Lagbanner
IFK Göteborg och Mikael Stahre går skilda vägar
Mikael Stahre får efter en längre tids kritik till sist lämna IFK Göteborg

IFK Göteborg och Mikael Stahre går skilda vägar

En situation som över tid blev svårare och svårare har nu till sist nått sin ände när IFK Göteborg väljer att avsluta Mikael Stahres tid som huvudtränare för IFK Göteborgs herrlag.

Den stora frågan den senaste tiden i det Blåvita lägret har varit hur IFK Göteborg ska hantera ett väldigt svårt val. Sparka en huvudtränare som precis fått en en försäsong med sin spelartrupp och som fått värva in spelare för många många miljoner till det truppbygget, eller fortsätta med en tränare som i alla fall utanför föreningen helt verkar sakna förtroende från supportrar och sponsorer? Nu har vi fått svaret. IFK Göteborg väljer att sparka tränaren med bara veckor kvar till Allsvenskan drar igång, något vi sällan ser i en allsvensk kontext. 

Ett beslut som trots att förtroendet för Stahre varit lågt bland supportrar inte är helt okontroversiellt och inför föreningens årsmöte nästa vecka kommer nog frågan ställas kring varför det här sker nu. För även om det fiaskoartade gruppspelet i svenska cupen blev spiken i kistan så är kritiken inte ny. Redan under 2022 höjdes röster för förändring i ett IFK Göteborg som spelmässigt inte såg ut att utvecklas alls. Tvärt om så kollapsade laget totalt under hösten och stod för flera förödmjukande insatser där framför allt lagets organisation kritiserades starkt.

Utöver förödmjukande förluster och svagt spel så kryddades säsongen 2022 av en konflikt med en spelare (Tobias Sana) där spelaren sparkades, och en del underliga uttalanden om företrädarnas sportsliga prestationer, såväl som en ofta förlöjligad presentation av de sportsliga resultaten där gränsvärdena lades för att ge bästa möjliga bild. (Vem kan glömma när man några omgångar in i Allsvenskan pratade om en bra trend och använde de avslutande 8 matcherna av 2021 för att höja poängsnittet…)

Frågan kring varför Blåvitt valde att trots kritiken 2022 ge Mikael Stahre en hel försäsong till på sig är som sagt aktuell och lär lyftas.

Vad händer då nu? Tills vidare kommer de båda assisterande tränarna Alexander Tengryd och William Lundin ta klivet upp som gemensamt huvudansvariga tränare för herrlaget.

– Båda har ett stort förtroende i spelartruppen och de kommer att få allt nödvändigt stöd som de behöver under den period de leder laget, säger Håkan Mild i det pressmeddelande Blåvitt lagt upp på sin hemsida.

– Det viktigaste är att vi är noggranna i rekryteringsarbetet. Det är inget vi kommer att stressa fram utan det får ta den tid som krävs för att få rätt person på plats. Vi sätter ingen deadline eller specifikt datum för det i dagsläget. Kravprofilen är tydlig, utan att gå in på detaljer. Med den trupp vi har idag vill vi nå framgångar både denna säsong och på längre sikt. Målsättningen är att vara med och konkurrera om en Europaplats, fortsätter Mild.

Mitt i allt så kan det vara bra att komma ihåg att skilja på personen och yrkesmannen Mikael Stahre.

Även om vi är många (undertecknad själv) som varit starkt kritiska till Mikael Stahres insatser som huvudtränare för IFK Göteborg (både den här vändan och förra vändan…) så är det svårt att inte sympatisera med människan Mikael Stahre. Oavsett vad vi tycker om hans gärning som tränare så önskar vi människan Mikael Stahre lycka till framöver.
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2023-03-08 10:14:14
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg