Lagbanner
Gamla Ullevi, 2022-08-01 19:00

IFK Göteborg - IFK Norrköping

Inför IFK Göteborg – IFK Norrköping: "Väntar ett trendbrott för gästerna när serien vänder?"

Inför IFK Göteborg – IFK Norrköping: "Väntar ett trendbrott för gästerna när serien vänder?"

Returmöte väntar på Gamla Ullevi under måndagskvällen när den allsvenskan vänder. Rond ett vanns av kamraterna från Göteborg för dryga veckan sedan och det ska bli intressant att se om gästerna kan studsa tillbaka, eller om IFK Göteborg kan ta en ny seger i kampen om att krympa gapet upp till den allsvenska toppen.

Fakta och historik


Antal SM-tecken*
Statistik hämtad från Svensk Fotboll
IFK Göteborg: 18 st
IFK Norrköping: 13  st

Plats i den allsvenska maratontabellen*
Statistik hämtad från Svensk Fotboll
IFK Göteborg: 2:a
IFK Norrköping: 4:a

Europeiska cuptitlar
IFK Göteborg: 2 (Uefacupen 1982, 1987)
IFK Norrköping: -

Nuvarande tabellposition:
IFK Göteborg: 8:a, 15 spelade matcher – 24 p
IFK Norrköping: 12:a, 15 spelade matcher – 16 p

Inbördes statistik - Vunna allsvenska matcher
IFK Göteborg: 61
Oavgjort: 31
IFK Norrköping: 58


Statistik från senaste matchen

IFK Norrköping IFK Göteborg
0 Mål 2 (Thern, Yakob)
57 Bollinnehav (%) 43
15 Avslut 6
10 Avslut på mål 4
6 Hörnor 2
0 Offsides 0
0 Gula kort 2
0 Röda kort 0



Inför omgångens match

IFK Göteborg
En viktig och stark seger senast där man håller nollan mycket tack vare ett gediget och väl fungerande försvarsspel över hela banan, men där såklart målvakten Warner Hahn ska lyftas lite extra för sin prestation. Flera direkt avgörande ingripanden, där räddningen på Jonathan Levis skott i höjd med straffpunkten hänger kvar på näthinnan än idag. Utöver Hahn och backlinjens storspel, så var det ett mittfält med Simon Thern och Gustav Svensson i spetsen som löpte för en hel skolklass och lyckades skickligt att utmanövrera Norrköpings kreativa spelare under stora delar av matchen.

Gustav Svensson stod för en imponerande defensiv insats i mötet för en vecka sedan

I den senaste matchen saknade måndagens hemmalag Hosam Aiesh och försvarsgiganten Calle Johansson på grund av avstängning. Dessa två är nu kvitt dessa avstängningar och är således uttagningsbara till returmötet. Däremot får man klara sig utan Sebastian Eriksson som dras med skadekänning och står över returmötet med IFK Norrköping. Utöver Eriksson saknas Lucas Kåhed (rehab), Suleiman Abdullahi (rehab/uppbyggnadsträning) samt nyförvärvet Saidu Salisu som ännu inte är spelklar.

Ser vi till hur IFK Göteborg kan tänkas ställa upp så lutar mycket åt att vi kommer att få se en snarlik startelva likt senast, både av det skälet att tränare Mikael Stahre med stor tydlighet gärna gör så få förändringar som möjligt, men såklart också med anledning av det resultat som bärgades i den förra omgången. Det finns dock ett par platser som känns relativt öppna. Platsen bredvid Calle Johansson är en sådan. För visst det känns som att skåningen kommer att kliva direkt in i backlinjen efter att han suttit av sin avstängning och då är det platsen bredvid honom som blir intressant att se vem Stahre väljer. Blir det Mattias Bjärsmyr som sällan får de stora rubrikerna men som inger ett lugn för den som spelar bredvid honom, eller blir det den unge Johan Bångsbo som stod för en väldigt fin insats senast och som visat sig vara en utmanare till startelvan redan nu?

Utöver mittbackspositionerna så är det på kanterna som de största frågetecknen finns. Hosam Aiesh är som benämnt tillbaka i truppen, Husein Carneil var den spelare som ersatte honom senast och så har vi Gustaf Norlin som trampat lite vatten en tid efter en fin och positiv vår. Att Norlin är en liten favorit för Stahre har vi förstått vid det här laget, men ”vågar” han ställa honom åt sidan till förmån för två virvelvindar som Aiesh och Carneil?
 
Min önskade startelva (4-5-1)
1 Hahn
5 Jallow – 30 Bjärsmyr – 4 Johansson – 17 Wendt
8 Aiesh – 13 Svensson – 21 Thern – 23 Yakob – 19 Carneil
9 Berg (K)

Hur hade ni valt att ställa upp? Kommentera gärna med din startelva.

IFK Norrköping
På andra sidan av glädjen som tre poäng innebär, finner vi såklart de som kammat noll. Gästerna har en stormig tid bakom sig med ett tränarskifte och uteblivna resultat. Men i den senaste matchen kan man vurma för att de ofta bedrev ett positivt anfallsspel, men där de förutom vid ett par riktigt klara tillfällen hade svårigheter att bryta ner IFK Göteborgs kompakta försvarsspel. På tal om försvarsspel ja, så är det kanske där som den största svagheten ligger i dagsläget. Man har nämligen inte lyckats hålla nollan sedan maj månad, nämligen i omgång sju när man bortaslog Helsingborg med 1-0.

De dystra resultaten till trots är det ett lag och en trupp som besitter stora kvaliteter och där man alltid bör nämna spelare som ”Totte” Nyman och Jonathan Levi, som är två av seriens skickligaste på sin position när de har dagen. Det återstår att se om de kan bryta den negativa trenden och få med sig ett positivt resultat hem till Östergötland.

Senaste startelvan (4-2-3-1)
1 Jansson
2 Ekpolo  – 6 Wahlqvist – 16 Agardius – 24 Eriksson
7 Ortmark – 8 Sigurdsson
10 Levi – 17 Shabani – 18 Skúlason
5 Nyman (K)

Matchen
Tid: 1 augusti 2022, kl. 19:00
Plats: Gamla Ullevi, Göteborg
Domare: Victor Wolf
Sändning: Discovery+

I skrivande stund är det över 13 000 sålda biljetter, har du ännu inte ordnat dig en biljett – rekommenderar vi dig att göra detta här!

Andreas Astegren@astegren2022-07-31 18:34:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg