Lagbanner
Inför Djurgården – IFK Göteborg "Pressat Blåvitt tar sig an serieledaren"
Förra säsongen kunde en hemvändande Pontus Wernbloom hjälpa Farnerud kvittera i matchens slutminuter mot Djurgården. Men det var väldigt längesedan Blåvitt vann i Stockholm mot Djurgården.

Inför Djurgården – IFK Göteborg "Pressat Blåvitt tar sig an serieledaren"

Bara en match kvar till EM uppehållet när Blåvitt åker till Stockholm för att ta sig an Djurgården på Nya Söderstadions plastmatta

IFK Göteborg
Blåvitt stod för ännu en underkänd insats mot Sirius i senaste omgången där laget trots att man gjorde både 1-0 och 2-1 fick lämna Ullevi med kryss. Precis som många anade på förhand så var det den förre Blåvitt spelaren Christian Kouakou som förstörde kvällen för Blåvitt med två mål. Och precis som många av de mål Blåvitt har släppt in i Allsvenskan 2021 så kom båda målen ur lägen som inte ska bli farliga. Där ’CK’ var så pass ensam och försvaret så pass samlat att det aldrig borde blivit farligt. Men Blåvitt 2021 hittar sätt att släppa in mål, och gjorde så även denna gång.

Positivt däremot var att det offensiva spelet ryckt upp sig en aning och stjärnvärvningen Marek Hamsik fick en chans att göra ett ordentligt avtryck i Allsvenskan med ett drömmål där han på volley trycker upp bollen i krysset. Den typen av mål ser man inte ofta, speciellt inte på Allsvensk nivå.

Men totalt sett är det en vår som ingen kan förneka att ha slutat i en besvikelse för Blåvitt. Även bland de experter som tippat att Blåvitt skulle sluta på en åttondeplats hade nog tagit för givet att laget skulle kunna ta mer än tre poäng på fyra matcher mot Halmstad, Degerfors, Sirius och Kalmar.

Vårens mål lär de flesta känna till vid det här laget. Häng med. Hamna inte allt för långt bakom toppen så att Blåvitt med flera riktigt tunga förstärkningar efter EM kan växla upp. Spelschemat såg också på förhand väldigt gynnsamt ut. Men så blev det inte, och vill det sig riktigt illa med resultaten i sista omgången så kan Blåvitt faktiskt ligga på nedflyttningsplats inför EM uppehållet.

Inför mötet med Djurgården så ryktas det i medier om internt missnöje med tränaren Roland Nilsson, som redan var hårt ansatt efter den svaga inledningen av säsongen och tidigare nämnda Marek Hamsik förvånade absolut ingen när han fick en känning dagen innan matchen mot Djurgården. Med lite tur kan ju något positivt att ta med sig ur det hela vara att det på allvar visar hur europeiska toppspelare ser på konstgräset i Allsvenskan och att det skulle kunna få till en förändring. Framför allt Djurgården och Hammarby har ett och annat att fundera på där det är allmänt känt att Nya Söderstadion/Tele2 arena har seriens överlägset sämsta konstgräs.

Djurgården
Djurgården seglade inför seriestarten upp som lite av en av de större förhandsfavoriterna och har i mångt och mycket levt upp till de förväntningarna, med undantag för en plump mot Degerfors (ständigt detta Degerfors.)

Laget inledde serien starkt och när man pulveriserade den andra förhandsfavoriten, Malmö, så såg flera i den samlade mediekåren ut att vara redo att dela ut guldet till Djurgården där och då.

Istället blev det en oväntad förlust mot Degerfors och i ”Söderderbyt” mot Hammarby imponerade inte Djurgården nämnvärt. Till råga på allt så drog man på sig flera skador och förstemålvakten riskerar att missa stora delar av säsongen nu.

Även på mittbackssidan ser det lite tung ut för Djurgården som har flera meriterade spelare borta länge, och senaste behövde även Une Larsson gå av och han är tveksam till spel mot Blåvitt.

I och med att Malmö redan spelat, och vunnit, en match från 18:e omgången (som flyttats för att inte krocka med andra matcher) så behöver Djurgården, trots sin fina start på säsongen med 5 segrar, 1 oavgjord och 1 förlust, spela minst oavgjort för att inte tappa serieledningen till Malmö. 

Samtidigt har Djurgården ett väldigt bra facit mot Blåvitt de senaste åren, där Blåvitt haft förtvivlat svårt att vinna på den gröna betongplattan på Nya Söderstadion/Tele 2 arena.

Matchen
Tid: 2021-05-23 17:30
Plats: Nya Söderstadion/Tele 2 Arena
Domare: Glenn Nyberg
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-05-22 15:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg