Lagbanner
Inför IFK Göteborg - Hammarby ”En möjlig vändpunkt för säsongen?”
Är Marcus Berg i matchform igen till matchen mot Hammarby eller får Linus Carlstrand fortsatt förtroende?

Inför IFK Göteborg - Hammarby ”En möjlig vändpunkt för säsongen?”

Blåvitt som nu är uppe i fyra raka utan förlust börjar mer och mer se ut som ett lag och tar under söndagen emot ett Hammarby som inte nått upp till förväntningarna på laget inför säsongen. 



IFK Göteborg
Efter den usla starten på säsongen med fyra raka förluster har Blåvitt börjat plocka poäng och framför allt sett betydligt bättre ut. Den som vill vara positiv kan konstatera att laget släpper in väldigt få mål, har börjat göra egna mål, och nu senast mot AIK visar på en viss mental styrka som lyckas ta sig tillbaka in i matchen efter Pontus Dahlbergs dråpliga självmål. 

Försvarsspelet är solidt och stundtals imponerar laget offensivt där de hittar kombinationer vi inte sett från Blåvitt på flera år. 

I matchen mot AIK startade talangen Linus Carlstrand på topp då Marcus Berg varit sjuk under veckan, och frågan är om inte Linus kommer få starta fler matcher framöver. Sebastian Eriksson lämnade tidigt matchen senast och tog sig kring vaden och frågan är om han är redo att spela igen bara en vecka senare? Om inte så kommer sannolikt Anders Trondsen ersätta på mitten. I övrigt känns det väldigt svårt för bänkspelarna att ta sig in i startelvan just nu. Tränarna tycks ha hittat något som fungerar och vill nog inte ändra för mycket så länge Blåvitt fortfarande ligger så nära nedflyttningsstriden, samtidigt som bänkspelarna helt ärligt inte imponerat direkt när de fått chansen. 

En seger för Blåvitt skulle innebära att man lämnar den omedelbara nedflyttningsstriden lite bakom sig och skulle nog bli en vändpunkt i säsongen där laget kan börja lägga den usla starten bakom sig. En förlust hade inneburit att man fortsatt har AIK flåsandes strax bakom (AIK förlorade omgångens match mot Degerfors och kan inte gå om) men att avståndet upp till lagen på säker mark växer mer än lovligt.  

Hammarby
Hammarby har haft en säsong som varit upp och ned minst sagt. Efter en planenlig seger mot Degerfors hemma i premiären har laget samlat ihop ytterligare sju poäng, på sju matcher, och redan dragit på sig fyra förluster. En besvikelse såklart, samtidigt som de, precis som Blåvitt, haft ett rätt tuft spelschema inledningsvis. Förluster borta mot Malmö och Häcken är kanske ingen jättesensation, och Derbyn brukar som bekant kunna gå lite hur som helst även om Hammarby såg orimligt dåliga ut i förlusten mot AIK. Om något är det bortaförlusten mot Norrköping följt av 0-0 hemma mot Mjällby som är de stora plumparna i protokollet där. 

I övrigt så har laget vunnit hemma mot Varberg och i senaste matchen lyckades man slå Djurgården i ett svängigt derby, som präglades av tveksamma domslut, misstag och en känslomässig berg- och dalbana. 

Till råga på allt så sade sportchefen Jesper Jansson upp sig i veckan, vilket lär skapa än mer turbulens i föreningen. 

Hammarby drog på sig några skador i det derbyt, föga förvånande givet att man har bytt ut balkongmattan mot en sandlåda som hemmaplan i år, och kommer nog behöva rotera i truppen. 

Någon som inte lär roteras ut är målvakten, vilket gör att båda lagen lär hålla andan när målvakterna har bollen. Dovin i Hammarbymålet är nämligen främst konkurrent till Pontus Dahlberg i tävlingen ”årets målvaktstavla”. 

Där Pontus Dahlberg gjorde självmål genom att dra en utspark rakt på egen spelare och i mål, så misstog Dovin straffpunkten för bollen och sparkade i luften samtidigt som Häcken enkelt rullar den verkliga bollen i mål. 

En seger för Hammarby hade inneburit att laget i alla fall kan börja blanda sig in i striden om Europaplatser igen, samtidigt som en förlust är ännu en spik i kistan på en givet förväntningarna svag säsongsinledning. 

Matchen:
Tid:
2023-05-19 17:30
Plats: Gamla Ullevi
Biljetter: Hemmaläktaren är slutsåld sedan en tid tillbaka
Domare: Fredrik Klitte

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2023-05-21 09:53:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg