Lagbanner
Inför IFK Göteborg – Degerfors "Vi vill inte ha några 'Släkten är värst' scenarion"
Försäsongens väldigt kalla träningsmatch mot Degerfors slutade 2-2 efter att Rasmus Wikström (idag utlånad till 'AFC Djursholms Café Opera Väsby United IF') kvitterat i matchens slutminuter.

Inför IFK Göteborg – Degerfors "Vi vill inte ha några 'Släkten är värst' scenarion"

Allsvenskan går in i tredje omgången och ett Blåvitt på uppgång tar emot en nykomling som inte alls fått den starten på serien som de hade hoppats på.

IFK Göteborg
Efter en försäsong som varierade en del inledde Blåvitt även allsvenskan med en match som fick varierade betyg. 0-0 borta mot Örebro var ett resultat som beskrivits som både svagt och helt okej. Från ena sidan kom röster om att Örebro hade många spelare skadade, att det är ett lag för undra halvan av tabellen och att Blåvitt, om man har toppambitioner, ska kunna slå Örebro. Från andra sidan talades det istället om att Örebro är ett starkt hemmalag, och att premiärer alltid är lite luriga. Oavgjort borta mot ett starkt hemmalag i en premiär är ett i grund och botten okej resultat.

Lyckligtvis för alla blåvita kunde laget ta en relativt behaglig seger mot AIK i omgången efter och med en betryggande seger mot rivalerna i ryggen är det betydligt lättare att se positivt på framtiden för Blåvitt.

Och det var inte bara en skön seger mot en stor rival, utan en seger som kom med positiva svar på en del oro många haft inför säsongen. Med två mål har Kolbeinn Sigthorsson till stor det motbevisat tvivlarna och försvaret har fortfarande inte släppt in något mål i årets Allsvenska, vilket efter tre insläppta mot både Värnamo och Sandviken under försäsongen är steg i helt rätt riktning.

Det stora affischnamnet för vårsäsongen 2021, Marek Hamsik kunde även hoppa in en stund mot slutet av matchen. Även om det knappast var ett spel som passade honom med många långa bollar över huvudet på honom är det såklart positivt för Blåvitt att få en spelare av den kalibern i matchform.

Inför mötet med Degerfors är det fortfarande oklart om Robin Söder är aktuellt för spel, men givet Sigthorsson fina match mot AIK är det kanske rimligast för alla att ta det försiktigt med Söder.

Degerfors
Degerfors med en och annan Blåvitt-bekanting i laget har inlett den Allsvenska försäsongen oväntat svagt efter en förhållandevis fin försäsong. I gruppspelet av Svenska Cupen kunde Degerfors vinna sin grupp framför bland annat Elfsborg och Falkenberg, och missade semifinal efter straffläggning mot sensationslaget Västerås (som i sin tur vunnit sin grupp framför Malmö, Halmstad och Gais.)

Med den försäsongen såväl som en bild av ett hårt arbetande bruksortslag som många nog har med sig från Degerfors tidigare sejourer i Allsvenskan så hade nog många väntat sig att Degerfors skulle försöka rivstarta årets Allsvenska.

Istället kunde vi se ett väldigt svagt Degerfors stå som statister i premiären borta mot AIK, och hemma mot Kalmar blev det också förlust i en match där Degerfors inte alls hade mycket att säga till om. 19 skott för Kalmar mot 5 för Degerfors talar ett tydligt språk och Degerfors ska nog vara glada att resultatet stannade vid 0-1.

Mot både AIK och Kalmar hade Degerfors svårt att få igång sitt anfallsspel vilket bör oroa Degerfors-supportrar då just anfallet annars är lagets kanske starkaste lagdel där Victor Edvardssen skrivits upp stort inför säsongen och Sargon Abraham har en del rutin från Blåvitt. Även Mårtensson kommer med en diger lista Allsvensk rutin från klubbar som Kalmar, Örebro, Gefle och Östersund.

Kanske än viktigare för Blåvitt att hålla koll på då både Victor och Sargon har ett förflutet i Blåvitt och vi vill ju helst undvika en ”släkten är värst” situation. Just Victor Edvardssen gjorde två mål på Blåvitt i vintras när lagen möttes i en av säsongens första träningsmatcher.

Övrigt
Notera att matchen flyttats fram efter önskemål från diverse klubbar och restauranger. Matchstart är nu 18:30, vilket innebär att restauranger inne på arenan och de som visar matchen på diverse serveringar inte behöver kasta ut sina gäster mitt i andra halvlek. Om det är bättre eller sämre än att ha publik på plats lämnar vi osagt.

Matchen
Plats: Ullevi (inte ”Nya Ullevi”. Arenan heter bara Ullevi.)
Tid: 2021-04-26 18:30.
Domare: Victor Wolf

 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-04-25 16:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg