Lagbanner
Inför IFK Göteborg – FC Köpenhamn ”Blåvitt slår ur underläge mot ett Köpenhamn i gungning”
Blåvitt ställs mot det danska storlaget Köpenhamn i Europa League Kvalet.

Inför IFK Göteborg – FC Köpenhamn ”Blåvitt slår ur underläge mot ett Köpenhamn i gungning”

Imorgon startar Europa äventyret för Blåvitt som lottades mot FC Köpenhamn i kvalrunda två. På grund av rådande pandemi kommer kvalet spelas i enkelmöten och det enda mötet spelas i Göteborg.

IFK Göteborg
Blåvitt tog i söndags sin efterlängtade första seger på länge när laget relativt enkelt kunde slå Falkenberg på bortaplan med 3-0. En drömstart för Roland Nilsson som tränare, men man ska samtidigt inte sticka under stol med att Blåvitt hade en hel del stolpe in i den matchen, där Giannis Anestis tvingades till två vassa räddningar vid ställning 0-0. Ett Falkenbergsmål där hade antagligen ändrat matchbilden stort. Istället kunde Blåvitt göra 1-0 efter 17 minuter, och när Falkenberg sedan själva gör 2-0 (självmål av den grövre nivån) är matchen i princip över. Blåvitt sumpar chansen att avgöra på en feldömd straff, men får senare i matchen ett nytt läge att avgöra på en korrekt dömd straff. Och det gjorde man också.
 
Eftersom Blåvitt vann cupen så slapp laget spela kvalrunda 1 och går rakt in i kvalrunda två, där det dock blev värsta tänkbara motstånd. Blåvitt placerades i en kvalgrupp med Köpenhamn, Motherwell och ett walesiskt lag ingen hört talas om förr. De två andra lagen hade på pappret varit betydligt enklare motstånd för Blåvitt, men man får trösta sig med att man i alla fall fick hemmaplan i lottningen.
 
Blåvitt har under säsongen dragits med en del skador, men många spelare verkar vara relativt redo för match mot Köpenhamn och både Alexander Farnerud och Mattias Bjärsmyr spelade mot Falkenberg, om än att ingen av dem spelade hela matchen. Tyvärr gäller det inte en av lagets kanske viktigaste spelare, Giorgi Kharaishvili som missat stora delar av säsongen på grund av olika skador. Giorgi som tillsammans med Robin Söder var Blåvitts poängbäste spelare 2019 var äntligen tillbaka från skada i matchen mot Falkenberg men tvingades tidigt byta, till synes på grund av samma skada som hållit honom borta från spel under året. Återstår att se om det var en försiktighetsåtgärd eller om Giorgi drog upp skadan igen.
 
FC Köpenhamn
Precis som FCK var en mardrömslottning för Blåvitt givet vilka lag man kunde lottats mot, så är Blåvitt en mardrömslottning för FCK givet vilka lag man kunde lottats mot. FCK kunde utöver Blåvitt ställas mot Isländskt och Färöiskt motstånd och känner nog precis som Blåvitt att de drog nitlotten i lottningen.
 
Att Blåvitt var det svåraste motståndet FCK kunde lottats mot ska dock inte tolkas som om att FCK inte är stora favoriter. Där de Allsvenska föreningarna allmänt tappat gentemot övriga Europa och Blåvitt tappat sin position som överlägsen Allsvensk etta har den danska ligan skördat relativa framgångar i Europaspelet och FCK har varit en av ligans stora giganter de senaste 20 åren.
 
Senast förra säsongen gick FCK vidare från Europa Leagues gruppspel och spelade för bara några månader sedan Europa League slutspel mot Manchester United där laget gav den engelska giganten en rejäl match om avancemanget.
 
Sedan dess har det sett lite tyngre ut för FCK. Midtjylland (Där Lasse Vibe spelar idag) tog hem den Danska ligan hela nio poäng framför huvudstadslaget. Eftersom Danmark spelar höst/vår så har seriespelet precis dragit igång igen och FCK förlorade premiären mot Odense med 3-2 efter att ha legat under med 3-0 i paus.
 
Lägg på det att FCK har derby mot ärkerivalen Bröndby bara dagar efter mötet med Blåvitt och det är ett danskt lag som kanske inte är i full harmoni och eventuellt inte har fullt fokus på mötet med Blåvitt.
 
Mitt i allt det har Covid-19 slaget enormt hårt på FC Köptenhamn och koncernen som även driver lagets hemmaplan Parken och bara under årets första kvartal så gick klubben back 93 miljoner danska kronor enligt deras interimrapport.
 
Koncernen tvingades i våras skjuta in pengar i föreningen för att rädda likviditeten så att man kunde fortsätta betala ut löner till spelarna och det spekuleras i att föreningen kommer göra en brakförlust på runt 200 miljoner kronor under 2020.
 

Tidigare möten
Blåvitt har spelat en del träningsmatcher mot FCK de senaste åren. Senaste tävlingsmatchen var finalen i Royal League 2005. Matchen slutade 1-1 och avgjordes på straffar. Inte heller ordinarie straffläggning räckte för att skilja lagen åt, utan det var först efter förlängning på straffläggningen som en vinnare kunde koras. George Mourad, som redan slagit en straff i straffläggningen, missade sitt andra försök och FCK kunde ta hem titeln. 
Huruvida det ekonomiska läget stör laget i sina förberedelser eller om det motiverar spelarna att ge allt för att ta sig till Europa League där i alla fall lite av det ekonomiska resultatet kan räddas återstår att se men klart är att FCK, trots att de är stora favoriter i mötet med Blåvitt, inte är en välmående klubb för tillfället.

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-09-16 16:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg