Lagbanner
Inför Hammarby - IFK Göteborg "Allt att vinna, inget att förlora"

Inför Hammarby - IFK Göteborg "Allt att vinna, inget att förlora"

Efter många om och men är det dags, kvartsfinalerna i Svenska cupen till sist gå av stapeln. Blåvitt ska resa till Stockholm för att möta Hammarby och bestämma vilka som tar plats i semifinalen. Det råder ingen tvekan om att stockholmarna är favoriter, men i en cupmatch kan mycket hända. Speciellt under en säsong så speciell som denna.

IFK Göteborg
Det är kanske lite ointressant att blicka tillbaka på gruppspelet i cupen, men en snabb tillbakablick skadar inte. Blåvitt vann sin grupp på 7 poäng efter att ha slagit Västerås (2-0), Sollentuna (2-0) och kryssat mot Sirius (1-1). Det gjorde laget till en av de fyra gruppettorna med minst poäng vilket till sist ledde till att Bajen lottades fram som motståndare i kvartsfinalen. Blickar man istället fram i tiden några månader har serien hunnit dra igång och trots ett till synes enkelt spelschema har Blåvitt bara skrapat ihop 4 poäng mot Elfsborg, Varberg och Mjällby. Spelet har ofta sett hackigt ut och man har haft svårt att skapa de riktigt farliga målchanserna som krävs för att vinna matcher. Däremot ska det nämnas att man både mot Varberg och Mjällby har lyckats vända underlägen till poäng ganska sent i matcherna, något som kan vara värdefullt att ta med sig vidare i säsongen. Matchen mot Hammarby blir också första gången sedan säsongen återupptogs som Blåvitt inte går in som favorit, vilket kanske kan vara skönt för laget när säsongen inte startat som det flesta hade hoppats. Man kan helt enkelt säga att IFK Göteborg har allt att vinna och inget att förlora.

Läget i truppen kunde dock sett bättre ut och på skadelistan finns förutom Rasmus Wikström och Jakob Johansson även Kristopher Da Graca som inte reser med till Stockholm. Poya har under onsdagen berättat att även Giorgi Kharaishvili och André Calisir är frågetecken inför torsdagens match, även om de båda finns med i matchtruppen. Dessutom kom beskedet att man inte kommit överens med Nzuzi Toko om en förlängning av hans kontrakt, vilket betyder att morgondagens match mot Hammarby och nästa seriematch mot Sirius blir hans sista i den blåvita tröjan. Känslan är därför att man kommer använda honom till max de återstående matcherna för att inte slita för mycket på resten av truppen. Med tanke på att Hammarby är kända för sin starka offensiv lär han få chansen på sin ordinarie position på det sittande mittfältet bredvid Hasse eftersom det ger ett mer defensivt balanserat mittfält jämfört med om Tobias Sana skulle spelat där. På högerbacken bör istället Emil Holm få chansen från start efter sitt imponerande inhopp mot Mjällby. Tobias Sana, som varit Blåvitts kanske bästa spelare i inledningen av säsongen, lär således ta ett steg högre upp i planen på bekostnad av antingen Patrik Karlsson Lagemyr eller Sargon Abraham. I mittlåset talar i princip allt för att Jesper Tolinsson och Mattias Bjärsmyr får fortsatt förtroende i brist på andra alternativ.


Hammarby
I gruppspelet vann Bajen sin grupp komfortabelt efter storsegrar mot Varberg (5-1), Sundsvall (4-0) och en stabil 2-0 seger mot Brommapojkarna, vilket gjorde att man blev namnet på allas läppar och av många tippade som favorit till SM-guldet. När Allsvenskan sedan väl startade har man inte imponerat lika mycket och precis som Blåvitt har man samlat på sig 4 poäng hittills. Det efter en stabil premiärseger mot Östersund (2-0) följt av ett överraskande poängtapp mot Elfsborg (2-2) i Borås och en förlust i säsongens första derby mot AIK (0-2). Efter den senaste förlusten fick man mycket kritik för sin prestation av de egna supportrarna och frågan är hur mycket man saknar stödet från sin normalt högljudda hemmapublik på Tele2 Arena. I kvartsfinalen går man oavsett in som favorit, men chanserna är helt klart högre för ett Blåvitt avancemang än de varit med publik.

I senaste matchen mot AIK ställde man upp med ett i stort sett ordinarie lag. Det var Fällman och Fenger som startade som mittbackar när Richard Magyar saknades efter dennes skada mot Elfsborg. Skadan verkar dock inte vara så allvarlig men det är fortfarande osäkert om han kommer till spel mot Blåvitt i skrivande stund och hur mycket han i så fall skulle kunna spela om han tar plats i truppen. Alexander Kacaniklic som normalt är en startspelare inledde på bänken senast till förmån för Imad Khalili men annars fanns de vanliga offensiva hoten med från start, bland annat Muamer Tankovic, Abbe Khalili och nyförvärvet Paulinho. Frågan är hur högt Bajen prioriterar cupen under det täta matchandet i och med att man redan sitter på en europaplats, och med Hammarbyögon sett kan det vara ett bra tillfälle att lufta truppen lite när man möter ett lag som man haft förhållandevis lätt för de senaste åren.


Övrigt
Tid: 25 juni, 18:00
Plats: Tele2 Arena, Stockholm
Domare: Kaspar Sjöberg
 

Ludwig Härlin@ludwigharlin2020-06-24 18:17:14
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg