Lagbanner
Gamla Ullevi, 2023-07-23 17:30

IFK Göteborg - Halmstads BK

Inför IFK Göteborg - Halmstads BK ”Kniven mot strupen”

Inför IFK Göteborg - Halmstads BK ”Kniven mot strupen”

Halva serien är spelad och en ny publikfest väntar på gamla Ullevi. Halmstads BK kommer på besök kort efter det senaste mötet på Örjans vall och det är en match där Blåvitt står med kniven mot strupen.

IFK Göteborg
Det har spelats två matcher sedan Blåvitt och HBK senast möttes och det är svårt att veta exakt var Jens Askous lag står för tillfället. Blåvitt kommer senast från en stark insats mot serieledande Elfsborg i Borås, där man löste ett oavgjort genom 1-1 genom en stark första halvlek och ett mål av Adam Carlén. Elfsborg kvitterade dock direkt i andra halvlek, men det får ändå ses som ett positivt tecken att Blåvitt lyckades stå emot den hårda pressen som Elfsborg hade egentligen hela halvleken. Det mycket tack vare Pontus Dahlberg som gjorde flera viktiga räddningar. Dessförinnan stod Blåvitt dock för en chockerande svag insats mot Varberg där ingenting fungerade för någon och som förlorades med 2-1. Under dessa två matcher har även blåvitts nyförvärv Arbnor Mucolli och Thomas Santos presenterat sig och stuckit ut på ett positivt sätt.

Mot Halmstad har Blåvitt verkligen kniven mot strupen, speciellt med tanke på att bottenkonkurrenten AIK tagit tre poäng borta mot Varberg tidigare i veckan. Under de senaste matcherna har Jens visat att han inte är feg för att göra förändringar i startelvan och oavsett vem du är så sitter du inte säkert. Elias Hagen spenderade matchen mot Elfsborg på bänken eftersom Askou ansåg att han inte passade in i matchplanen och mot Varberg var tanken att Marcus Berg skulle startat på bänken fram tills ”Sulle” kastade in handduken på grund av skada. Det gör det svårt att förutsäga hur Blåvitt kommer ställa upp mot Halmstad. Klart är i alla fall att Hussein Carneil, Emil Salomonsson och Sebastian Ohlsson fortsatt finns på skadelistan (det finns dock indikationer på att Ohlsson kanske kan vara redo för spel igen) där de fått sällskap av Suleiman Abdullahi och Anders Trondsen. Elias Hagen har varit sjuk i början på veckan (missade U21-lagets match i tisdags) och det är ännu oklart om han kommer till spel. Övriga spelare är tillgängliga och personligen hade jag gärna sett startelvan nedan för att få in lite offensiv kraft på högerkanten. Dock känns det som att Hausner kommer få fortsätta som högerback (tyvärr) och Santos som högerytter, vilket i så fall lär bli på bekostnad av Norlin

             Dahlberg 
Santos-Gurra-Bångsbo-Wendt
       Salaou-Carlén-Kåhed
         Norlin-Berg-Mucolli
 

Halmstads BK
Bollklubben från Halmstad har stått för en imponerande säsong hittills trots att man är nykomling. För tillfället ligger man på femteplats i tabellen efter flera starka segrar mot topplagen på hemmaplan, men man har även imponerat på bortaplan den senaste tiden. Efter stjärnsmällen borta mot Elfsborg den 3 maj (6-1) har man vunnit alla sina fyra bortamatcher (Sirius, Mjällby, Varberg och Norrköping). Senast blev det oavgjort hemma mot Värnamo där HBK lyckades komma tillbaka till 2-2 efter ett tidigt 2-0 underläge.

Sedan senaste mötet har det inte skett några större förändringar i Halmstads trupp, mer än att anfallaren Jack Cooper-Love plockats in på lån från Elfsborg. Han ser dock ut att få vänta på sin startdebut eftersom både Viktor Granath och Erik Ahlstrand gjort det bra hittills. På mittfält kan vi även notera att Blåvitts utlånade Amir-Al Ammari är en nyckel för HBKs spel. Hans låneavtal går ut nu i sommar och det återstår att se huruvida han återvänder till Göteborg eller köps loss av Halmstad som ryktas ha en utköpsklausul inskriven i avtalet. 

Mot Värnamo tvingades Halmstads målvakt Malkolm Nilsson-Säfqvist kliva av med en skada i första halvlek, men han ska vara tillbaka på söndag. Säfqvist har länge varit en av lagets viktigaste spelare och har i allra högsta grad bidragit till den stabila defensiv man visar upp. Halmstads kanske främsta anfallsvapen hittar vi till höger i backlinjen. Phil Ofosu-Ayeh (med ett förflutet i Wolverhampton i Premier League) har imponerat stort i år, inte minst i senaste matchen mot Blåvitt, med en snabbhet och löpkapacitet som kan ställa till det ordentligt för Oscar Wendt och Arbnor Mucolli på Blåvitts vänsterkant. Därtill är han även svårpasserad i defensiven och hade det inte varit för hans skadeproblem hade han nog spelat på en högre nivå än Allsvenskan.

Tänkbar startelva Halmstads BK:

                   Nilsson Säfqvist
Ofosu-Ayeh-Johansson-Baffoe-Olsson
Allansson-Svedberg-Al Ammari-Mohammed
                   Granath-Ahlstrand


Matchen spelas den 23 juli klockan 17:30 på Gamla Ullevi och det närmar sig återigen slutsålt. Värt att notera är planens skick kan påverkas av att 8 av finalerna i Gothia Cup spelas på arenan dagen innan samtidigt som väderprognosen visar regn. Matchens domare är Andreas Ekberg och för de som inte kan vara på plats visas matchen på Discovery+ eller Cmore.

Ludwig Härlin@ludwigharlin2023-07-22 08:01:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg