Lagbanner
Nationalarenan, Friends Arena, 2023-05-15 19:10

AIK - IFK Göteborg
2 - 2

Inför AIK-IFK Göteborg "Säsongens största ångestmöte"
Senast lagen möttes avgjorde denna man.

Inför AIK-IFK Göteborg "Säsongens största ångestmöte"

IFK Göteborg beger sig mot Solna på måndag för ett riktigt klassikermöte. En match som målats upp med rubrikerna “Säsongens största ångestmöte”. Blåvitt fortsatte inte på “succen” från matchen mot Degerfors utan nöjde sig med 0-0 mot BP. Vi kommer sannolikt få se en helt annorlunda matchbild från föregående match, tur från det blåvita perspektivet. Senast Blåvitt vann mot AIK på Friends Arena var 2015, då stod Gustav Engvall för våra två fullträffar.

IFK Göteborg
Tre raka utan förlust! Vind i seglen, allt är frid och fröjd. Nja, inte riktigt även om det finns en del positiva delar  att ta med sig från de senaste tre veckorna. William Lundin och Alexander Tengryd har mer och mer satt sin prägel på laget. Det finns tendenser i senaste matcherna som är relativt bra, om det har med Lundin/Tengryd att göra eller bara självförtroende lämnar jag osagt. Den tydligaste förändringen nu kontra starten har varit defensiven. Det nybildade mittbacksparet med Gustav Svensson & Johan Bångsbo har fungerat mycket bra. Bångsbo har höjt sitt spel via tryggheten från Gurra, något alla parter givetvis är väldigt nöjda med. 
Matchen mot AIK kommer givetvis vara extremt annorlunda jämfört med de senaste två matcherna. Det lär bli mer kamp, mer känslor, mer tryck, i stort sett allt som jag faktiskt tror kan gynna Blåvitt. Det kommer absolut vara fördel AIK utifrån förutsättningar vad det gäller kvalitet i trupp & publikstöd, men samtidigt medför detta en enorm press. Pressen på AIK är något som IFK bör utnyttja och dra till sin fördel, hur man gör det är en annan femma och något tränarparet ska lyckas lista ut. 
I en artikel från fotbolltransfers öppnade Håkan Mild upp kring en potentiell fortsättning för tränarparet säsongen ut. Det visar på långsiktighet före kortsiktighet, det vill säga att ersättaren ska kännas helt rätt. Det visar också på att stöd finns för Lundin och Tengryd, något som är väldigt viktigt i den situation vi står i för tillfället. 
Jag befann mig på Kamratgården igår (lördag) för att spana efter en potentiell startelva, varken Marcus Berg eller Suleiman Abdullahi var ute och tränade. Linus Carlstrand spelade som spets och såg riktigt vass ut, kan vara så att det blir “LC” från start på måndag. 


AIK
Ordet kris har använts frekvent av media i blåvita kretsar. Jag gillar inte att använda det ordet, men ska det brukas är det väldigt mycket lättare att applicera det på AIK. 5 inspelade poäng på sju omgångar, bärande spelare ur form & personer på högt uppsatta positioner avgår. 
Som tidigare nämnts spelar det mindre roll med omständigheter och förutsättningar i en match av denna kaliber, just i detta möte kommer det nog framförallt handla om “den som vill det mest”. Truppen i AIK verkar enligt diverse rapporter ha fått en del törnar. Viktor Fischer förväntas inte medverka, detsamma gäller Rui Modesto. Det starka försvarsspel som brukar känneteckna Gnaget har inte riktigt fungerat, något som gynnar Blåvitt, såklart. Om undertecknad måste välja en spelare att se upp med från AIKs trupp är det varken Otieno eller Guidetti. Det är Omar Faraj som senast mot MFF visade upp en enorm kvalité, en spelare som förra året höll Degerfors kvar i allsvenskan och har en potential att bli en av allsvenskans bästa anfallare. 


Tipset:
1-2 (Faraj, Bångsbo, Norlin)


Matchinfo:
Plats: Friends Arena
Datum: måndag 15 maj-19.10
Domare: Victor Wolf

Charlie Ahlgren2023-05-14 13:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg