Lagbanner
Stora Valla, 2022-10-20 19:00

Degerfors - IFK Göteborg
3 - 1

Inför Degerfors IF – IFK Göteborg
IFK Göteborg går till ny batalj efter första trepoängaren på fem försök hemma mot Malmö FF.

Inför Degerfors IF – IFK Göteborg

Ett höstblekt IFK Göteborg åker upp till Degerfors för torsdagens drabbning i ett möte som för båda lagen främst bär vikt för kommande säsong. Oktobervädret lär borga för en tungsprungen gräsmatta på Stora Valla, och förhoppningsvis kan det gynna den blåvita spelidén för att ge laget bättre chanser att slipa till resultatet i allsvenskans slutskede.

Drömmar om allsvenskan nästa år präglar torsdagens möte med värmländska Degerfors. I Göteborg har blickarna som alltid står mot tabelltoppen tvingats rikta in sig på nästa säsong efter ännu ett mellanår, medan blickarna i det rödvita bruksgänget som mer vant huserar i allsvenskans nedre skikt trots en tuff säsong lyckats stabilisera sitt hopp om att hänga kvar. På kvalplats och med drömmar om att med rätt resultat i den 27:e omgången kunna närma sig en plats ovanför kvalstrecket – en situation IFK Göteborg känner alltför väl efter de senaste säsongerna – är det ett taggat hemmalag som bjuder Blåvitt till spel.

Sympatin för de avhängda är stark i de blåvita leden, som trots idogt arbete från supportrarna inte riktigt kunna leverera när det väl gäller. Å andra sidan har matcher av mindre betydelse, likt dagens, närmast blivit en garant för vackert spel och många mål. Det är därför inget givet resultat och inte en enkel fråga om motivation mot klass, utan snarare om vilka drivkrafter som lyckas inspirera båda lagen för dagen och hur man hanterar och bemöter de inre demonerna för dagen – rädslan hos hemmalaget, likgiltigheten hos det blåvita bortalaget.

Degerfors IF

Det historiska Degerfors, arketypen för ett brukslag och för charmiga småorter med drömmar om frälsning på fotbollsplanen, har gjort 30 säsonger i allsvenskan och är därmed på 16:e plats i maratontabellen, strax före lag som Åtvidaberg, Sandviken och BK Häcken. Laget tränas idag av klubblegenden Tobias Solberg som gjorde 19 år som spelare i laget och är därefter inne på sitt sjätte år på tränarbänken (de första tre som assisterande), i par med Andreas Holmberg, också tidigare spelare. Man har gjort sig kända för en optimistisk, positiv och offensiv fotboll i ett 4-3-3-system som ofta burits upp av individuella prestationer, under fjolåret av Blåvittbekante Victor Edvardsen och i år snarare av spelare som Diego Campos, Omar Faraj och (innan flytten till Hammarby) Abdulrahman Saidi.

Den offensiva charmfotbollen har dock ofta stött på problem och nästan övergått i naivitet i många matcher, och det finns uppenbara skäl att man rumsterar på kvalplatsen. När det inte blixtrar framåt dönar åskan ofta bakåt, vilket lett till näst flest insläppta mål i serien och en målskillnad på -20. Samtidigt är laget i en positiv formkurva där man inte förlorat på 7 allsvenska matcher. Även om man bara tagit två segrar på dessa matcher, mot GIF Sundsvall och Djurgården, har man ändå tagit de poäng man behöver för att klättra i bottenskiktet. Även om drömmen om en hemvändande Ola Toivonen dog häromveckan lever drömmen om Allsvenskan 2023 i allra högsta grad kvar.

Trolig startelva

25 Gal

20. Bouzaiene – 15 Lagerbielke – 7 Ohlsson – 5 Gyau

22 Salmon – 11 Gravius – 9 Bertilsson

40 Djurdjic – 19 Faraj – 8 Campos

IFK Göteborg

I Blåvitt är formkurvan i stället svajande; segern mot arvfienden Malmö FF föregicks av fyra raka segrar och ett spel utan vare sig välsignad inspiration eller genomarbetad kamplusta. Det är därför ett blekt bortalag med mycket att bevisa som åker upp till de värmländska skogarna, och med många nervösa blickar från den manstarka supporterskaran som så många gånger förr varit de som främst av alla varit på plats från start till slut den här säsongen. Möjligen finns en morot i att man efter AIK:s förlust i kväll och vid seger mot Degerfors har chansen att kliva om det svartgula orchpacket från Mordor i den 28:e omgången.

På skadesidan hittar man idel juniorer; Lucas Kåhed (rehab enligt tidigare kommunikation), Linus Carlstrand (dito), Adam Benediktsson (hjärnskakning), Alfons Nygaard (häl) och Gustav Lillienberg (huvudskada). I övrigt är truppen dock i det närmaste intakt och det får därför anses vara starkaste tänkbara lag som kommer till spel. Med stark formkurva får Gustav Norlin ses som spelaren att hålla utkik på i IFK Göteborg under torsdagkvällen.

Trolig startelva

99 Dahlberg

2 Salomonsson – 4 Johansson – 20 Bångsbo – 17 Wendt

21 Thern – 13 Svensson – 7 Eriksson

19 Carneil – 9 Berg (K) – 14 Norlin

När Degerfors IF 2020 gick upp i allsvenskan gjorde man det med en klubbslogan bestående av tre enkla ord: “Tro på det”. Den hade kunnat formuleras även för IFK Göteborg, som många år befunnit sig i en relativ ökenvandring när hösten slagit in, utan särskilt mycket att spela för genom de sista omgångarna. När Blåvitt nu åker till Stora Valla krävs det en inre motivation bortom det faktiska läget, en motivation som bygger på en vald tro, ett beslut att kämpa oavsett bilden framför ögonen, och en vilja att göra allt för att hoppet infrias. När IFK Göteborg bygger för nästa säsong är det den viktigaste egenskapen man kan bygga in i laget.

Väder och blåst

Torsdageftermiddagen väntas bjuda på sol och höstvarma 11° C, vilket lär bli växlande stjärnklart framåt matchstart, även om temperaturen ska stå sig relativt väl framåt natten.

Domare är Adam Ladebäck som gör sin tredje säsong på allsvensk nivå, och som brukar leverera ungefär som väntat vilket med svensk standard tyvärr inte är särskilt förutsägbart, om än att det jämnar ut sig över en säsong, som det brukar heta.

Degerfors IF – IFK Göteborg

Var: Stora Valla, Degerfors
När: 19.00
Väder: 8° C
Domare: Adam Ladebäck, Visby

John Fhager2022-10-19 21:46:08
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg