Lagbanner
Inför årsmötet: Motion om att vara en förening för alla
När IFK Göteborg tog beslut om att starta sitt damlag beslutades även att damlaget ska flyttas ut i en egen förening. Nu önskar motionärerna att en årsmötet häver beslutet och behåller båda dam- och herrverksamhet i samma förening.

Inför årsmötet: Motion om att vara en förening för alla

Snart är det dags för årsmöte för IFK Göteborg och Alltid Blåvitt kommer försöka ta upp och informera om lite olika frågor som kommer att lyftas under det kommande mötet. En motion som lämnats handlar om att häva beslutet om att damlaget ska flyttas över i en egen förening.

IFK Göteborg Fotboll står inför ett vägskäl: Ska vi vara en förening för alla, eller bara för herrar?
 
Vi som författat den här motionen hoppas innerligt på det förstnämnda. Nedsidorna med att sparka ut damerna nu är helt enkelt för många och stora, samtidigt som att riskerna med att avvakta är näst intill obefintliga. Därför vill vi vädja till alla medlemmar att rösta för att häva beslutet om att separera damsektionen från föreningen på årsmötet den 15:e mars.
 
Motionen i dess helhet:
 
På årsmötet våren 2019 beslutade vi medlemmar i IFK Göteborg Fotboll att starta ett damlag. Beslutet om hur detta skulle göras – genom en sammanslagning med annan elitklubb eller nystart och etablering i lägsta serien – sköts fram till ett extra årsmöte på hösten samma år. En arbetsgrupp tillsattes och fick i uppdrag att ta fram ett beslutsunderlag som presenterades inför det extra årsmötet. Där skrev de bland annat att: “IFK Göteborg (Fotboll) anser att frågan ligger i linje med den värdegrund som finns inom föreningen vilken uttrycker att IFK Göteborg (Fotboll) skall vara en förening för alla. Detta oaktad etnicitet, socioekonomisk bakgrund, sexuell läggning eller könstillhörighet.” Styrelse och ledning föreslog att starta ett damlag i den lägsta serien och arbeta långsiktigt för en organisk tillväxt och klättring i seriesystemet. Man rekommenderade också att damlaget efter två till tre år skulle lämna föreningen för att starta en egen. Medlemmarna biföll bägge dessa förslag.
 
Här vill vi stanna till. Arbetsgruppen fick i uppdrag att ta fram underlag för beslut om hur damlaget skulle startas och drivas. I underlaget är man tydlig med att IFK Göteborg Fotboll ska vara en förening för alla. Man väger alternativet att starta laget från grunden mot att gå samman med en annan förening och kommer fram till att det bästa alternativet är det förstnämnda. Något liknande beslutsunderlag finns inte i frågan kring om damlaget ska vara en del av föreningen över tid eller separeras från nuvarande IFK Göteborg Fotboll. Där står inte ett ord om hur detta skulle göras, hur föreningarna eventuellt ska samarbeta och om detta betyder att några av Sveriges mest framgångsrika flicklag ska tvingas ut ur IFK Göteborg Fotbolls akademi.
 
Är det här verkligen vad vi vill – att dela föreningen i två? Samtidigt som konkurrenterna AIK och Hammarby de senaste åren gått åt motsatt håll och slagit ihop herrar och damer till en förening. Hur kom vi fram till detta?
 
Att medlemmarna går på styrelsens linje är mer regel än undantag i föreningen, och underlaget som presenterades för medlemmarna som grund för beslutet var bristfälligt. Därför är det inte konstigt att styrelse och ledning fick igenom sitt förslag. Men vad fanns det egentligen för skäl att välja en lösning med två könssegregerade föreningar? Den enda kommentaren som gjordes kring detta i underlaget är att det ska “skapa bästa förutsättningar för framtiden”. Hur och varför damlaget skulle klara sig bättre utan vår förening utvecklades inte.
 
Efter att ha pratat med representanter från styrelsen har vi förstått att det här inte var vad styrelse och ledning i första hand ville. Det var en kompromiss som togs fram eftersom man fick känslan att medlemmarna annars hade röstat ner starten av damlaget. Här ställer vi oss igen frågade. För det första var beslutet ATT starta ett damlag redan taget av ett enhälligt årsmöte. För det andra så hade någon, likt IFK Göteborg Futsal, kunnat starta en ny förening i alliansföreningen även utan IFK Göteborg Fotbolls medgivande.
 
Om vi nu ska ha två könssegregerade fotbollsföreningar är frågorna många. Skall föreningen vi är medlemmar i då byta namn till IFK Göteborg Herrfotboll? Kommer de framgångsrika flicklagen behöva lämna IFK Göteborg (Herr)Fotbolls akademi? Vilka andra delar av organisationen kommer samarbeta? Sälj? Kommunikation? Hur ska man som medlem välja förening? När familjen sitter vid köksbordet och ska betala in nästa års medlemsavgift, väljer då mamma och döttrarna IFK Göteborg Damfotboll men pappa och grabbarna herrföreningen?
 
Flera av oss som undertecknar denna motion arbetar med marknadsföring. Vi har ingen tvekan om att klubben varumärkesmässigt vinner på att vara en förening för alla. Skulle du fråga Volvos, SKF:s eller Nikes marknadschef om de hellre sponsrar en klubb med både herr- och damlag eller en som bara är för killar är det inte svårt att räkna ut vad svaret hade blivit. Organisatoriskt borde synergierna också vara många. Varför ha två hemsidor, två klubbhus, två marknadschefer eller två akademichefer? 
 
Stötestenen för många är nog ekonomin. Föreningen har hittills inte presenterat några siffror för hur mycket klubben tjänat eller förlorat ekonomiskt på att driva ett representationslag på damsidan. På sikt är vi som sagt övertygade om att en damsatsning med IFK Göteborgs starka varumärke har alla möjligheter att bli en tillgång för klubbens ekonomi. Oavsett detta så är fördelningen av resurser och relaterade frågor inte unika för oss. Varför skulle inte vi kunna hantera dem när Malmö, Hammarby och AIK kan?
 
På tal om Malmö: 2007 gjorde de vad vi nu är på väg att göra. Damlaget blev en egen förening och det tog inte lång tid innan den nya föreningen bytt namn till LDB Malmö. När de ett par år senare blev FC Rosengård var kopplingen till moderföreningen Malmö FF så gott som borta. Samma sak skulle kunna hända oss. Och i ett sådant scenario finns det absolut ingenting vi 9 000 medlemmar i IFK Göteborg (Herr)Fotboll kan göra åt saken.
 
I dagsläget och under de närmaste åren så spelar vårt damlag inte i eliten och kostar således inte många kronor att driva. Däremot ger laget marknadsavdelningen större möjligheter att dra in pengar till klubben. Hur förutsättningarna ser ut när damlaget blir ett elitlag har vi ingen aning om. Publiksiffrorna kan mycket väl ha ökat och storklubbarna på kontinenten kan ha börjat betala många miljoner även för lovande damspelare. Ett eventuellt beslut om att dela föreningen i två borde därför skjutas på framtiden och då fattas på mer välinformerade grunder än vi har att tillgå i dag.
 
Med bakgrund av ovanstående önskar motionärerna att årsmötet beslutar om att:

Häva beslutet att separera damlaget från föreningen.
 


Ekim Caglar
Begmohammed Derakshande-Tomadj
Jakob de Tobon
Jens Hallberg
Åke Josephson
Jakob Márky
Johan Nerman
Adrian Pihl Spahiu
Marcus Söderlund

 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-03-03 18:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg