Lagbanner
Inför Degerfors IF – IFK Göteborg
Stort fokus på Blåvittfostrade Victor Edvardsen när Degerfors tar emot IFK under måndagskvällen

Inför Degerfors IF – IFK Göteborg

Formstarka IFK Göteborg åker upp till Stora Valla för första gången på 17 år när match mot Degerfors stundar i den 26 omgången av årets allsvenska. Om än ett historiskt möte mellan två framgångsrika föreningar med flera noterbara relationer sinsemellan, handlar måndagsaftonen primärt om kamp för ett förnyat allsvenskt kontrakt. Alltid Blåvitt ger er förutsättningarna inför matchen.

Vi är framme i november, månaden som oftast förkunnar att den svenska fotbollssäsongen är över och som får oss att ifrågasätta vår existens när alarmet ringer för en ny dag i ett mörkt och händelsefattigt samhälle.

I år är det annorlunda. Säsongens allsvenska har fem omgångar kvar att genomföras när Göteborgskamraterna reser norrut för match i Degerfors på Stora Valla. Det är också den jämnaste serien på länge, i såväl toppen som det bottenträsk dessa två lag är en del av. Trots att gästerna spelat upp sig till en tionde placering så skiljer det bara tre poäng ner till Degerfors på trettonde plats och fyra poäng till kvalplats. Det är måndagsaftonens primära fokus, att ta sig ur det direkta nedflyttningshotet och spinna vidare på den fina form båda lagen visat upp de senaste veckorna. Ska Victor Edvardsen, den IFK-fostrade stjärnanfallaren, sänka sin gamla klubb eller kan Blåvitt visa att störst är bäst och ta kommandot?

Här är lagen som slåss för allsvensk överlevnad:
 

9. BK Häcken 32p
10. IFK Göteborg 31p
11. IK Sirius 30p
12. Mjällby AIF 28p
13. Degerfors IF 28p
14. Halmstads BK 27p


Degerfors IF

Efter 23 år av lågdivisionsfotboll lyckades Degerfors äntligen ta steget upp till Allsvenskan inför säsongen. Ett imponerande hemmafacit tillsammans med ett sylvasst anfallsspel, som producerade flest mål av alla lag i Superettan, gjorde att uppflyttningen för det värmländska brukslaget både var rättvis och charmig. I år har Degen fortsatt varit starka på hemmaplan med sex vinster på tolv matcher och 18 gjorda mål, men också lyckats ta fina skalper på bortaplan, i synnerhet 3–2 mot just IFK Göteborg på Ullevi i våras.
I anfallsväg har den Blåvittfostrade Victor Edvardsen verkligen stulit alla rubriker under sin allsvenska debutsäsong och utpräglats som lagets stora stjärna. 13 mål på 24 matcher innebär inte bara ett antal inspelade poäng på egen hand, utan också en delad andraplacering i skytteligan. På de fyra senaste matcherna har han hunnit med fyra mål och dessutom ett rött kort. Allt har kommit att handla om honom.

Säsongen har varit mer lyckad än vad jag kunnat ana och jag är glad att jag kan leverera även på denna nivån, säger en ovanligt ödmjuk Edvardsen när Alltid Blåvitt når honom.

Edvardsen var en del av den fruktade anfallskedjan i Dahlström-Bertilsson-Edvardsen som nämnt tog Superettan med storm ifjol. Men med mindre speltid för Dahlström och en Bertilsson som placerats på mittfältet har tyngd och krav fallit på den 25-årige göteborgaren som verkligen levt upp till förväntningarna samt överpresterat. Trots anbud från framförallt AIK och utländska klubbar i vintras, blev han kvar i Värmland efter en hel del drama, vilket verkligen brukslaget kan skatta sig lyckliga för idag.

Det finns dock andra spelare värda att lyfta fram i Degerfors. Alfie Whiteman plockades i somras in på lån från Tottenham Hotspurs och har varit fenomenal som ersättare till Ismail Diawara i målet, detsamma med tidigare Bundesligaanfallaren Nikola Durdic som kommit in med stor vinnarmentalitet och spetsegenskaper. I backlinjen har Oliver Ekroth utmärkt sig positivt, men Edvardsen höjer en varningens finger för en annan succéspelare som kan störa Blåvitt imorgon.

– Christos Gravius är en otrolig spelare som jag tror IFK kommer få problem med. Han har alla egenskaper som man behöver på mittfältet.

Stora Valla är kanske dock alltjämt den största anledningen till att Degerfors spelat in 28 poäng under säsongen, då bara nio av dessa kommit på bortaplan. Djurgården, AIK och Häcken är lag som fått stryk på arenan som rymmer drygt 6 000 åskådare och är den nordligaste elitarenan med naturgräs, vilket bör uppskattas av IFK imorgon. Vad är det då som gör Degerfors så svårslaget på hemmaplan? Edvarden tror på brukets kraft.

Samhället här är speciellt och det är inte lätt att komma till denna håla och få upp motivationen, det är till stor fördel.

Här är Degerfors hemmaskalper i år:

2–0 vs Djurgårdens IF
3–0 vs Örebro SK
3–1 vs Östersunds FK
3–0 vs BK Häcken
2–1 vs AIK Solna
2–1 vs Halmstads BK

Historiskt har dock IFK Göteborg haft det väldigt lätt på Stora Valla. På 90-talet möttes lagen sju gånger i Värmland, alla gånger slutade i bortavinst. Senaste gången lagen möttes i Degerfors var i cupen 2004, även då segrade IFK med 4–0. Senaste gången IFK Göteborg förlorade borta mot Degerfors var 1971 i en match i Division 2.

Här är IFK Göteborgs starka resultat i Degerfors sedan 1991:

1991: Degerfors IF – IFK Göteborg 2–3
1993: Degerfors IF – IFK Göteborg 2–4
1994: Degerfors IF – IFK Göteborg 2–4
1995: Degerfors IF – IFK Göteborg 0–3
1996: Degerfors IF – IFK Göteborg 2–7
1997: Degerfors IF – IFK Göteborg 1–3
2004: Degerfors IF – IFK Göteborg 0–4

Degerfors 18-man stora matchtrupp finns att tillgå här. Den innehåller samma namn som ofta förekommit under hösten, dock utan ex-blåvite Sargon Abraham som faktiskt petats på sistone.
 

IFK Göteborg

Göteborgskamraterna har äntligen hittat formen och är nu uppe i tre raka vinster. 2–0 mot Örebro följdes upp av 3–1 borta i Mjällby och senaste förödmjukades Djurgården på Gamla Ullevi med 3–0. Åtta mål på tre matcher är den starkaste resultatsföljden Blåvitt haft sedan 2019 och nu ser det allt troligare ut att IFK ska kunna lösa kontrakt till Allsvenskan 2021. Men än finns det många poäng kvar att spela om och det krävs åtminstone två segrar till för att det ska kännas säkert, därför är sexpoängsmatchen mot Degerfors extra viktig att inte förlora.

Spelmässigt är det svårt att sätta fingret på vad det är som radikalt förändrats och fått allt att börja klaffa, kanske ett rakare anfallsspel om något, men många hävdar istället att det är spelarna som individuellt börjat komma upp i en förväntad nivå. Marcus Bergs starka målsnitt på 0,5 i ett lag som hackat är en del av förklaringen, Oscar Vilhelmssons energiska löp och uppoffrande spel en annan. Jag skulle dock vilja lyfta fram Gustav Svensson och August Erlingmark, till vardags på det centrala mittfältet, som båda varit ytterst dominanta under oktober. Den sistnämnde fick senast vikariera på mittbackspositionen i den avstängde Calle Johanssons frånvaro och gjorde det med bravur. Han noterades även för ledningsmålet i den första halvleken.

Det känns såklart bra, jag ska försöka fortsätta på denna vägen, kul med mål senast också. Härligt att laget i stort fått fart på grejerna igen, bara att fortsätta köra de sista fem matcherna, säger en glad Erlingmark till Alltid Blåvitt och fortsätter med att påpeka att det är en svår bortamatch som väntar.

– Det gäller att spela som vi gjort på slutet, med beslutsamhet och tro på det vi gör.

För Erlingmarks del är det främst Edvardsen som ska stoppas, en spelare han berömmer:

Victor är skicklig och vass, så det gäller att vara med direkt imorgon.

I matchtruppen saknas alltjämt Patrik Karlsson Lagemyr, Sebastian Eriksson samt den "skadade" Kolbeinn Sigthorsson, annars är det ett sånär skadefritt gäng Stahre har till förfogande i dagsläget. En del frågar sig om Erlingmark ska fortsätta på mittbackspositionen efter sin fina Djurgårdsmatch, vilket isåfall öppnar upp plats för Thern på mittfältet, annars känns startelvan rätt given på övriga tio positioner. Det är som Erlingmark säger, bara att fortsätta köra och ta ytterligare en seger.. om det nu kunde vara så enkelt.

Förväntad startelva:

Anestis

Jallow, Bjärsmyr, Johansson, Wendt

Aiesh, Erlingmark, Svensson, Sana

Berg, Vilhelmsson


Övrigt

Enligt norska väderleksprognoser ska det vara novemberkyligt och risk för regn, ett klassiskt brunkarväder, något som både kommer gynna och hämma lagen ungefär lika mycket. Domare för dagen är den anonyme Adam Ladebäck som började döma Allsvenskan först ifjol. Ladebäck har dömt två Blåvittmatcher i år, dels den omtalade 3–2-förlusten mot BK Häcken med flera omdiskuterade straffar, samt 3–1-förlusten mot AIK i Solna.
19.00 inleder också bottenkonkurrenterna Mjällby och Halmstad sina matcher, mot Hammarby respektive AIK, så det gäller att kunna multitaska för att hänga med i den rafflande bottenstriden imorgon.

Degerfors IF – IFK Göteborg

Var: Stora Valla, Degerfors
När: 19.00
Väder: 8 grader och risk för regn
Domare: Adam Ladebäck, Visby
Sänds: Discovery+

Philip Semmlerphilip.semmler@svenskafans.com@philipsemmler2021-11-01 07:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg