Lagbanner
Inför IFK Göteborg – Hammarby ”Slutsålt toppmöte”
Kevin Yakob och Hussein Carneil firar framgångar i lite nya roller

Inför IFK Göteborg – Hammarby ”Slutsålt toppmöte”

IFK Göteborg, som stundtals kritiserats hårt under årets säsong lyckas trots motgångarna klamra sig fast i livlinan till guldstriden och tar på måndagen emot ett av lagen man vill passera ovanför, Hammarby.

Förutsättningar

IFK Göteborg ligger inför mötet på en femteplats, med 30 inspelade poäng på 17 matcher. De har spelats ihop genom 9 segrar, 3 oavgjorda, och 5 förluster med totalt 24 gjorda mål och 15 insläppta.

Hammarby ligger strax framför, på en tredjeplats, med 33 poäng som spelats ihop genom 10 segrar, 3 oavgjorda, och 4 förluster, med 34 gjorda mål och endast 13 insläppta.

Blåvitt kan gå om AIK (om de tappar poäng) och gå upp på samma poäng som Hammarby vid en seger, men det skulle krävas en tämligen osannolik 7-0 seger för att gå om på målskillnad, samtidigt som Hammarby kan ta över serieledningen om de vinner samtidigt som Häcken och Djurgården tappar poäng.

Matchen är slutsåld sedan ganska lång tid tillbaka, och Blåvitt uppmanar de med biljetter som inte kan gå att ge sina biljetter till en vän. Det går även att använda twitterkontot @ifktickets för att annonsera ut biljetter som inte kan användas.

Hammarby vann årets första möte rätt komfortabelt med 3-0.

Läget i lagen

IFK Göteborg
Blåvitt kommer till mötet med tre raka segrar, två från dubbelmötet med Norrköping, och senast borta mot Varberg. Det som framför allt är anmärkningsvärt ur ett Blåvitt perspektiv är hur övertygande de senaste segrarna har varit, där Blåvitt ganska lätt avfärdade både Norrköping och framför allt ett annars ganska svårspelat Varberg.  

Blåvitt som under säsongen haft ett hackigt spel har äntligen hittat sätt att variera sitt spel och hitta nya luckor i motståndarnas försvar. Något som kan tillskrivas dels en lite ny struktur på laget, där Kevin Yakob klivit ner i banan och snarare spelar på mittfältet istället för anfallet, samtidigt som yttrarna vid anfall viker in mer och tar över rollen som anfallspartner åt Marcus Berg. Dels inträdet av ungdomarna Johan Bångsbo och Hussein Carneil som trots att de fortfarande är tonåringar redan satt stora avtryck.

Utöver att man hittat bättre linjer i laget och tänkt om lite hur det formeras så har Blåvitt tagit in Pontus Dahlberg på ett långt kontrakt och Eman Markovic från Norrköping. Pontus är antagligen en långsiktig lösning på vad som händer när Warner Hahn lämnar, men just nu är båda målvakterna kontrakterade av Blåvitt, och båda är målvakter på högsta Allsvenska nivå.

Enligt flera träningsrapporter så har Eman Markovic tränat med ”startelvan” viklet brukar vara en indikation på att han ges förtroende i startuppställningen under matchen. Av träningarna att döma blir det i så fall på bekostnad av Gustaf Norlin. I övrigt väntas inga större förändringar i Blåvitt.

I och med att Blåvitt under våren spelade borta mot de flesta av topplagen i årets Allsvenska kommer man under hösten spela nästan enbart toppmöten på hemmaplan, något som kan bli en avgörande fördel för laget.

Hammarby
Hammarby kommer till Göteborg med en 3-0 seger mot jumbon Sundsvall i ryggen, men förlorade innan dess överraskande hemma mot Värnamo. Noterbart är att Hammarby även förlorade bortamötet med Värnamo tidigare under säsongen.

Hammarby ställde senast upp med 4-3-3 liknande uppställning som påminner lite om den Blåvitt försiktigt gått över till en del, om än med mer offensiva yttrar.

Trots en del stora övergångar, däribland Veton Berisha från Viking som rykas ha kostat en bit över 20 miljoner kronor, är det icke-övergången för Mohanad Jeahze som fått mest plats i media där vänsterbacken ska ha vägrat att spela för att tvinga fram en övergång till Besiktas, något som lett till att han var avstängd ett tag och tvingades värma upp i omklädningsrummet senast då hemmapubliken var minst sagt missnöjda med Mohanads beteende. Å andra sidan så gjorde Mohanad samma sak i Mjällby för att tvinga fram en övergång till Hammarby, och det är lite som jag lärde mig för ca 10 år sedan. Om hen har en parnter när hen börjar träffa dig, så ska du inte bli jätteförvånad om hen börjar dejta nästapartner innan hen gjort slut med dig.

Hammarby har under säsongen radat upp anmärkningsvärt många 3-0 segrar, sex av deras tio segrar har skrivits till 3-0.

Också noterbart är att Hammarby hittills bara spelat fyra matcher på gräs, och även om man vann med 3-0 borta mot Varberg och 1-0 mot Degerfors, så har laget haft noterbart svårare på gräsmattor än plasten hemma på Tele2 Arena. Övriga två gräsmatcher slutade båda i förluster, dels som tidigare nämnt, borta mot Värnamo, dels mot Kalmar.

Matchen
Tid:
2022-08-15 19.00
Plats: Gamla Ullevi
Domare: Mohammed Al-Hakim
Biljetterna är slutsålda.
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2022-08-14 15:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg