Lagbanner
Borås arena, 2022-03-13 13:30

Elfsborg - IFK Göteborg
1 - 0

Inför IF Elfsborg - IFK Göteborg "Vi hoppas på en favorit i repris"
Stahre lär vara sugen på revansch efter förlusten förra säsongen.

Inför IF Elfsborg - IFK Göteborg "Vi hoppas på en favorit i repris"

Efter att ha krånglat sig förbi gruppspelet i svenska cupen är det nu dags för slutspelet. Där har oseedade Blåvitt lottats mot seedade Elfsborg från grupp 4, vilket innebär en bortamatch i Borås på söndag. Matchen blir en repris från semifinalen i cupen 2020 då blåvitt stod som segrare.

IFK Göteborg
Det var verkligen ingen enkel resa för Blåvitt genom gruppspelet. Efter 2-0 mot Landskrona i första match blev det två kryss mot Norrby och Mjällby vilket gav 5 poäng och man knep gruppsegern i sista stund framför ögonen på Norrby efter Oscar Wendts sena kvittering på Valhalla tack vare fler gjorda mål. Gruppspelet kan helt enkelt sammanfattas med att Blåvitt gjorde det man skulle, men absolut inte mer än så. Prestationerna hittills lämnar en hel del att önska, men i ett cupspel är det ju som bekant resultatet som räknas. Glädjande är dock att Marcus Berg hittat in i målprotokollet igen och det kommer krävas att han fortsätter med det om cupäventyret ska leva vidare även nästa vecka. 

Under veckan som gått sedan förra cupmatchen har U-21-laget hunnit med att spela en träningsmatch i Skövde som vanns med 2-1. En av målskyttarna var Erik Sorga, som efter ett par dråpliga missar under försäsongen fick göra sitt första mål i den blåvita tröjan och förhoppningen är att han kan ta med sig det och bidra även i A-laget. I övrigt är läget i truppen i stort sett det samma. Patrik Karlsson Lagemyr missade både senaste cupmatchen och U21-matchen på grund av en revbensskada och det är i skrivande stund osäkert om han är aktuell för söndagens trupp. Det finns inte heller något som indikerar på några större förändringar i startelvan, de platser det är hyfsat öppet om är den bredvid Gustav Svensson på mittfältet där Simon Thern får sägas ligga lite före Amir Al-Ammari i nuläget. Dessutom ser det trångt ut på de offensiva positionerna där Gustav Norlin gjort det bra de senaste matcherna men har tuff konkurrens av Tobias Sana och beroende på hur Stahre väljer att ställa upp kan Oscar Vilhelmsson tvingas sätta sig på bänken. 



IF Elfsborg
Elfsborg kommer till kvartsfinalen med vind i seglen och man vann sin grupp övertygande efter 3 raka segrar mot Degerfors, Sundsvall och Skiljebo med 16 gjorda mål. Målskyttet har spridit sig hyfsat jämnt mellan de offensiva spelarna men framför allt är det Jacob Ondrejka som imponerat mest. Precis som i fjol finns även rutinerade spelare som Johan Larsson och Per Frick och det är mer eller mindre samma trupp som förra året, det stora nyförvärvet är ghananen Michael Baidoo som främst suttit på bänken hittills under cupspelet. På skadelistan finns normalt ordinarie ytterbacken Simon Strand samt Emmanuel Boateng som har gjort det bra hittills i år.


Senast Elfsborg och IFK Göteborg möttes i svenska cupen var 2020 (då Blåvitt stod som segrare) och vi hoppas givetvis på en favorit i repris. Då var det i semifinalen men precis som på söndag spelades den matchen på Borås Arena. Matchen slutade då 1-0 till IFK efter förlängning efter att Elfsborgs Jesper Karlsson missat en straff i slutet av andra halvlek orsakad av Victor Wernersson, som redan innan matchen var i blåsväder. Samma Wernersson sköt sedan segern till Blåvitt. Matcherna mellan lagen i Allsvenskan förra säsongen slutade dock med två 1-0 segrar till Elfsborg.

Matchen spelas nu på söndag klockan 13:30 på Borås arena. Väderprognosen lovar sol och 10 plusgrader, perfekta förhållanden för fotboll, men för de som inte kan vara på plats visas matchen hos Cmore. Vinnaren i matchen spelar semifinal kommande helg och möter då vinnaren från matchen mellan Hammarby och Norrköping.

 

Ludwig Härlin@ludwigharlin2022-03-12 09:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg