Lagbanner
Inför Gais – IFK Göteborg ”Ett riktigt… typ… derby igen!”
Det blir det närmsta ett riktigt derby Göteborgspubliken kommer få uppleva på ett tag, så passa på att njut när Blåvitt möter Superettan-nykomlingarna Gais i Svenska Cupen

Inför Gais – IFK Göteborg ”Ett riktigt… typ… derby igen!”

Årets stora cup-händelse i Göteborg står för dörren. Blåvitt möter Gais i Svenska Cupen på söndag och hetsen har varit igång sedan länge.

IFK Göteborg
Blåvitt slog Utsikten i sin premiär, en match som är svår att bedöma på många sätt. Å ena sidan är 3-2 mot Utsikten ett ganska svagt resultat, givet hur dåliga Utsikten ändå var. Å andra sidan kändes segern egentligen aldrig hotad. Blåvitt hade en extra växel att lägga i, och när Blåvitt täppte till efter Utsiktens 3-2 reducering kom motståndarna aldrig nära att kvittera.

Det var en match som borde vunnits med större siffror än 3-2, men det kändes som en match som Blåvitt också kunde ha vunnit med större siffror, om man verkligen velat.

Mot Gais lär det bli en annan match på de flesta plan, förutom att matchen kommer spelas på just samma (fotbolls)plan som mot Utsikten. Tekniskt sett är Blåvitt bortalag, men Gais hade ganska svårt att sälja slut sina biljetter, samtidigt som de Blåvita biljetterna tog slut på två röda, och ryktet på stan är att rätt många Blåvita fått tag på sittplatsbiljetter trots att Gais först bara sålde till medlemmar, och sedan började ge bort biljetterna till medlemmar, för att säkerställa att de inte föll i ”fel händer”.

Så återstår att se hur påtagligt det blir att Blåvitt bara gets en kortsida till matchen.

Rapporter från träningarna är att Marcus Berg och Sebastian Hausner ser ut att gå in i startelvan, och det i så fall antagligen på bekostnad av Adam Carlén och Suleiman Abdullahi. Men den stora snackisen när det kommer till rotationer i elvan är såklart att Pontus Dahlberg skadade sig mot Utsikten när deras Gais-reject på topp sparkade på en liggande målvakt i samband med en räddning. Pontus blir borta i ca 6 veckor sägs det, vilket innebär att han missar hela gruppspelet och potentiellt även den allsvenska premiären. Det gör att publikfriaren och den isländske U21 landslagsmålvakten Adam Ingi Benediktsson lär starta i mål.

Gais
Det grönsvarta laget som en gång i tiden skulle starta FC Gothia med Öis och Häcken (tänk om, då hade Gais alla de där ”sedan Gais senast vann något” tröjorna varit utdaterade!) spelade förra säsongen i Division 1 men lyckades studsa tillbaka till Superettan på bara en säsong.

De förlorade sin premiär mot gruppens andra Allsvenska lag, Norrköping, på med 0-1 på Bravida Arena i en match som också var svår att ta med sig så mycket från. Det var en match där Gais överlag stod upp rätt bra mot Norrköping, som i sin tur spelade väldigt dåligt. Lik väl förlorade Gais matchen i slutändan. Om det vi bör ta med oss från den matchen är att Gais kan störa ett Allsvenskt lag, eller om det är att även när Gais är bra och möter ett dåligt Allsvenskt motstånd så förlorar de lämnar vi osagt.

Hade det inte varit för att det var just Gais som stod som motståndare så hade Blåvitt förväntats vinna matchen med rätt många bollar. Nu lär det bli en tightare historia, och själv känner jag att prio ett är att inte dra på sig fler skador för att övertaggade Gaisare går in fult på plastgräset. För vi vet någonstans alla att om Gais kunde skriva ett kontrakt som löd ”Gais slår IFK Göteborg, men Gais åker ur Superettan” så hade de skrivit på utan att blinka.

Matchen
Plats: Bravida Arena.
Resa: Änglarna anordnar inga resor av förklarliga skäl. Kollektivtrafiken rekommenderas och förhoppningsvis har Västtrafik fått instruktioner om att sätta in extra spårvagnar den här gången.
Tid: 13:00.
Domare: Bojan Pandzic


 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2023-02-25 20:45:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg