Lagbanner
Inför IFK Göteborg – Häcken ”Blåvitt kan hoppa tillbaka på vinnartåget igen mot nästjumbon”
Blåvitt kan hoppa på segertåget igen mot nästjumbon Häcken.

Inför IFK Göteborg – Häcken ”Blåvitt kan hoppa tillbaka på vinnartåget igen mot nästjumbon”

Blåvitt med två svaga insatser mot Degerfors och Halmstad i bagaget får chans till någon form av upprättelse när laget tar emot nästjumbon Häcken.

IFK Göteborg
Blåvitt har fortsatt svårt att hitta rätt i sitt spel och har inte levt upp till förväntningarna för året med bara 5 poäng på fyra matcher. Den stora plumpen i protokollet är givetvis hemmaförlusten mot Degerfors där framför allt försvarsspelet såg väldigt svagt ut. Mot Halmstad upprepades gamla synder och Mattias Bjärsmyr tittade på när Marcus Antonsson lätt tog bollen framför näsan på honom och rullade in 1-0 till hemmalaget.

Trots den tunga starten kunde Blåvitt komma tillbaka in i matchen, och Tobias Sana stod för en soloprestation som innebar 1-1. Bättre än så blev det dock inte för Blåvitt som hade förtvivlat svårt att få till ett ordnat spel. Mycket möjligt att den dåliga fotbollsplanen bidrog men det är nog ingen som tycker det räcker som ursäkt.

Det som går att ta med sig som positivt från matchen är att Blåvitt visar att man ändå har den typen av spelare som kan avgöra matcher på egen hand. Det är sådant som gör att lag vinner matcher trots att laget i övrigt har svårt att få det att stämma.

Tyvärr får Halmstad som sagt ett väldigt enkelt mål i inledningen av matchen, vilket gör att Sanas individuella prestation räddar poäng snarare än säkrar seger.

Något som också blev tydligt mot Halmstad var att laget har fortsatta problem med rollerna i laget. Det framstår som oklart vilka spelare som ska göra vad, vilket ser ut att leda till att alla spelarna försöker göra allt. Det är oklart vem som ska möta bollar som kommer från egen halva vilket gör att hela laget sjunker ner för att hämta boll och det i sin tur leder till att det är tomt i straffområdet när Blåvitt väl får dit bollen.

Frågan är om inte Blåvitt hade mått bra av att ta ett steg tillbaka. Acceptera att man blir lite mer lättlästa, och ge väldigt tydliga instruktioner till spelarna.

En annan sak som kanske hade kunnat göra Blåvitt gott, hur hemskt det än må låta i vissa öron (eller i det här fallet, hur illa det ser ut i text när ni läser det) är att spela bollen mer i sidled. Mot Halmstad blev spelet ofta väldigt rakt. Bollarna gick ofta rakt upp eller ner i plan. Det blev väldigt tvådimensionellt. Det gör att Halmstad relativt enkelt kunde skära av passningar med hög press.

Om Blåvitt hade spelat bollen mer i sidled hade man kunnat jobba sig runt Halmstads höga press på ett annat sätt.

Till matchen är Simon Thern redo för spel igen, men Gustaf Norlin kommer så över matchen efter att ha fått en smäll mot huvudet på träning.

Häcken
Häcken 2021 ser just nu ut att göra en Blåvitt 2020. Dvs, lyckas i cupen, misslyckas i serien. Laget som tagit sig till cupfinal har inte alls fått till det i seriespelet och inledde Allsvenskan med tre raka förluster innan man kunde ta sin första poäng senast mot Hammarby.

Det gör att laget ligger näst sist i serien inför mötet, med bara Örebro bakom sig.

I premiären mot Halmstad förlorade laget med 0-1 och mot både Sirius och Malmö blev det 1-2. Noterbart i de matcherna var att Häcken låg under med 0-2 båda gångarna, fick in en reducering utan att kunna kvittera.

Mot Hammarby var det för första gången Häckens tur att vara i ledning i matchen, men även där var det nära att sluta med en 1-2 förlust då Hammarby har ett segermål inne som döms bort för offside. Ett inte helt solklart domslut. Dels är ”skarven” inte solklar (Hammarbyspelare får en Häckenarmbåge i ryggen och böjer sig fram. Bollen ser ut att gå över honom. Av reprisbilderna att döma ändrar bollen inte bollbana alls), dels ser det på reprisbilderna ut som om Hammarbyspelaren är precis i linje med försvaret när ”skarven” kommer (målgöraren ligger strax framför närmsta spelare, men nr 15 i Häcken är sen i att ställa offside och ser ut att vara i linje med Hammarbyspelaren).

Beroende på vilka ögon man väljer att ha på sig kan man se det som att Häcken antingen borde ha fyra raka förluster, eller att Häcken har precis det där flytet som krävs för att rädda poäng trots att laget spelar dåligt.

Det där flytet som gör att domarna i 50/50 situationer dömer med ens lag och inte emot det.

Och med tanke på att det är Anders Ekberg, som tillsammans med Kristoffer Karlsson är Sveriges i särklass sämsta domare, så kan vi räkna med en hel del omdiskuterade domslut.

Matchen
Plats:
Ullevi
Tid: 2021-05-08
Domare:… Anders ”Sämre än korpen” Ekberg.
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-05-07 16:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg