFK Göteborg- Lokomotiv Moskva -”En hemma-arbetares betraktelser”
Nyförvärvet Warner Hahn gjorde sin första match i förlustmatchen mot Lokomotiv Moskva

IFK Göteborg- Lokomotiv Moskva -”En hemma-arbetares betraktelser”

Under torsdageftermiddagen spelades Blåvitts tredje träningsmatch för året mot ryska Lokomotiv Moskva i ett soldränkt Marbella. Matchen slutade till slut med en ny förlust, den här gången med 2-4.

En del är dem som har ställt sig frågande till tiden som träningsmatcherna spelats på. Men då det är många lag som valt att lägga sina uppladdningar på samma plats och att det är hård konkurrens om tiderna, är det kanske inte så konstigt att vissa av matcherna spelas på lite mer ovanliga tider. 
Trots att det kanske kan vara lite svårare att täcka dessa matcher, så ska vi såklart göra detta ändå. Om än på ett lite annorlunda vis. Den här gången i form av en hemma-arbetares betraktelser.

Klockan börjar börjar närma sig 15:50. OS-sändningen ska bytas ut mot Sportbladets lite halvskakiga dito, men arbetstelefonen som hör hemma-arbetaren till vill inte tystna på det vis som hemma-arbetaren tänkt sig och detta skifte fick vänta på sig. 

När klockan både nått och med någon minut passerat matchstart, är så matchen även igång på skärmen. Med en svalnande kopp kaffe och en halväten bulle sprungen ur gårdagen, flackar blicken mellan arbetets skärm och skärmen som visar blåvitts tredje träningsmatch för året. 


Nåväl. Nog om hemma-arbetarens, tillika undertecknads, förberedelser inför match. På förhand var det ett par saker som man som supporter var extra nyfiken att hålla ögonen på. Nedan kommer några av dessa att listas.

Målvaktskvoten till slut uppfylld
I mål stod den nya och debuterande målvakten Warner Hahn som efter ett par hektiska dygn kastades rakt in i hetluften och in i matchspel. Han fick hålla nollan i dryga åtta minuter innan Lokomotiv tar ledningen efter en fast situation, där bollen tar en touch innan den går i mål. Han får till slut släppa ytterligare tre bollar förbi sig i matchen. Även om man kanske kan tycka att iallafall två av dessa inte såg helt otagbara ut, bör man inte dra för stora växlar av detta. Framförallt med anledning av de händelserika dygn som han nyss varit med om, samtidigt som det tar tid att sätta samspelet mellan målvakt och backlinje. 

Något som däremot gick att både notera och höra om, var det att det verkar vara en styrande och verbal målvakt som man plockat in. Ett gott tecken att det är en egenskap som redan märks av i första matchen. En annan sak som fastnade var vilken otroligt fin bollträff han ser ut att ha. Mjuk, lugn och behaglig och med en god precision fördelade han närmast bollarna från sin målvaktsposition. En otrolig trygghet för en backlinje att ha en målvakt som besitter den typen av fötter för att reda ut svårare defensiva situationer.

Målskyttet
Inför matchen så var det inte bara förlustraden som oroade en del supportrar, utan även det faktum att det även var en nolla i kolumnen över gjorda mål på försäsongen. Skönt var det när Oscar Vilhelmsson till slut fick spräckt årets målnolla på nick efter en tilltrasslad situation i den 19:e minuten (ett mål som dessutom missades med anledning av en toalettpaus). Årets andra mål var desto vackrare. Efter lite kamp efterföljande en hörna från höger, ”hoppsparkade” Amir Al-Ammari in 2-1 med båda benen lättade från marken. Väldigt skickligt gjort och skönt att han redan nu är inne i poängprotokollet.

Förlustraden
Även om förhoppningen var att Blåvitt skulle fått med sig åtminstone en seger på de tre träningsmatcher före Svenska Cupens allvar drar igång, så slutar det tyvärr med tre förluster på dessa matcher. I den sista matchen så möter man även det på förhand svåraste motståndet, när ett ryskt topplag stod på andra sidan. Därför var det kanske inte helt oväntat att matchen slutade som den gjorde, även om prestationen stundtals lovade mer. 

Ser man tillbaka på de lag man mött så är det på inget sätt några svaga lag man valt att möta här på försäsongen.

Nordsjælland må ligga på en blygsam placering i sin liga nu, men är ett lag som oftare än sällan är med i det danska slutspelet och man har ett färdigt spelsätt där man på ett närmast extremt vis vill vara spelförande och att spelet ska bedrivas längs marken. Detta med en oerhört ung trupp och trots en del stora spelarförsäljningar är man skickliga på att plocka in spelare både från den stora vida världen, men också från mindre föreningar inom nordens gränser som kan gå in i ”systemet” tämligen omgående och prestera på en hög nivå.

Hammarby är en seriekonkurrent som besitter goda kvaliteter och har ett antal spelare som har spets, vilket gör att det blir en tuffare match än om man istället mött lag som Blomstermåla eller GA&IS för den delen.

Samma sak med Lokomotiv Moskva, där man förvisso klivit in ett speluppehåll ungefär samtidigt. Blåvitt i form av att serien nådde sitt slut och i Lokomotivs fall så är det ett vinteruppehåll från december månad i den ryska ligan. Men det är ett lag med goda kvaliteter och som ofta är med i toppen av den ryska ligan, även om den här säsongen hittills inte varit lika lyckad.

Så sammanfattningsvis kan vi kanske konstatera att visst hade det varit skönt med en seger för att få med sig den boosten, men istället har man kanske fått starkare matchning och fått känna på ett hårdare närkampsspel tidigare på säsongen, än vad möten med väsentligt sämre lag hade inneburit.

Utöver dessa lite längre betraktelser, är det några kortare som också etsade sig fast efter matchen mot Lokomotiv Moskva.

  • Gustav Norlin ser ut att ha tagit förra säsongen på rätt sätt. Bra tryck i stegen och ett gediget arbete gör att han kommer att flåsa lagkamraterna i nacken rejält under året. Skulle han även få igång poängproduktionen kan han bli vass.

  • Kevin Yakob ser oerhört stark ut. Bra i targetspelet, skicklig på att komma ur svåra situationer med bollen i behåll. Känns som den främsta utmanaren till Vilhelmsson gällande platsen bredvid Marcus Berg.

  • Trevligt med digitala skyltarna i sändningen vid bytena. Ännu trevligare att bekanta sig med spelarna Gustavó, Simón och Óscár.

  • Sorga behöver ett mål. Inte så delaktig i spelet och även om det är tidigt på karriären i Blåvitt känns det som att han skulle behöva detta för att kicka igång på riktigt.

  • Bernardo Vilar har vuxit några hack han med. Även om jag personligen skulle känna mig trygg med firma Johansson/Bjärsmyr också, så ser han intressant ut. Bra med bollen och rejäl i närkampsspelet. Kan han slipas till ytterligare vad gäller beslutstagande och positionsspel, kan han överraska iår.

  • Bra presspel. Man ser att det har gnuggats på ordentligt med de defensiva detaljerna och då framförallt vad gäller presspelet. Man sätter ofta in pressen i rätt lägen och blir skickligare och skickligare på att styra in motståndarna i de ytor man vill. Man vinner även bollen högre upp i banan vid flera tillfällen, vilket gör det hela lättare att hota offensivt.

  • Oscar Vilhelmsson är en personlig favorit. Inte bara för att han gjorde årets första mål, utan framförallt för det jobb han lägger ner, de löpningar han tar, de dueller han vinner och den kraft han gör det med. Jag var rädd att denna forwardstyp var en utdöende art men det glädjer mig att se att Oscar är en av de arter vi fortsatt har kvar. Oerhört spänd inför hur han kommer ta sig an sin första hela säsong i blåvitts A-lag.


Därmed stänger vi denna del av den blåvita försäsongen. Nästa helg drar första omgången av Svenska Cupen igång när Landskrona BoIS gästar Valhalla.

Andreas Astegren@astegren2022-02-11 14:43:32
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg