Lagbanner
Inför IFK Göteborg – AIK: ”Hemmapremiär på historisk mark”
Får vi se Marek Hamsik göra debut på måndag? Svaret får vi kl. 19:00 när IFK Göteborg och AIK drabbar samman på Ullevi.

Inför IFK Göteborg – AIK: ”Hemmapremiär på historisk mark”

Årets första allsvenska hemmamatch står för dörren och det gör den mot en av våra största historiska antagonister. AIK kommer på besök till platsen där många stora segrar tagits och där Solnaklubbens matchkläder flaggade likt en vindstrut på en bro efter att Nygren, Karlsson Lagemyr och Ohlsson flugit fram längs kanterna den där sköna aprilkvällen 2019.

IFK Göteborg
Blåvitt fick med sig ett kryss i premiären mot Örebro SK efter en prestation som delade supportrarnas tankar. En positiv första halvlek förbyttes mot en svagare andra där ett på förhand skadeskjutet Örebro istället fick mer luft i lungorna på det artificiella gräset på Behrn Arena. Självklart inte det resultat som någon hade hoppats på, men en hållen nolla och en premiär utan förlust är alltid bättre än det omvända och istället riktar vi blickarna mot den efterlängtade hemmapremiären mot de svartgula från Solna.

En av veckans större nyheter har varit att Blåvitt under inledningen av denna säsong tvingats att behöva flytta in till det betongklädda storsyskonet Ullevi för att spara på Gamla Ullevis matta.
En historisk plats för alla blåvita där många stora segrar tagits och där vi för nästan precis två år sedan fick bevittna en av de vackraste stunderna under säsongen 2019. Seger med 3-0, 15 311 personer i publiken och en uppgiven Rikard Norling skänkte en total eufori som undertecknad själv kan ta fram och blicka tillbaka på när balsam för själen eftersöks. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess men det är säkerligen ingen nackdel att en del av årets trupp var med under denna match och bör således kunna plocka fram denna känsla på nytt inför måndagens drabbning.

Hur ser det då ut på skadefronten? Sedan en tid har ju Blåvitt som bekant dragits en del skador i truppen, senast i raden var Simon Thern och Sebastian Eriksson som under premiärmatchen fick kliva av med skadeproblem. Emellertid så har kanske skadevindarna vänt något och Fotbollskanalen rapporterar att vi kanske äntligen kommer att få se Marek Hamsik göra debut i den blåvita tröjan. Utöver Hamsik så har även tidigare nämnda Simon Thern och Sebastian Eriksson tillsammans med Hosam Aiesh och Kolbeinn Sigthorsson lämnat klartecken för spel inför måndagens match. Detta är givetvis glädjande besked och det ska bli spännande att se om Hosam Aiesh kan ta med sig de positiva intentionerna han visat upp under försäsongen från den nya wingback-positionen.
Det enda frågetecknet avseende de spelare som dragit med skador är huruvida Robin Söder kommer att vara med i matchtruppen. Enligt artikeln deltog han inte under söndagens träning och vi får invänta presentationen av truppen för att se om vi finner Söder eller inte. Sedan tidigare har Blåvitt långtidsskador på Yahya Kalley, Jakob Johansson, Calle Johansson och Patrik Karlsson Lagemyr.


AIK
AIK kommer från en premiäromgång där de på ett rutinerat sätt städade av den allsvenska nykomlingen Degerfors med 2-0. En stabil insats som gör att de säkerligen kommer in med en god känsla inför måndagens match. I backuppsättningen finner man återigen Alexander Milosevic som tillsammans med den offensive snidaren Nicolas Stefanelli är några av de hemvändare som Solnaklubben värvat inför årets säsong.
Enligt AIK:s egna officiella hemsida presenteras matchtruppen under matchdagens morgon, men värt att notera från premiäromgångens trupp var att både kultspelaren Per Karlsson och mittfältaren Filip Rogic saknades. Det återstår att se om dessa återvänder till truppen för denna match eller om de alltjämt får stå vid sidlinjen under allsvenskans andra omgång.
Det blir en intressant och härlig batalj att se fram emot på måndag när två av landets största föreningar drabbar samman för den 207:e gången i tävlingssammanhang.


Matchen
Datum: 2021-04-19
Tid: 19:00
Plats: Ullevi, Göteborg
Domare: Andreas Ekberg
Sändning: Matchen sänds via Discovery plus. Ni kan teckna abonnemang här med värdekoden IFKGBG2021
Glöm inte att måla staden i blått och vitt inför hemmapremiären!
Visa hur just du laddar för match genom att posta en bild och använda #BlåvitStad i dina sociala medier.

 

Andreas Astegren@astegren2021-04-18 16:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg