Lagbanner
Inför IFK Göteborg-Djurgårdens IF "Ljuset i mörkret är stödet laget fortsätter få från supportrar"
Anders Trondsen gjorde debut mot Malmö. Finns det en möjlighet att han spelar från start på Söndag?

Inför IFK Göteborg-Djurgårdens IF "Ljuset i mörkret är stödet laget fortsätter få från supportrar"

Tre spelade matcher, noll poäng och noll gjorda mål. Den sämsta starten IFK Göteborg haft på tolv år, 12 år. Men, det går endast att se uppåt och första steget i resan bort från totalt mörker är ett möte med favorittippade Djurgårdens IF.

IFK Göteborg kliver in i söndagens match på Tele2 med 0 m/s vind i segel. Trots en bisarr start på säsongen finns det en ljusglimt, stödet från alla blåvita. Oaktat ren motgång sportsligt sluter varenda Blåvit upp för sitt lag, häromdagen läste jag att det var omkring 1000 sålda biljetter till Djurgården. På söndag tar klubben ny sats för att först och främst göra sitt första mål för säsongen och även nypa första trepoängaren. Detta mot storsatsande Djurgården som värvat friskt och behållit merparten av truppen från föregående säsong, lägg därtill att media tippade laget som segrare av Allsvenskan när den ska summeras. I princip allt talar mot IFK, inte bara tabell, bortaplan eller trupp utan även Blåvitts fruktansvärda facit på Tele2 Arena. En vinst på 12 försök, med det sagt har Blåvitt återigen allt att vinna och absolut inget att förlora (förutom sin 15:e plats i ligan).

IFK Göteborg
Läget kring truppen och i truppen är antagligen densamma som före Malmö-matchen, dock något mer pressat. Matchen mot Malmö var spelmässigt ingen tragedi och om man som supporter blev lämnad förvånad över resultatet bör man nog tänka om ett antal gånger. Det som går och oroar mig mest är den skadelista som är rätt stor, i alla fall i utsträckning av stora namn. Pontus Dahlberg är fortsatt skadad, Gurra Svensson likaså, lägg därtill att Hussein Carneil var utanför truppen senast på grund av skada. Visserligen har inte “Husse” spelat från start i Allsvenskan ännu, men är ändå den där “X-faktorn” som det ständigt tjatas om från eget håll.

Det är lite ovisst hur Blåvitt ska formera laget i bataljen. En spelare som Anders Trondsen gjorde debut och spelade en halvlek senast mot Malmö. Elias Hagen spelade i en nummer 10-roll (som han aldrig gjort tidigare) och försvann ur matchen rätt fort. Marcus Berg är ur form och ser ut att spela med en del smärtor. En del frågetecken, men samtidigt positiva vibbar i form av Anders Trondsens debut. När texten skrivs finns ingen större indikation från egen sida hur Tengryd/Lundin ska ställa upp laget, men blir det 4-2-3-1 lär det vara samma elva. Väljer duon att ställa upp en 4-4-2 blir det någon i triangeln centralt i banan som får kliva åt sidan, in då lär Eman Markovic komma. Det viktiga är att Sebastian Eriksson spelar från start.

Trolig Uppställning (4-2-3-1)
                          Benediktson
Salomonsson - Hausner - Bångsbo - Wendt
                Carlén - Eriksson
          Ohlsson - Hagen - Norlin
                         Berg



Djurgårdens IF
Har rustat upp en redan bra trupp med en del ungtuppar, detta kombinerat med mer rutinerade namn. Utropstecken på pappret är Lucas Bergvall, Carlos Moros Gracia och framförallt Oliver Berg. Laget är topptippat i media och har absolut truppen för att slåss om Lennart Johanssons pokal. Starten på den här säsongen har varit trevande, en seger, ett kryss och en förlust. Segern kom i omgång ett mot BP, detta följdes upp av ett kryss borta mot Sirius efter ett rött kort, senaste matchen slutade med förlust mot Halmstad. Ingen bra start om klubben ska vinna SM-guld. Det som är talande för DIF är att man är extremt starka i sin hemmaborg, på plast. Givetvis kommer Djurgården göra allt för en seger, eftersom resultaten hittills inte varit tillräckliga. Dessutom finns det en del spelare som behöver hävda sig för att inte bli av med en startplats, framförallt Oliver Berg som sett blek ut.

Djurgården formerar ett klassiskt 4-3-3 där det roterats friskt framåt. Rasmus Schuller är avstängd, vilket ur blåvita ögon förstås är positivt. I mitt tycke en av ligans mest underskattade spelare. Dessutom dubbla skador på målvaktsfronten, först Widell Zetterström och nu även Andre Picornell. Vem är tredje keeper då? Tommi Vaiho såklart! En spelare som garanterat kommer kliva in från start är den blåvita supporten Victor Edvardsen, vi minns tyvärr hattricket han stod för senast.

Senaste elvan:
                   Picornell
Johansson-Gracia-Danielsson-Andersson
       Eriksson-Schuller-Findell
        Asoro-Berg-Fallenius

Undertecknads tips
1-1, så länge Joakim Östling inte håller i pipan.

Matchinfo:
Plats: Tele2 Arena
Datum: Söndag 23 april - 15.00
Domare: Mohammed Al-Hakim
Sändning: Discovery+/Cmore
 

Charlie Ahlgren2023-04-22 16:30:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg