Lagbanner
Inför IFK Göteborg – Fredrikstad FK “En seger är det som krävs”
Alexander Jallow konkurrerar främst med Emil Salomonsson om en startplats. Det återstår att se vem av dem som får chansen mot Fredrikstad imorgon.

Inför IFK Göteborg – Fredrikstad FK “En seger är det som krävs”

Allsvenskan är runt hörnet och Blåvitt ska spela sista träningsmatchen innan allvaret börjar. Motståndet är norskt när Fredrikstad gästar Ullevi. Kan IFK Göteborg få en sådan där härlig självförtroendeboost inför den allsvenska säsongen eller blir det besvikelse?

IFK Göteborgs försäsong har lämnat mer att önska spelmässigt. Däremot är en kvartsfinal i cupen ungefär det som förväntades och resultaten bör därför inte ses som alldeles för dåliga. “Gräspremiären” mot Fredrikstad blir en sista prövning innan Allsvenskan drar igång och det känns som att en seger är det som krävs för att tillfredsställa supportrarna. I och med att det är sista träningsmatchen så ska startelvan sättas. Nedan följer rådande konkurrenssituation i Blåvitts trupp och därmed hur en startelva mot IFK Värnamo skulle kunna se ut, beroende på hur spelarna presterar mot Fredrikstad. 

Målvakt
På målvaktsfronten är det givet att det är Warner Hahn som kommer att ta plats mellan stolparna. Bakom honom finns talangerna Adam Ingi Benediktsson och Gustav Lillienberg, men Hahn har värvats för att spela och inget annat. 

Backlinjen
Hittills har Mattias Bjärsmyr och Calle Johansson varit så gott som ett gjutet mittbackspar. Däremot har de inte stått för helt felfria insatser och Bernardo Vilar knackar på dörren för eventuell speltid. På lördag kanske han får chansen att visa upp sig och det är inte helt otänkbart att han skulle kunna gå före Bjärsmyr när Allsvenskan börjar, åtminstone i enstaka matcher. 

Ytterback är en av Blåvitts mest konkurrensutsatta positioner. I och med Emil Salomonssons hemkomst är han ett hett alternativ till Alexander Jallow på högerkanten. Med en Oscar Wendt som inte lär hålla i 30 matcher finns det därför chans att Jallow får vikariera till vänster, något som han är van att göra. Känslan just nu är att Wendt är självskriven i startelvan så länge han är frisk, men att Salomonsson och Jallow konkurrer om högerkanten. På lördag kanske vi får se en indikation på vem som är Stahres förstahandsval som högerback, jag tror att det är Salomonsson - han har imponerat mest under försäsongen. 

Mittfältet
Ytterbackarna i all ära men det är på mittfältet som man på allvar kan tala om konkurrens. På innermittfältet finns Gustav Svensson, Simon Thern och Amir Al-Ammari som alla tre är mycket duktiga fotbollsspelare. Stahre har varit tydlig med att Svensson är given, men det är en ständig kamp mellan Thern och Al-Ammari om vem som ska knipa den andra startplatsen. I nuläget är Thern den som kopplat det starkaste greppet medans Al-Ammari fått nöta en del bänk. Bakom dem finns unge Filip Ambroz och långtidsskadade Sebastian Eriksson. 

På yttermittfältet finns det också en konkurrenssituation där det framförallt handlar om Tobias Sana, Hosam Aiesh och Gustaf Norlin. Alla tre har haft en ganska fin försäsong, framförallt den sistnämnda som höjt sig rejält sedan förra säsongen. Det blir därför intressant att se om Norlin får chansen från start imorgon eller om det fortsatt blir Aiesh och Sana som får Stahres förtroende. Bakoms dessa tre finns också den lovordade Hussein Carneil, som precis skrev på A-lagskontrakt, och Kevin Yakob. 

Anfallet
Marcus Berg är såklart helt given men han ska ha någon bredvid sig och det är inte lika självklart vem det är. Mestadels har vi fått se Oscar Vilhelmsson men även ett alternativ med Sana som anfallare. Utöver det finns Erik Sorga som hamnat långt ner i frysboxen sedan han kom till klubben. Även Kevin Yakob kan spela anfallare och har gjort det bra under försäsongen. Känslan just nu är att han går före Sorga. Ynglingarna Lucas Kåhed och Alfons Nygaard är också en del av A-truppen, men de lär vara en bra bit ifrån startelvan. 

Vårt motstånd hör hemma i den norska andradivisionen där man ifjol slutade på en fjärdeplats. Med andra ord ska Blåvitt vara snäppet vassare men det återstår att se. Det återstår också att se hur Stahre formerar laget, eftersom det lär vara samma startelva som i nuläget är aktuell för den allsvenska premiären. 

På lördag klockan 13:00 är det avspark på Ullevi. Sedan är det bara en vecka kvar till allsvensk premiär. 

Framåt Blåvitt! 


 

Arvid Larssonnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042022-03-25 09:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg