Lagbanner
Inför IFK Göteborg – Djurgården ”Blåvitt med en cupsemi i benen tar emot ett mästarlag som haft det tungt”
På årsdagen 12 år efter att Robin Söder hoppat in och sänkt Djurgården möts lagen. Även denna gång kommer Blåvitt med en ung supertalang i truppen.

Inför IFK Göteborg – Djurgården ”Blåvitt med en cupsemi i benen tar emot ett mästarlag som haft det tungt”

I Coronapandemins spår tuggat fotbollen vidare, och ett redan right spelschema blir än tightare för Blåvitt som fått klämma in matcher i Svenska Cupen i det hela. Med mindre än 72 timmar mellan matcherna ska Blåvitt nu ta sig an fjolårsmästarna, Djurgården, som inlett säsongen svagt.

IFK Göteborg 
Blåvitt spelade senaste Allsvenska matchen mot Norrköping där man valde att vila ganska många spelare inför semifinalen i Svenska Cupen. Trots ett ungt och till stora delar oerfaret lag mot Norrköping var Blåvitt nära poäng.
 
I Svenska cupen bara dagar senare kunde laget ta sig vidare till final efter förlängning. En match som säkerligen tagit hårt på laget. Flera spelare var så pass trötta mot slutet av matchen att varje steg såg ut att göra ont, och både André Calisir och Alexander Farnerud skadade sig och tvingas stå över matchen mot Djurgården. Givet Hosam Aiesh otroliga arbetsinsats över 120 minuter så kan vi nog räkna med att han får lite välförtjänt vila mot Djurgården.
 
På det glädjande kontot, bortsett från cupsegern, är att Rasmus Wikström är tillbaka i truppen för Blåvitt. Rasmus skadade sig allvarligt redan efter sex minuter av sin första Allsvenska start förra året och har varit borta sedan dess, men är nu redo för spel igen.
 
Ett annat namn som återfinns i den trupp som tagits ut till matchen är Oscar Vilhelmsson, som förra året blev en av Blåvitts yngsta målskyttar någonsin när han som 15 åring gjorde mål i Cupen mot Astrio. I och med Robin Söders långtidsskada och att det inte finns några riktiga anfallare i Blåvitts A-lag har fler och fler höjt rösterna om att Oscar borde ges speltid i A-laget, trots att han bara är 16 år gammal. Och nu är han uttagen till matchen mot Djurgården.
 
Notera dock att 19 spelare tagits ut till matchen, fler än som ryms på bänken.
 
Djurgården
Djurgården som 2019 tog ett lite överraskande SM Guld inledde 2020 planenligt och slog Sirius borta i premiären trots en ganska svag spelmässig insats, men har sedan dess haft det resultatmässigt tyngre. Segern följdes upp med att förlora hemma mot Örebro och sedan få storstryk borta mot Norrköping. Många hoppades nog att en storseger mot Kalmar (5-0) skulle vara vändningen, men den följdes upp med 0-1 mot Malmö och 2-2 mot Helsingborg (för övrigt Helsingborgs två enda mål i Allsvenskan så här långt).
 
Djurgårdens problem har varit lite överallt i banan, där fjolårets utropstecken Tommi Vaiho som efter en karriär som backup storspelade hela hösten och blev en av Djurgårdens stora hjältar, inte nått upp till samma nivå i år. Avsaknaden av Marcus Danielsson är antagligen också stor.
 
På mittfältet har det fortsatt varit en del strul med Astrit Ajdarevic som togs in som en stjärna men som blivit uppmärksammad under sin tid i Djurgården för gräl med tränarna och lite speltid. Nyligen fick Astrit spela mittback på träning, en roll han troligtvis inte var helt nöjd med.
 
Med pjäser som Ajdarevic och Kujovic i laget är det sannolikt så att Djurgårdens främsta problem ligger i att de får ett väldigt långsamt lag. Att tappa Mohamed Buya Turay var nog mycket tyngre än bara 15 gjorda mål, utan det är en hel dimension som försvinner ur deras spel.
 
Med Blåvita ögon kan Djurgårdens problem vara ett skänk från ovan. Blåvitt som har haft stora problem med spelare som löper på ytan bakom backlinjen bör inte bli lika exponerade för det mot ett långsamt Djurgården.
 
Det ska noteras att trots Djurgårdens relativt svaga start ligger laget bara en poäng bakom Blåvitt, som inte heller imponerat nämnvärt under starten av Allsvenskan 2020.
 
Matchen         
Plats: Gamla Ullevi
Tid: 12:e Juli 2020, 17:30
Domare: Kaspar Sjöberg
TV: Teckna abonnemang för att se matcherna här https://ifkgoteborg.se/supporter/dplay/
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-07-11 15:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg