Lagbanner
Inför AIK – IFK Göteborg ”Historiens bästa dåliga tajming”
Marcus Berg har gjort fem mål på åtta matcher sedan återkomsten. Lika många som AIKs interna skytteligaledare, Nicolas Stefanelli, gjort under hela säsongen.

Inför AIK – IFK Göteborg ”Historiens bästa dåliga tajming”

Efter en bra insats senast mot Halmstad beger sig göteborgskamraterna till nationalarenan för att ta sig an AIK under måndagskvällen. Samtidigt som blåvitt härjat i tabellens lägre regioner befinner sig motståndarna mitt inne i en toppstrid, vilket ger blåvitt det första av många tillfällen att förstöra guldfester i höst.


IFK Göteborg  

Den senaste matchen mot Halmstad är förmodligen den bästa blåvitt presterat under 2021 bortsett från motståndet. 

Laget bytte formation till 4-2-3-1 / 4-4-2 istället för den 3-5-2 som använts under de senaste matcherna och det gav resultat direkt. I Alltid Blåvitts debattprogram har fördelarna med att spela 3-5-2 istället för 4-4-2 diskuterats och vikten av tre centrala mittfältare. 4-2-3-1 är däremot en perfekt blandning av bägge världar, då det ger laget tre mittfältare centralt och en yttermittfältare tillsammans med ytterback på varje kant, likt 4-4-2, till skillnad från 3-5-2 som har en wingback på varje kant. 

Detta gav stor utdelning för IFK mot Halmstad, då det skapades två mot en om inte tre mot en situationer på kanterna när Yakob, som fastställde sin plats i startelvan under resten av säsongen, samspelade med Norlin-Jallow och Sana-Wendt, istället för de en mot en situationerna som Jallow och Wendt behövde arbeta med under 3-5-2 matcherna.  

Kanstspelet från matchen mot Halmstad är något blåvitt visat tendenser på tidigare när man speladt med 4-4-2 under Stahre, nu har man övertag på både kanterna och centralt. Mycket tack vare att man inte längre är låst att spela med två nior, vilket gör det möjligt att formera laget efter ett 4-3-3 liknande system. 

Tobias Sana och Marcus Berg var två av många som stod ut, med varsitt mål och en assist för den förstnämnda. Gustav Norlins insats var det som gladde mest däremot då det löser blåvitts högerytter position som varit svag sedan Stahre tog över samtidigt som det måste kännas otroligt skönt för Norlin att få utdelning efter svaga insatser tidigare under säsongen. Förhoppningsvis innebär det att acklimatiseringsperioden är över och att Norlin kan ta ytterligare kliv under höstsäsongen. 

Gustav Svensson visade prov på att han numera inte bara är tillbaka kroppsligt utan även spelmässigt. Samtidigt motbevisade han undertecknads spaning i “Blåvitt Debatt” ganska rejält med passningen i första halvlek som slog ut såväl anfallare som mittfältet i HBK och landade perfekt på Bergs fot. Går allt som det ska är det inte bara en Gustav som kommer förbättra sin form under hösten med andra ord... 

Ska man se något som kan vara negativt med Halmstadmatchen är det att det är världshistoriens bästa dåliga tajming, då blåvitt möter fyra lag från övre halvan under de tolv kommande dagarna varav de tuffaste – AIK, Hammarby och Elfsborg – är på bortaplan. Kanske kommer resultaten under de matcherna krossa skimmrorna av hopp för resten av säsongen som insatsen senast skapade, kanske är det exakt det resultat och den insatsen som krävdes för att laget ska tro på det överhuvudtaget. Ska man konstatera något med säkerhet är det att IFK Göteborg presterade en värdig insats på hemmaplan, vilket saknats under hela säsongen mer eller mindre. 

Samtidigt är det mot topplagen IFK Göteborg presterat som bäst under säsongen, däremot har man haft det förtvivlat svårt att följa upp bra resultat med inte totalt urusla insatser. Något matcherna mot Varberg inte minst visar prov på, även fast de är i fin form för tillfället. 

Truppen, som släpptes under söndagen, innehöll få förändringar och skrällar. Sen senast utgår Sebastian Eriksson efter att hans hälsena gått av under mötet mot Halmstad, vilket tyvärr innebär att säsongen är över för hans del. Hans plats tas upp av unge Filip Ambroz som skrev på ett A-lagskontrakt i höstas. Samtidigt fortsätter “Paka” närma sig comeback i den kollektiva träningen. 

AIK

Först ut på det tidigare nämnda tuffa schemat är guldjagande AIK, ett av fyra lag inblandade i toppstriden på allvar som dessutom tar tillbaka serieledningen ifall de vinner måndagens drabbning. Solnalaget är obesegrade sedan deras senaste möte med ett göteborgslag, då de förlorade med 2-1 mot Häcken i den första matchen efter EM då Mikael Lustig och Sebastian Larsson saknades. 

Senaste gången laget förlorade en allsvensk match med både Lustig och Larsson i startelvan var i den andra omgången mot inga mindre än IFK Göteborg. En match AIK lär känna att de har revansch att utkräva ifrån, då de förde spelet under stora delar av den blåvita hemmapremiären trots att slutresultatet var välförtjänt. 

Tyvärr finns det stora möjligheter till att AIK lyckas utkräva sin revansch då blåvitt inte vunnit mot “gnaget” på bortaplan sedan 2015 när göteborgarna, med Gustav Engvall i spetsen, spelade bort AIK från guldstriden. En match som också spelades på en måndag för övrigt. IFK Göteborg har inte heller gjort mål mot AIK på nationalarenan sedan Vajebah Sakor nickade in en 2-1 reducering på hörna oktober 2017. 

Och just nickar på fasta situationer är något vi lär se mer av under måndagens match, då det är ett område AIK kanske är bäst i serien på med Sebastian Larssons högerfot som varit vital för stockholmslagets hörnor och frisparkar under säsongen. 

Enligt Wyscout är Blåvitt ett av de lag som släpper till flest skott per match i allsvenskan, ännu ett område där Larssons högerfot kan väga tungt ifall han får för mycket tid utanför straffområdet. 

Men samtidigt finns det problem i AIK, de saknar en tydlig nummer nio då deras interna skyttekung gjort fem mål och som sagt bygger stora (möjligen för stora) delar av deras offensiva spel på fasta situationer. Däremot gör AIKs brist på eget spel det svårt att träna inför taktiskt. Visst, du kan nöta defensiva fasta hela veckan inför – har Sebastian Larssons högerfot rätt dag kan det mycket väl inte spela någon roll däremot. Något som gör det viktigt för blåvitt att inte dra sig på några onödiga frisparkar. 

Med andra ord blir det sett till de taktiska instruktionerna en repris på Uefacupmatchen borta mot Valencia 1982, när “Svennis” instruerade blåvitt att danske Frank Arnesen hade ett otroligt långskott och att spanjorerna lägger sig lätt i straffområdet. I paus hade spanjorerna gjort två mål: en straff och ett långskott från Arnesen. Förhoppningsvis följer IFK Göteborg instruktionerna bättre 39 år senare. 

Ska man återgå till AIK är det ett lag som spelar likt lag som vunnit allsvenskan de senaste åren: de vinner matcher istället för att spela dem. Något som påminner om såväl Malmö FF 2020 som Djurgården 2019 och inte minst AIK 2018, då det är lag som prioriterat bort tiki takat för att vara tunga i boxen och effektiva när tillfälle ges, samtidigt som man stänger igen defensivt. Däremot har blåvitt problematiserat AIKs guldstrider på måndagar förut, förhoppningsvis händer det återigen under måndagens möte. 

Matchen
Plats: Friends Arena
Tid: 2021-09-20, 19:00
Domare: Adam Ladebäck

Viktor Fridén2021-09-19 21:54:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg