Lagbanner
Tele2 Arena, 2024-08-04 14:00

Djurgården - IFK Göteborg
1 - 1

Inför Djurgårdens IF - IFK Göteborg

Inför Djurgårdens IF - IFK Göteborg

Blåvitt kommer från två svaga insatser mot konkurenterna i bottenstriden. Djurgården befinner sig mitt i ett europakval. Något som säkerligen kommer påverka matchbilden på Tele2 Arena imorgon. Alltid Blåvitt ger er förutsättningarna inför matchen.

Blåvitt har allt annat än imponerat i de senaste hemmamatcherna mot Västerås och Brommapojkarna. Trots att man tagit ledningen i båda matcherna blev det bara 1 poäng att ta med sig till den betydligt tuffare matchen borta mot Djurgården. Mot Västerås såg det hyfsat bra ut till en början, men efter ledningsmålet blev man väl rädda om de tre poängen vilket ledde till att man föll djupare och djupare ju längre matchen pågick. Då mittbacksparet bestod av Gustav Svensson och Oscar Wendt samtidigt som VSK tilläts skicka inlägg mot de två fyrtornen Granath och Abdihakim Ali var det knappast förvånande att gästernas kvittering tillslut kom i slutet av den 11 minuter långa tilläggstiden. 

Mot BP uppstod ett liknande scenario efter att Blåvitt börjat backa hem redan efter 30 minuter då man tagit ledningen i den andra minuten och de upprepade inläggen mot Vasic resulterade i en kvittering i slutet av första halvlek. Detta tilläts fortsätta vilket i kombination med ett katastrofalt försvarsspel ledde till att man släppte in hela 4 mål och förlorade med 3-4 i en av de sämsta insatserna på Gamla Ullevi sedan åtminstone Varberg hemma 2023. Känslan är att mycket av luften gick ur de blåvita supportrarna och de positiva vindarna som började blåsa efter segern i bortamatchen mot Hammarby mojnade rejält.

Som om förlusten mot BP inte var nog drog Elis Bishesari på sig en skada och tvingades bryta och det är fortfarande oklart hur allvarlig den är. Enligt Jocke Björklund kommer han åtminstone missa matchen mot Djurgården. Hans ersättare Anders Kristiansen stod för allt annat än ett förtroendeingivande inhopp och nu har Blåvitt hämtat in ytterligare en målvakt för att täcka upp för Elis och den fortsatt skadade Pontus Dahlberg. Detta i form av norrmannen Jacob Karlström som lånas in från Molde resten av säsongen och förhoppningsvis kommer vara spelklar redan till morgondagens match. Även Laurs Skjellerup tvingades byta i paus (har ni hört den förr?) mot BP och kommer således inte till spel mot Djurgården. Missar matchen gör även Paulos Abraham som dras med fortsatta skadeproblem och nyförvärvet Jonas Bager är osäker till spel. Dessutom kommer Stefan Billborn vara frånvarande eftersom han ska bli pappa för första gången vilket betyder att det blir Jocke Björklund som leder laget mot Djurgården.

Det finns dock några positiva nyheter gällande spelartruppen. Oscar Pettersson och Sebastian Ohlsson är tillbaka efter sina avstängningar och nyförvärvet David Kruse ska ha goda möjligheter att vara med i matchtruppen. Om han kommer kunna gå rakt in i startelvan känns dock osäkert. Ytterligare ett frågetecken gällande startelvan är vilka som kommer spela mittbackar då de gamla rävarna Svensson och Wendt knappast imponerat som duo. Om Björklund inte väljer att fortsätta med samma mittbackspar kan det bli aktuellt att spela August Erlingmark bredvid Gurra istället (vilket också är min förhoppning). Ersättare till Laurs lär bli Gustaf Norlin eller Linus Carlstrand där undertecknad hoppas på den sistnämnda. En tänkbar startelva skulle kunna se ut enligt nedan, såvida nyförvärven inte bedöms vara redo för startelvan :

                 Kristiansen
Ohlsson-Svensson-Erlingmark-Trondsen 
            Thordarsson-Kåhed
          Santos-Norlin-Mucolli
                  Carlstrand



Även Djurgården kommer till matchen med tveksam form. Man är visserligen med och utmanar Malmö om guldet, men i sin senaste allsvenska match förlorade man borta mot Kalmar med 2-1 efter att ha tappat ledningen. I torsdags avancerade man till nästa runda i kvalet till Conference League, men det var trots förlust nere i Luxemburg mot Progres Niederkorn. Där släppte man in ett tidigt mål och efter en utvisning på Jacob Une-Larsson blev det en mer ansträngade match än planerat. Avancemanget innebär även att man har en ny kvalmatch att tänka på redan på torsdag, vilket kan innebära viss rotation mot Blåvitt eftersom man är stora favoriter på hemmaplan.

Detta innebär att det är svårt att förutspå Djurgårdens startelva, men det finns ett par faktorer att ta hänsyn till. Une-Larsson är avstängd även i Allsvenskan vilket bör betyda att Tenho och Danielson bildar mittlås i backlinjen. Målvakten Jacob Widell-Zetterström ryktas vara nära en flytt till Derby i Championship och därför är det inte otänkbart att Malkolm Nilsson-Säfqvist får chansen mellan stolparna för att spelas igång. På högerbacken har man Piotr Johansson långtidsskadad vilket betyder att nyförvärvet från Mjällby, Adam Ståhl, lär starta. Man har även värvat Viktor Bergh som ny vänsterback från Värnamo, men där finns även den unga japanen Keita Kosugi som imponerat efter att Samuel Dahl flyttat till Roma. 

På mittfältet är Besard Sabovic avstängd och Tokmac Nguyen är skadad men i övrigt har man alla spelare tillgängliga. Deniz Hümmet byttes ut tidigt i senaste matchen och känns således som en trolig startspelare, speciellt med tanke på Djurgårdens brist på alternativ till nummer 9 positionen.



Frågan är om Blåvitt kan utnyttja Djurgården tuffa spelschema och kriga sig till poäng på Tele2 för andra gången denna säsongen. Blåvitt har trots allt inte förlorat på konstgräs i Allsvenskan ännu denna säsongen och presterat som bäst i matcher där man varit uträknade på förhand. Cirka 16.00 imorgon har vi svaret. 

Ludwig Härlin@ludwigharlin2024-08-03 15:08:07
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg