Lagbanner
Inför Elfsborg – IFK Göteborg "Blåvitt har bara vunnit på plastmattan i Borås två gånger sedan arenan invigdes 2005"
I premiäromgången tog Elfsborg sin första seger mot Blåvitt i Göteborg sedan 2003.

Inför Elfsborg – IFK Göteborg "Blåvitt har bara vunnit på plastmattan i Borås två gånger sedan arenan invigdes 2005"

Blåvitt som såg ut att vara på väg mot säker mark efter segern mot Falkenberg blev lika snabbt indragna i den absoluta bottenstriden igen efter förlusten mot Kalmar. Och inte ser det ljusare ut av att laget nu ställs mot Elfsborg i Borås, där Blåvitt haft väldigt svårt på plastmattan.

IFK Göteborg
Efter 3-0 borta mot Falkenberg och en ”hedersam förlust” mot Köpenhamn i Europa League kvalet var det många Blåvita som med lite längtan i bröstet såg fram emot en höst där Blåvitt skulle resa sig igen och ta ett bra avstamp inför 2021.
 
Ett hopp, som dog lika snabbt som det dök upp. Efter en sensationellt usel match mot Kalmar samtidigt som övriga lag i botten av serien vann sina matcher trillade Blåvitt nu ner på kvalplats med bara åtta omgångar kvar av året.
 
Matchen mot Kalmar är det nog många som vill ta tillbaka och göra om. Framför allt tränare Roland Nilsson som ställde upp med ett väldigt försiktigt och defensivt lag på hemmaplan mot tabelljumbon. Planen gick inte alls hem och när Christian Kouakou nickar in ett drömmål – i eget mål – så kan Kalmar enkelt defilera hem segern.
 
Som grädde på det beryktade moset så ska även hot och rasistiska påhopp riktade mot de egna spelarna såväl som deras familjer dykt upp via sociala medier och på mindre än 24 timmar har hopp om framtiden bytts ut mot ett mörkt svart hål som håller på att sluka föreningen och allt vad den står för.
 
Föreningen IFK Göteborg har åkt på många smällar de senaste åren, men frågan är om den gångna veckan inte var den värsta på väldigt länge. Både på plan och utanför planen. Låt oss hoppas att det här var säsongens lågvattenmärke.
 
Elfsborg
Inför säsongen tippades Elfsborg göra en mellansäsong. Föreningen blödde lite för mycket ekonomiskt för att kunna göra några större förvärv, och under 2019 var tränaren Jimmy Thelin stundtals väldigt ifrågasatt.
 
Men Elfsborg lyckades i premiären ta sin första seger mot Blåvitt i Göteborg sedan 2003 och av bara farten har laget fortsatt vinna. Inför mötet med Blåvitt ligger Elfsborg på en tredjeplats i tabellen och den tidigare ifrågasatta Jimmy Thelin hyllas stort för arbetet med laget.
 
Johan Larsson som vände hem i skuggan av betydligt namnstarkare spelare som Jakob Johansson och Ola Toivonen har kanske varit den bästa hemvändaren under året, och Jesper Karlsson har fått sitt stora genombrott. Just Jesper Karlsson är för övrigt redan klar för AZ men kommer spela matchen mot Blåvitt med Elfsborg.
 
Sedan Elfsborg flyttade in på Borås Arena 2005 har Blåvitt bara lyckats vinna på plastmattan två gånger, och den första av de vinsterna var just 2005. Lägg på det att Elfsborg, likt de andra smålagen i regionen, alltid kommer taggade till tusen i möten med Blåvitt, såväl som att Elfsborg har haft en bra säsong hittills och förutsättningarna inför matchen är allt annat än ideala för Blåvitt.
 
Det enda som talar för Blåvitt är att Elfsborg har tappat på slutet och bara tagit 4 poäng på lagets fem senaste matcher.
 
Matchen
Plats: Borås Arena
Tid: 17:30 2020-09-27
Domare: Anders 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-09-26 19:04:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg