Lagbanner
Inför IFK Göteborg – Häcken ”En match som kan sätta tonen inför avslutnignen”
Säsongens första möte på Bravida Arena slutade 0-0

Inför IFK Göteborg – Häcken ”En match som kan sätta tonen inför avslutnignen”

Blåvitt med en seger mot Helsingborg i ryggen tar under måndagen emot ett Häcken som jagar Europaplats på Gamla Ullevi i en match som kan handla om mer än bara tre poäng.

IFK Göteborg
Mot Helsingborg kunde Blåvitt ta en väldigt viktig seger som, tillsammans med övriga lags resultat, satte laget i en fördelaktig position inför de avslutande omgångarna av Allsvenskan. Utöver tre viktiga poäng så var det en match som gav en hel del positiva signaler där laget såg stabilare ut defensivt än man gjort på ett tag, samtidigt som omställningsspelet var vasst och skapade flera farligheter.
 
Matchen slutade förvisso bara 1-0 och med tanke på att Helsingborg hade ett ribbskott i matchens slutminuter ska den absolut inte målas upp som någon propagandaseger, men att hela laget höjde sin lägstanivå är glädjande.
 
Mindre glädjande är att det trillar in fall av Corona här och där. Mattias Bjärsmyr var först ut i truppen men var frisk och tillbaka redan till matchen mot Helsingborg. En match som August Erlingmark däremot missade då även han varit Coronasjuk.
 
Till mötet med Häcken är ’Agge’ tillbaka, och det behövs för just mittbackarna tycks vara lite extra Coronakänsliga. När han var iväg och spelade med landslaget testade André Calisir positivt, och i helgen kom även beskedet att Kristopher Da Graca testat positivt för Covid-19. Utöver de två mittbackarna har även Christian Kouakou testat positivt och missar matchen mot Häcken.
 
För att använda seglings analogier kan läget i Blåvitt beskrivas som att man har vind i seglen, men seglar i hård sjö. Klarar laget av att hålla kursen kan det bli en väldigt skön omgång, men skulle den hårda sjön få skeppet i gungning kan det snabbt bli väldigt jobbigt.
 
Med tre poäng ner till Kalmar på kvalplats, fyra poäng till Falkenberg och fem poäng ner till Helsingborg skulle Blåvitt med en seger i praktiken kunna säkra allsvenskt kontrakt, förutsatt att övriga lag förlorar. Vid förlust samtidigt som övriga lag vinner så kan det se betydligt jobbigare ut inför de avslutande omgångarna. Eftersom både Kalmar och Helsingborg spelar redan under söndagen kommer förutsättningarna delvis vara klara i god tid till måndagens möte.
 
Häcken
Häcken som befinner sig mitt i jakten på Europaplatser sitter även de i en situation där omgång 27 kan bli antingen det stora rycket eller inbjudningskortet till övriga lag, en inbjudan som på många sätt och vis även påverkar Blåvitts strid i botten. Häcken ligger inför omgången på en tredjeplats, två poäng bakom Elfsborg, men jagas bakifrån av framför allt Djurgården, två poäng bakom, men också av Norrköping och Hammarby, som båda är fyra poäng bakom.
 
En seger, samtidigt som de lagen förlorar skulle säkra fjärdeplatsen teoretiskt och ge ett snudd på ointagligt avstånd till Djurgården i jakten på tredjeplatsen.
 
Och det hela är nästan upplagt för bra för att vara sant, då Djurgården möter Kalmar, Elfsborg möter Helsingborg och Norrköping möter Falkenberg.
 
Skulle Djurgården vinna mot Kalmar är Häcken piskade att vinna för att behålla tredjeplatsen samtidigt som Blåvitt kan vara trygga i att laget kommer ligga kvar ovanför strecket med marginal neråt oavsett hur det går mot Häcken. Men skulle Kalmar vinna är det Blåvitt som är piskade att i alla fall ta poäng för att kampen om att undvika kval/nedflyttning ska bli en målskillnadsaffär, samtidigt som Häcken kan vara lugnt förvissade om att de har kvar tredjeplatsen inför nästa omgång oavsett resultat.
 
Något som kryddas ännu mer av att Häcken möter Kalmar i den avslutande omgången samtidigt som Norrköping, som jagar Häcken inte bara spelar mot Falkenberg i denna omgång, utan även avslutar mot Helsingborg.
 
Så för Blåvitt skulle en seger inte bara ge tre poäng, det skulle även bjuda in Norrköping och Djurgården att ta upp kampen om tredjeplatsen, något som skulle kunna motivera dem, såväl som Häcken, när de i de avslutande omgångarna möter Blåvitts konkurrenter i bottenstriden.
 
En förlust å andra sidan hade kunnat koppla bort Norrköping från kampen om tredjeplatsen samtidigt som det bjuder in Falkenberg, Kalmar och Helsingborg i striden om säker mark, vilket skulle kunna vara ogynnsamt för Blåvitt.
 
Häcken kommer till matchen med en sen seger mot Östersund i ryggen (segermålet kom i 83:e) , men annars har det inte gått lika bra det senaste för laget. Mot Hammarby tappade man segern på övertid, och innan dess blev det förlust mot tidigare nämnda Djurgården. Mot Mjällby lyckades laget med näppe hämta upp 0-2 till 2-2 och mot Helsingborg var det bara ett gäng jätteräddningar från den inlånade målvakten Pontus Dahlberg som räddade laget i 0-0 matchen.

Om vi tar samma seglingsanalogi igen, och det passar väl när matchen spelas mot ett skrägårdslag, så seglar Häcken till matchen inomskärs på lugnt hav men en bris i ryggen. Det är lugnt och tryggt och laget kommer komma fram förr eller senare. Men andra båtar seglar utomskärs, har bättre vind och är kan segla om. Fast det kanske inte gör så mycket, för Häckenskutan framförs trots allt av en liten skara människor som inte är så vana vid de öppna haven utan helst ligger och solar sig samtidigt som båten sakta glider fram.

Matchen
 
Tid: 2020-11-23 19:00
Plats: Gamla Ullevi
Domare: Kristoffer… Karlsson…

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-11-22 16:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg