Lagbanner
Inför IF Brommapojkarna - IFK Göteborg “Uppenbart att BP är ett lag som inte bör underskattas”

Inför IF Brommapojkarna - IFK Göteborg “Uppenbart att BP är ett lag som inte bör underskattas”

Efter två raka hemmamatcher och fyra insamlade poäng reser IFK Göteborg upp till Grimsta IP för att ta sig an nykomlingarna Brommapojkarna imorgon måndag. Med vind i seglen efter 6-0 senast mot Degerfors hoppas Blåvitt spinna vidare på den positiva trenden och ta med sig alla tre poäng hem till Göteborg.

IFK Göteborg
Efter en minst sagt knackig säsongsinledning har poängen äntligen börjat trilla in för Blåvitt. Även om man fick några smakprov av den blåvita tränarduons spelidé under de första fyra matcherna är det först mot Norrköping och Degerfors som man lyckats hävda sig över 90 minuter. Att man kommer igång så sent som i omgång fem är givetvis problematiskt och man frågar sig givetvis varför man inte kunnat göra det i omgång ett istället. Begreppet “spelidé” är något många, mig själv inkluderat, slänger sig med för att förklara varför det går dåligt eller bra för ett lag. Om vi bara hittar en bra spelidé kommer allt lösa sig. Jo, visst är det så, men frågan är om det är en förändring av spelidén som gjort att Blåvitt äntligen vaknat till liv. Visserligen har man testat en ny formation och nya spelare, men några gigantiska förändringar har inte skett. Nej, den usla resultatraden i inledningen av säsongen är nog snarare ett bevis på att man varit dåligt förberedda inför starten av Allsvenskan. De inledande fyra matcherna präglades av en allmän oskärpa hos Blåvitt, defensivt som offensivt. Kort sagt, det spelar ingen roll hur bra spelidé man har om passningarna inte slås med rätt adress. Ett lag med nya tränare, spelare och idéer kan som bekant ta ett tag att svetsas samman och förhoppningsvis börjar man göra det nu. Tråkigt bara att det sker så sent. Kanske är noll poäng på fyra matcher priset man får betala för att sparka en tränare bara veckor innan premiären. 

Angående situationen i truppen kan man glädjas åt att Pontus Dahlberg fanns med på bänken senast mot Degerfors. Även om Benediktsson gjorde en bra match sist borde Dahlberg vara tillbaka från start imorgon. Däremot får man hoppas att man är extra försiktig nu efter att Dahlberg slog upp sin gamla skada borta mot Kalmar och inte stressar tillbaka honom i spel. Mindre glädjande är att Hussein Carneil fortsatt dras med skadeproblem och kommer att missa även måndagens möte mot BP. Tränare Lundin sade till Fotbollskanalen efter träningen under söndagen att mittfältaren kan missa hela vårsäsongen. 

Vad gäller startelva blir det troligtvis samma som mot Degerfors förutom att Dahlberg borde komma in för Benediktsson. Även om Sebastian Hausner var tillbaka på bänken sist efter sin känning har jag svårt att se att man flyttar på Gustav Svensson som gjort det riktigt bra i sin nya mittbacksroll medan Hausners säsongsinledning lämnat mer att önska. 
(4-2-3-1)
                             Dahlberg
Salomonsson - Svensson - Bångsbo - Wendt
                       Carlén - Eriksson
              Ohlsson - Hagen - Norlin
                               Berg

IF Brommapojkarna
Nykomlingarna från Stockholm har överraskat positivt och spelat in fler poäng än samtliga övriga Stockholmsklubbar. BP gjorde blåvitt sällskap i botten av tabellen efter tre raka förluster i säsongsinledning, men har på senare tid minst sagt ryckt upp sig. De kommer från tre raka vinster och hållna nollor mot tungt motstånd i Mjällby, Halmstad och Värnamo vilket gör det uppenbart att BP är ett lag som inte bör underskattas. Det ska nämnas att stockholmslaget förlorade mot Elfsborg med hela 5-0 i omgång tre vilket vittnar om att BP saknar allsvensk rutin och att det trots tre raka nollor går att göra mål på dem.

Senast lagen möttes var 2018 då Blåvitt vann med 2-0 på bortaplan efter mål av bland andra Sebastian Ohlsson. Se upp bör Blåvitt göra för den snabbe yttern Oscar Pettersson som har noterats för två mål hittills i Allsvenskan. Oscar Wendt har visserligen fått en bra start på säsongen, men kan få problem att hantera hans snabbhet på högerkanten. I övrigt kan det noteras att den före detta Blåvittförsvararen André Calisir återfinns i BPs trupp samt mittfältaren Kevin Ackermann som fostrats hos IFK Göteborgs akademi. 

Matchinfo:
Plats: Grimsta IP
Datum: måndag 8 maj - 19.00
Domare: Andreas Ekberg
 

Simon Eek2023-05-07 21:06:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg