Lagbanner
Inför Djurgården – IFK Göteborg ”Pontus Wernbloom med i truppen”
Är värvningen av Pontus Wernbloom katalysatorn som får igång Blåvitt? Pontus har ju annars en rätt bra historik med matcher mot just Djurgården där han varit högst delaktig i både "Glad Påsk" matchen och Robin Söders debut.

Inför Djurgården – IFK Göteborg ”Pontus Wernbloom med i truppen”

Den känslomässiga hissen hos de Blåvita har klättrat både upp och ner och inför bortamatchen mot Djurgården är det en ovanlig topp som skådas bland de blåvita. Trots elva raka utan vinst finns det hopp i det Blåvita lägret efter att Pontus Wernbloom valt att flytta hem till Blåvitt.

IFK Göteborg
Blåvitt har som haft en tung säsong där mycket har gått laget emot. När man inte fått byta ut båda mittbackarna de första 20 minuterna så har det varit stolpe ut, och när det inte har varit stolpe ut så har det varit styrningar in i egna mål. Trots de bristfälliga resultaten så har många supportrar och klubbledning manat till ett visst lugn. Det finns en trygghet i laget som saknades t ex 2018 och lagledningen uttalar ett förtroende för tränarna och truppen.
 
Även flera externa tyckare på de olika nationella sportredaktionerna uttrycker ett lugn för Blåvitt då man ändå anser att laget har det mesta som behövs för att vinna betydligt fler matcher.
 
Men segrarna har uteblivit och senast mot Norrköping såg det för första gången uppgivet ut och många av de som manat till lugn började obekvämt skruva lite på sig och säga att ”något måste ju ske snart i alla fall”.
 
Något skedde. Som en blixt från en klar himmel dök forne publikfavoriten Pontus Wernbloom upp i Göteborg och efter en sleep-over hos polaren Bjärsmyr var Pontus på Kamratgården och skämtade med media. Precis som i gamla dagar.
 
Bortsett från att det är en gammal publikfavorit, landslagsspelare och extremt välmeriterad spelare som kommer hem så är det en värvning som bockar av väldigt många av de punkter Blåvitt behövde jobba på. Det är en spelare som bidrar med tyngd i straffområdet och kan agera uppspelspunkt, samtidigt som det är en spelare som inte lägger fingrarna emellan och som ställer krav på sina medspelare.
 
Man såg redan förra året när Lasse Vibe valde att skriva på för Blåvitt vilken effekt den typen av värvningar kan ha på självförtroendet i en trupp och det är bara att hoppas att Pontus har samma effekt på Blåvitt i år. Han är med i truppen redan till matchen mot Djurgården och ska enligt egen utsäga ha 4-5 matcher i benen från försäsongen med PAOK. 
 
Säsongens tidigare möte med Djurgården slutade med en förlust hemma på Gamla Ullevi efter att Kalle Holmberg filmat sig till först en straff och sedan ett rött kort. Båda gångerna mot Jesper Tolinsson. Trots utvisningen redan i matchens inledning kunde Blåvitt jobba sig in i matchen och reducera, men med bara 10 man och en cupmatch i benen klarade laget inte av att kvittera.
 
Djurgården
Djurgården inledde säsongen knackigt men har kommit igång ordentligt på slutet. I alla fall resultatmässigt där segrarna kommit på rad. Spelmässigt har det sett desto mörkare ut och trots att segrarna trillat in på kontot så har många upplevts som ”oförtjänta” (för att citera Djurgårdsredaktionen). Å andra sidan ska sägas att så såg det ut ofta även 2019 och då slutade det på något sätt med SM Guld.
 
Djurgårdens stora problem hittills i år har dels varit avsaknaden av Marcus Danielsson, dels brist på variation i anfallsspelet. Djurgårdens anfallsspel har kritiserats en del för att vara stillastående och förutsägbart.
 
Många hade hopats på att Erik Berg skulle ersätta Danielsson bättre än han gjort och till råga på allt så har Tommi Vaiho inte kunnat bibehålla fjolårsformen.
 
Men som sagt, trots ett inte allt för imponerande spel fortsätter poängen komma för Djurgården som inför matchen ligger trea i tabellen.
 
Senaste Allsvenska matchen var mot Örebro borta där man vann med 3-0, men sedan dess har laget även hunnit med att spela ett Champions League kval. Där blev det 0-2 borta mot ungerska Ferencveros och uttåg direkt (det är ju enkelmöten i kvalet i år).
 
Det innebär lite omvända roller mot senast då Djurgården kom till matchen utvilade mot ett Blåvitt som spelade match bara dagarna innan mötet. Många Blåvita hoppas nog att det är ett besviket och trött Djurgården som tar emot Blåvitt.
 
Matchen
Plats: Tele 2 Arena
Tid: 2020-08-22 15:00
Domare: … Kristoffer Karlsson… vilket med andra ord betyder att Blåvitt redan inför matchen ligger under med 1-0…

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-08-21 17:50:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg