Lagbanner
Gamla Ullevi, 2023-08-27 17:30

IFK Göteborg - Häcken
4 - 2

Inför IFK Göteborg – BK Häcken
Andra derbyt på en vecka när Häcken kommer på besök till Gamla Ullevi

Inför IFK Göteborg – BK Häcken

Efter två raka segrar är det dags för Blåvitt att ta sig an fjolårets seriesegrare från Hisingen. Förra gången Gamla Ullevi tog emot Häcken är en dag som större delar av Hisingen bara vill glömma, medan några få Hisingsbor ser det som starten på deras supporterskap för BK Häcken.

Efter två raka segrar, varav båda satt långt inne, är det onekligen så att IFK Göteborg kommer in med en bra känsla till derbyt. Trots att Häcken ligger betydligt högre upp i tabellen börjar favoritskapet nästan tippa över i den blåvita vågskålen, åtminstone i egna supporterled. Det talas om bra tajming att möta hisingslaget, eftersom de europakvalade mot Aberdeen bara för några dagar sedan och ska spela returmatch om några dagar igen. 

Matcherna mot Aberdeen är oerhört viktiga för BK Häcken, sportsligt för att ha en chans att nå Europa-League gruppspel men framförallt ekonomiskt. Det sägs att 50 miljoner kronor står på spel beroende på om de tar sig vidare eller ej. Då blir ett derby mot Blåvitt ganska betydelselöst i sammanhanget. 

Dessutom är det ett BK Häcken som hackat lite på senaste tiden. Förutom fiaskot mot färöiska Klaksvik hade man omotiverat svårt mot Sirius förra helgen, där det dröjde ända till matchens sista minut för att, oförtjänt, vinna matchen. Trots lite halvdana insatser är Häcken likväl med och slåss om guldet i år igen. 

För Blåvitts del är det fortfarande bottenstrid och kamp om att säkra det allsvenska kontraktet. Tre segrar på de fyra senaste matcherna har fått utsikterna att se något ljusare ut, men fler poäng behövs för att något ska vara klart, eller ens i närheten av det. Men med Marcus Berg åter i någon slags form, Astrit Selmani färsk i målprotokollet (om än mot Zenith) och unge Vilmer Tyrén som precis presenterat sig känns Blåvitt mer spännande än på länge. 

Just Tyrén kanske inte får chansen från start i Allsvenskan ännu, men Selmani lär debutera från start imorgon. Offensiven känns därmed stark, mittfältet och defensiven inte lika. Med Sebastian Ohlsson borta och Sebastian Hausner troligtvis borta är det några rockader som krävs. Glädjande är att Hussein Carneil är tillbaka, kanske är det han som får chansen istället för nye Kolbeinn Thordarson som inte imponerade i debuten mot Degerfors. 

På publikfronten ser det fortfarande fantastiskt bra ut. Matchen är slutsåld sedan länge och debatten om en större arena borde vara större än någonsin. Ytterligare en publikfest i Göteborg men att det skulle bero på att matchen är ett derby går inte direkt att påstå. Detta är långt ifrån första matchen Blåvitt sålt slut i år, vilket såklart är roligt att se! 

Trolig startelva IFK Göteborg

                            Dahlberg
Santos – Svensson – Bångsbo – Salomonsson
                   Carneil – Carlén – Kåhed 
                   Mucolli – Berg – Selmani

Arvid Larssonnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042023-08-26 18:35:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg