Lagbanner
Inför Halmstad – IFK Göteborg ”Blåvitt med mycket att fundera på tar sig an Halmstad”
Deppigt i Blåvitt efter en svag insats mot Degerfors

Inför Halmstad – IFK Göteborg ”Blåvitt med mycket att fundera på tar sig an Halmstad”

Efter en insats mot Degerfors som snällt kan beskrivas som ”inte godkänd” (och då är vi väldigt snälla) så behöver Blåvitt ta en seger mot Halmstad, i Halmstad, för att inte låta säsongen glida laget ur händerna innan den ens börjat.

IFK Göteborg
Blåvitt har minst sagt blandat och gett under 2021 och har fortfarande långt till de (orimligt?) högt ställda förväntningarna på laget. Efter några års kräftgång snackades det från diverse håll i föreningen om att det var dags att ställa krav. Det var slut på snack om tålamod.

Kanske skulle man bett om i alla fall en halv säsongs tålamod, för redan i omgång tre klappar laget ihop totalt och efter 50 minuters spel ligger man under med 0-3 hemma mot nykomlingen Degerfors. En sen forcering, som förvisso var rätt bra, kunde dock inte riktigt jämna till den djupa grop som laget grävt åt sig själva.

Med lite distans till matchen går att konstatera att Blåvitt har en väldigt oroande tendens av att klappa ihop när laget släpper in mål, något som har pågått i flera år, men som varit extra kännbart under 2021. I cupens gruppspel tilläts Sandviken göra flera raka mål innan Blåvitt till sist skärpte till sig och kunde vända till 4-3, och i träningsmatchen mot Värnamo var det likadant, där Blåvitt släppte in mål efter mål innan laget kom igång.

Den här gången var det för lite för sent.

Statistiskt går att konstatera att lag som förlorar på hemmaplan mot en nykomling sällan tar medaljer. Det är ”enkla poäng” som blir väldigt svåra att ta igen i andra matcher. Även om säsongen precis börjat så är den bittra verkligheten för IFK Göteborg den att laget nog måste vinna mot Halmstad för att inte de mål som satts upp på förhand ska vara krossade redan i maj.

För det är ju som Roland Nilsson sa i en intervju inför säsongen. Du kan sluta 6:a och ändå ha varit med och slagits om Europaplatser hela vägen in på mållinjen. Men Blåvitt gör nog bra i att komma ihåg att du kan sluta 4:a utan att någonsin ha varit med och slagits om det också.

Som om inte besvikelsen efter plattmatchen mot Degerfors var nog så dras Blåvitt med en del skador. Robin Söder lär missa matchen mot Halmstad, Pontus Wernbloom ryktas dras med en del känningar (men kan spela) och det ryktas om att Simon Thern behöver fortsätta vila.

Halmstad
Halmstad som åkt jojo mellan Allsvenskan och Superettan de senaste åren är åter ett Allsvenskt lag efter att ha vunnit Superettan 2020 framför tidigare nämnda. Degerfors.

Laget inledde seriespelet rätt bra genom att slå Häcken hemma, men har sedan dess två raka förluster mot Sirius och Norrköping. Men låt inte det lura er. Matchen mot Sirius borde nog slutat oavgjord och mot Norrköping blev Halmstad rånade på en straff (och jag är inte helt övertygad om att Norrköpings 2-1 mål borde godkänts). Med andra ord, Halmstad har spelmässigt sett rätt bra ut hittills i Allsvenskan.  

I Halmstad återfinns också en och annan bekant spelare. Dels har vi två Blåvitt bekantingar i form av Joel Allansson och Mikael Boman, men också en del bekanta spelare som har en hel del Allsvenska matcher på meritlistan, som Andreas Johansson (som utsetts till Allsvenskans bästa mittback under sin tid i Norrköping), Marcus Antonsson och Simon Lundevall.

Det finns med andra ord en hel del rutin i Halmstad. Inte bara många Allsvenska matcher, utan även ett och annat SM Guld i meritlistan. Vilket inte rimmar helt väl med att en seger nästan är ett krav för att inte Blåvitt ska ge upp på säsongen innan den ens börjat.

Övrigt
Blåvitt och Halmstad möttes tidigt under försäsongen. En träningsmatch som slutade 1-1 efter att Halmstad tagit ledningen tidigt och Blåvitt kunnat kvittera i andra halvlek.

Matchen
Tid: 2021-05-02 15:00
Plats: Örjans Vall, Halmstad
Domare: Glenn Nyberg
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-05-01 21:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg