Lagbanner
Nationalarenan, Friends Arena, 2022-05-07 15:00

AIK - IFK Göteborg

Inför AIK – IFK Göteborg: ”Kan Blåvitt studsa tillbaka?”

Inför AIK – IFK Göteborg: ”Kan Blåvitt studsa tillbaka?”

Efter förlusten hemma mot Kalmar FF är det ett pressat IFK Göteborg som nu ställs mot AIK borta på Friends Arena. Ett klassikermöte mellan två av svensk fotbolls absolut största antagonister står för dörren. Öst mot väst, gnagare mot änglar. Kan Blåvitt studsa tillbaka efter den dåliga trenden eller fortsätter AIK sitt segertåg?

IFK Göteborg
Efter den bästa säsongsinledning på 28 år sitter IFK Göteborg plötsligt här med två raka förluster och tre raka matcher utan någon seger. Hur hamnade vi här? De två första matcherna i den segerlösa sviten går förvisso att leva med. Krysset hemma mot DIF och förlusten borta mot MFF var inte helt orimliga resultat, både på förhand och sett till matchbilderna. Men en förlust hemma mot Kalmar FF är något annat. Det var smärtsamt att återigen se ett IFK Göteborg i ledning ge bort initiativet och sakta men säkert förlora kontrollen över matchen. Snacket efteråt har, med all rätta, präglats av Mikael Stahres ovilja att förändra matchbilden med byten. När de väl kom, i minut 88, var det uppenbarligen alldeles för sent. Det blir väldigt intressant att analysera Stahres matchcoachning imorgon.

Men allt är såklart inte mörker. Från matchen senast kan man främst ta med sig Gustav Svenssons alla praktfulla och effektiva bollvinster på det defensiva mittfältet samt Oscar Vilhelmsson stigande form och målproduktion i anfallet. Och zoomar man ut lite är, trots allt, tio poäng på sex matcher inte någon katastrof. Förra året tog det tio omgångar för Blåvitt att nå samma poäng, 2020 tog det nio omgångar. Den ofta romantiserade våren 2019 inleddes med exakt samma resultatrad: 3–1–2. En åttondeplats är såklart inte särskilt smickrande, men det är bara tre poäng upp till andraplatsen och tabellen är många omgångar från att sätta sig. 

Det finns inga större frågetecken kring startelvan, utan Stahre lär fortsätta predika kontinuitetens gospel. Under torsdagskvällen kom dessvärre uppgifter om att Stahre och Tobias Sana ska ha hamnat i konflikt med varandra i samband med Kalmar-matchen. Enligt samma uppgifter kommer Sana, med anledning av detta, stängas av i en vecka och skulle därmed missa AIK-matchen. Vad som exakt har skett går endast att spekulera kring, men det vi vet är att Sana missade torsdagens träning av ”personliga skäl”. Det ligger nog närmast till hands att ersätta honom med Gustaf Norlin, som visat upp fin form hela säsongen. Annars finns Kevin Yakob och Hussein Carneil att tillgå som spännande alternativ. Det som möjligen talar emot Norlin är att Stahre hellre ser honom ett fräscht anfallsalternativ från bänken när Vilhelmsson tröttnar. Samtidigt blir det ju väldigt svårt att hålla en så formstark spelare som Norlin utanför startelvan.

Trolig startelva
1 Hahn
5 Jallow – 30 Bjärsmyr – 4 Johansson – 17 Wendt
8 Aiesh – 13 Svensson – 21 Thern – 14 Norlin
9 Berg (K) – 29 Vilhelmsson

AIK
Gnaget har på sätt och vis haft en spegelvänd inledning på Allsvenskan jämfört med Blåvitt. En relativt knackig start, med två förluster och sju insläppta mål på tre matcher, har följts av tre raka vinster. Bland dessa segrar sticker såklart den numera nästan traditionsenliga derbysegern mot Djurgården ut mest. Noterbart är också att man inte släppt in ett enda mål de senaste tre matcherna. Utöver segerraden som byggts upp har nu också John Guidetti, efter många om och men, till slut skrivit på för AIK. Även om han blir spelklar först till sommaren är det typiskt en sådan värvning som kan ge en positiv boost redan nu. En defensiv som börjar sitta, derbyseger, Guidetti-hype. Det blåser positiva vindar uppe i Solna. Men kanske är det just då, när hybrisen så sakteliga smyger sig på, som AIK kan bli som mest sårbara?

Historiskt är AIK borta en tuff match för Blåvitt senaste åren. Det har blivit fem raka förluster sedan 2017, en period då Blåvitt och AIK allt som oftast befunnit sig i olika delar av tabellen. Senaste segern borta i Solna kom hösten 2015 då 19-årige Gustav Engvall hade stor show och sköt bort AIK från guldet. Segern året innan, premiären 2014, är även det ett fint minne. Malick Mané kom från ingenstans, sänkte Gnaget och försvann i princip lika fort.

Det är två välmeriterade lag som ställs mot varandra imorgon. I AIK:s trupp finns exempelvis fyra spelare (Sebastian Larsson, Mikael Lustig, Kristoffer Nordfeldt, Jordan Larsson) som var med i EM-truppen i somras, i Blåvitt finns två (Marcus Berg, Gustav Svensson). Totalt samlar Berg, Svensson, Larsson och Lustig 349 landskamper tillsammans. Just den här rutinen, i kombination med dueller, taktisk disciplin och en gnutta fulspel, kommer antagligen till stor del prägla spelet ute på plan. Varken Mikael Stahre eller Bartosz Grzelak är ju några tränare som, för att citera Stahre själv, ”har som ambition att ta världsfotbollen framåt”.

Det lär inte bli några större överraskningar i motståndarnas elva heller. Alexander Miloševic är tillbaka efter avstängning och Lustig ska kunna spela efter att ha missat matchen senast. AIK kan mönstra ett genomgående starkt lag, och inte minst får Blåvitts försvar hålla koll på Jordan Larsson som börjar komma i gång med poängproduktionen efter både mål och assist senast.

Trolig startelva
15 Nordfeldt
33 Lustig – 4 Papagiannopoulos – 5 Miloševic – 25 Otieno
20 Elbouzedi – 7 S. Larsson (K) – 8 Hussein – 9 Stefanelli
10 Bahoui – 19 J. Larsson

Matchen
Tid: 7 maj 2022, 15:00
Plats: Friends Arena, Solna
Domare: Victor Wolf
Sändning: Kanal 5 & Discovery+

Mattias Wiklund2022-05-06 15:55:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg