Lagbanner
Inför IFK Göteborg - Halmstads BK: "Årets första match!"
-5° C väntas när IFK Göteborg ställer upp för årets första match på Valhalla IP.

Inför IFK Göteborg - Halmstads BK: "Årets första match!"

IFK Göteborg laddar för årets första match när man ska möta nyblivna allsvenska laget Halmstads BK i en träningsmatch under fredagseftermiddagen. När spelsäsongen så sätts igång är det mot ett lag med rätt många bekanta spelare, och med ett lite okänt, oklart Blåvitt som vi ser fram emot att få lära känna.

När IFK Göteborg ställer upp för första gången i år är det i en träningsmatch på försäsongen. Dessa brukar ofta användas som tillfälle att lufta truppen, låta nya ansikten få chansen och testa ut nya spelmodeller. Med bakgrund mot detta skärskådar vi dels vad vi tittar efter i matchen, och vad vi kan förvänta oss att få se.

Vad tittar vi efter?
Mycket har sagts och mycket lär fortsätta sägas om Roland Nilssons intåg i IFK Göteborg i september 2020 och den höst som följde där man till sist säkrade det allsvenska kontraktet för 2021. De flesta är oavsett överens om att det man implementerade först och främst var ett spel avsett att staga upp och bygga en grundtrygghet som kunde ta laget över kvalstrecket. Konsekvensen av det blir att Blåvitts spelidé 2021 inte nödvändigtvis behöver likna hur det såg ut vare sig under Poya eller Rolle förra säsongen. Många spekulerar i hur det nya lagbygget ska konstrueras och på vilka spelprinciper, och fredagens match är det första tillfället att få se vad det ska bli av detta.

När det kommer till att studera lagets spel lär tre faktorer stå i fokus:
1) Vad för spelsystem och spelidéer präglar IFK Göteborg 2021?
2) Vilka spelar, på vilken position spelar de, och hur används de i spelet?
3) På vilket sätt coachar Roland Nilsson, William Strömberg och Ferran Sibila?

Svaret på samtliga frågor är högst oklara. En del har velat titta på den fotboll Roland Nilsson spelat med tidigare, men det var 10 år sedan han senast tränade i Allsvenskan och fick sätta sin prägel på ett lag, och den fotboll som använts i ungdomslandslagen har sannolikt mer hämtat vikt av de spelare som funnits tillgängliga och de krav som ställts av varje enskild nästa match. Även om Blåvitt, särskilt från tidigare klubbdirektör Max Markusson under senhösten, betonat att ett liknande trepoängstänk ska vara den nya grunden lär man ändå bygga upp någon form av eget grundspel, och det ska bli spännande att se hur det faller ut i första träningsmatchen.

Vad kan vi förvänta oss att få se?
Det finns som ovan nämnt mycket som är oklart, men vi borde också kunna säga ett och annat om vad som faktiskt kan förekomma eller åtminstone inte göra det. IFK Göteborg presenterade under torsdagen en nyhet om skadeläget i laget, där man också bekräftade Alltid Blåvitts avslöjande om den nya kommunikationspolicyn med ett fokus på mer transparens kring skador. Varken Kolbeinn Sigthorsson, Sebastian Eriksson, Yahya Kalley, Jakob Johansson, Patrik Karlsson Lagemyr eller Noah Alexandersson kommer kunna delta. Det lämnar Blåvitt helt utan vänsterbackar, och det ryktas att en ung junior ska ta den platsen i matchen.

Uppställningsmässigt råder stor oklarhet, inte minst då IFK Göteborg trots torsdagens rykte om nyförvärv av yttern Gustav Norlin från Varbergs BoIS i dagsläget endast har en naturlig ytter att tillgå i form av Hosam Aiesh som även han ryktats bort. Giorgi Kharaishvili räknas möjligen också som ytter, även om han inte är lika naturlig i rollen och under många år spelat central offensiv mittfältare.

Det vore spännande att tänka sig ett IFK Göteborg i en 4-4-2-formation med en diamant på mittfältet, eller möjligen ett brasilianskt 4-2-2-2, men min gissning är att svaret på den frågan är att “så roligt ska vi inte ha det”. Troligt är nog ändå att laget fortsätter med ett relativt traditionellt 4-4-2 eller 4-2-3-1, vilket också det eventuella nyförvärvet från Varbergs BoIS skulle kunna antyda.

Det brukar tyvärr ofta vara så att träningsmatcherna är av begränsat värde för att förutsäga säsongen, då laget dels är nedtränad och dels inte alltid riktigt tar så tungt på matchen som de skulle göra i en seriematch, för att uttrycka det milt. Samtidigt är det första säsongen med en ny tränare och ska man sätta ett nytt spelsystem behöver man ta varje chans att göra det. Vår titt i spelprogrammet pekar också på att Blåvitt verkar ta Svenska cupen i år på stort allvar, och då lär morgondagens match vara ett av rätt få tillfällen att spela ihop sig och komma i matchform innan det smäller till i Sandviken 20 februari.

Bortalaget
Halmstads BK tog sig under fjolåret upp från för laget en ovanligt lång sejour i Superettan. Föreningen har en trupp med förvånansvärt många allsvenska matcher (och bra sådana!) med spelare som Andreas Johansson, Dusan Djuric, Simon Lundevall och Alhassan “Crespo” Kamara. Utöver dessa syns också Blåvittbekanta Joel Allansson och Michael Boman, och spännande spelare som Emil Tot Wikström (21-årig yttermittfältare, 9 mål och 6 assist i Superettan 2020) och målvakten Malcolm Nilsson.

Halmstad, som coachas av högaffelslegendaren Magnus Haglund, var det mer defensiva av de två lag som tog sig upp ur Superettan 2020 (Blåvitt möter det andra på tisdag), men har enligt Fotbollskanalens uppgifter spelat ett spännande 3-5-2. Laget har fått behålla stora delar av sin trupp och lär fortsätta enligt samma system, vilket kan bli ett bra test för de blåvitas kreativa förmågor. Alltid Blåvitt gläds åt att återigen se Göteborgs Iniesta, Joel Allansson, i Allsvenskan igen och önskar den gamla supertalangen en skadefri säsong med 28 bra matcher och 2 usla.

Matchstart: 15:00 fredag 5 februari
Plats: Valhalla IP

 

John Fhager2021-02-04 20:55:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg