Lagbanner
Olympia, Helsingborg, 2022-04-10 15:00

Helsingborg - IFK Göteborg

Inför Helsingborgs IF – IFK Göteborg: ”En tidig nyckelmatch”
IFK Göteborg, som går för andra raka segern, ställs mot nykomlingen Helsingborgs IF på Olympia.

Inför Helsingborgs IF – IFK Göteborg: ”En tidig nyckelmatch”

Efter segern i premiären mot IFK Värnamo väntar nu ytterligare en nykomling när IFK Göteborg beger sig söderut längs västkusten för ett möte med Helsingborgs IF. När Blåvitt idag ställs mot gamle tränaren Jörgen Lennartsson och hans mannar är det i en tidig nyckelmatch. Om säsongen inleds med två raka segrar är det IFK Göteborgs bästa säsongsinledning sedan 2016, något som skulle ge föreningen välbehövlig vind i seglen.

IFK Göteborg
Efter en spretig försäsong, där både resultat och prestationer varit upp och ner, var lättnaden stor efter premiärsegern mot IFK Värnamo. För det var just ”lättnad” som var den dominerande känslan. Förvisso var det en bra matchinledning som gav utdelning, men därefter gavs initiativet helt bort till IFK Värnamo, vilket också straffade sig. Väldigt skönt att säsongen kunde inledas med tre poäng (för första gången sedan 2018), och trots det stundtals knackiga spelet finns det en hel del positivt att ta med sig. Marcus Bergs poängproduktion, Warner Hahns fötter, Gustav Svenssons duellspel på mitten, Simon Therns mål och fina insats samt Gustaf Norlins pigga inhopp.

På skadefronten intet nytt. Sebastian Eriksson och Lucas Kåhed fortsätter med sin rehab. Även Gustav Lillienberg och Alfons Nygaard saknas fortsatt. Kevin Yakob är tillbaka från rehab, men är ännu inte redo för match. Glädjande är att Hussein Carneil är tillbaka från avstängning. Mikael Stahre har tagit ut en 19-mannatrupp till matchen. Gissningsvis kommer därför en av Erik Sorga, Hussein Carneil och Johan Bångsbo tvingas se matchen från läktarplats. (När fem byten tillåts även i år hade jag förvisso gärna sett att matchtrupperna nu utökades till 20 spelare, vilket är fallet i bland annat Premier League och Bundesliga. Men det är en annan fråga.)

Gällande startelvan är det, baserat på premiären, främst anfallsplatsen bredvid Berg som är öppen för diskussion. Blir det Oscar Vilhelmsson, som genomgående varit en startspelare sedan förra hösten, eller Gustaf Norlin, som är i bra form och överraskat positivt i sin nya position? Jag tycker det vore spännande att se Norlin, men landar nog i att Stahre ogärna ändrar på ett vinnande lag.

Trolig startelva
1 Hahn
5 Jallow – 30 Bjärsmyr – 4 Johansson – 17 Wendt
8 Aiesh – 13 Svensson – 21 Thern – 22 Sana
9 Berg (K) – 29 Vilhelmsson

Oavsett hur laget formeras är en seger nere på Olympia väldigt önskvärt. Att inleda Allsvenskan med två raka segrar vore en fin boost för ett på förhand rätt nedskrivet Blåvitt. Och det skulle knappast höra till vanligheterna. Sedan den vanliga raka serien återinfördes 1993 har IFK Göteborg inlett med två segrar i 5 av 29 säsonger – 1994, 2000, 2013, 2015 och 2016 (för övrigt topp 4 samtliga dessa säsonger). Hade inte varit dumt om vi fick addera 2022 till den listan!

Helsingborgs IF
Dagens motståndare har många mörka år bakom sig. Två nedflyttningar till Superettan på fem år och en genomgående svag ekonomi. Känslan är dock att den klassiska föreningen nu verkar vara inne på rätt väg. Man har fått en viss stabilitet i klubbledningen. Ordföranden Kjell Jakobsson är inne på sitt andra år, klubbchefen Joel Sandborg är inne på sitt fjärde. Andreas Granqvist har till slut hängt upp skorna i björken och börjat etablerat sig som sportchef. Jörgen Lennartsson är en dokumenterat skicklig allsvensk tränare.

HIF kommer senast från en premiärförlust borta mot Hammarby. Man hade inte särskilt mycket att sätta emot och Bajen-segern var klart rättvis. Hammarby borta är dock en av de tuffaste bortamatcherna på säsongen. Att som nykomling komma undan därifrån med en uddamålsförlust får väl ändå ses som ”helt ok”. Det är inte i de matcherna som HIF ska ta sina poäng. Under försäsongen har de annars smugit lite under radarn, i och med att de åkte ur Svenska Cupen innan gruppspelet. Man spelade 10 träningsmatcher med resultatraden 5–1–4. Det blev alltifrån förlust mot Hvidovre i danska andraligan till en stark seger med 3–0 mot Halmstad.

På spelarfronten har man under vintern kunnat behålla stommen från ifjol, inte minst målmaskinen och lagkaptenen Van den Hurk, och kryddat med en del intressanta nyförvärv. Vi hittar till exempel den spännande yttern Taha Ali från ÖSK (som även Blåvitt ska ha varit intresserade av), pålitlige mittfältaren Albert Ejupi från Varberg och den nyblivne finske landslagsmannen Lucas Lingman från HJK. Men framför allt har man lyckats få hem Armin Gigovic på ett korttidskontrakt från Rostov. Hinner han visa upp sin högstanivå innan sommaren är mycket vunnet för HIF. I sin helhet har kanske inte HIF något högkvalitativt lag på pappret, men Jörgen Lennartsson är som vi vet väldigt skicklig på att få ut maximalt av en spelartrupp. I alla fall under första säsongen... SM-guld med Elfsborg 2012, cupguld och nära SM-guld med Blåvitt 2015, räddade kvar Lillestrøm 2018. HIF 2021 var, trots en historiskt låg poängskörd, alltså inget undantag. Frågan är bara om Jörgen till slut ska lyckas bygga ett framgångsrikt lag över tid?

På tal om Lennartsson har han och Mikael Stahre stött på varandra många gånger senaste 10 säsongerna – och Blåvitt har varit inblandade varje gång. 2012 och 2013 ställdes Stahres Blåvitt mot Lennartssons Elfsborg. 2017 ställdes sedan Lennartssons Blåvitt mot Stahres Häcken. Och nu ställs Stahres Blåvitt mot Lennartssons Helsingborg. Rörigt? Lite kanske. Men huvudsaken är att Stahre har ett visst övertag med resultatraden 3–1–1 och 9–3 i målskillnad. De senaste åren har även Blåvitt en väldigt positiv trend mot Helsingborg. Sedan det snudd på klassiska Jonas Eriksson-haveriet 2013 har vi mött HIF totalt 14 gånger, med 11 segrar och 3 oavgjorda som resultat. Bland dessa matcher minns man särskilt överkörningen med 6–2 på Gamla Ullevi 2014, Pakas kontringsmål på Olympia 2016, Vibes återkomst och Nygrens show på Ullevi 2019 samt Holms mål i ångestmötet på Olympia 2020.

På skadelistan för hemmalaget hittar vi fortsatt rätt tunga namn som Anders Lindegaard, Andreas Landgren, Brandur Hendriksson och Wilhelm Loeper. Känner man Jörgen (som för övrigt fyller 57 år idag – grattis!) rätt blir det inga större förändringar i startelvan till dagens match jämfört med premiären.

Trolig startelva
25 Joelsson
2 Tsouka – 23 Suljic – 21 Weberg – 4 Davidsen
37 Gigovic – 30 Ejupi – 19 Lingman
14 Kaeid – 9 Van den Hurk (K) – 22 Ali

Övrigt

  • Om inget överraskande sker gör Tobias Sana idag sin 200:e match för föreningen. Därmed blir han, per definition, en klubblegendar och får sitt namn inristat på Kamratstenen. Årets ärkeängel och (snart) officiell legendar i IFK Göteborg. Grattis, Tobias!
  • Alla till Helsingborg! Supporterklubben Änglarnas målsättning är att nå totalt 24 000 blåvita bortaresenärer i år. Vägen dit börjar i Helsingborg idag.
Matchen
Tid: 10 april 2022, 15:00
Plats: Olympia, Helsingborg
Domare: Victor Wolf
Sändning: Kanal 5 & Discovery+

Mattias Wiklund2022-04-10 06:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg