Lagbanner
Gamla Ullevi, 2023-04-02 17:30

IFK Göteborg - IFK Värnamo

Inför IFK Göteborg – IFK Värnamo
Värnamo kommer på besök när Blåvitt inleder Allsvenskan 2023

Inför IFK Göteborg – IFK Värnamo

Allsvenskan är igång och Blåvitt premiärspelar mot IFK Värnamo. Tränarduon Lundin och Tengryd sätts för första gången på ordentlig prövning när Kim Hellberg står på andra sidan. Är Blåvitt som bäst när det gäller eller följer den dystra Svenska Cupen-formen med in i Allsvenskan?

För andra året i rad tar IFK Göteborg emot IFK Värnamo på Gamla Ullevi i Allsvenskans första omgång.  Förra året slutade med hemmaseger efter mål av Simon Thern och Marcus Berg, men mycket har hänt sedan dess. Huvudtränaren har fått sparken, halva startelvan har bytts ut och nyss nämnda Simon Thern spelar för motståndarna. 

Även om han inte är tillgänglig för spel mot Blåvitt (på grund av ett gentlemen’s agreement) är veckans hetaste nyhet kring lagen att Thern vänder hem till Värnamo. Det är dessutom inte slut på blåvita bekantingar där, Bernardo Vilar är fortsatt en del av laget och årets stjärnvärvning Gustav Engvall lär starta som anfallare. Ett Blåvitt kantat Värnamo helt enkelt, i dubbel bemärkelse. 

Efter att ha tagit Allsvenskan med storm har Värnamo blandat och gett under årets försäsong, där 4-1 segern mot Djurgården stack ut. Något deltagande i Svenska Cupen blev det däremot inte eftersom man blev utslagna av GAIS redan i augusti. Senast kommer smålänningarna från en 2–0 seger mot Skövde AIK. 

För Blåvitts del blev det åtminstone cupspel, även om det inte imponerade överhuvudtaget. Derbyförlust mot Gais och 0–4 mot Peking ledde till sparkad huvudtränare och allmänt missnöje från supporterhåll. Därefter har den nya tränarduon William Lundin och Alexander Tengryd kryssat mot Mariehamn, vunnit mot Jönköping Södra och kryssat mot Sarpsborg. 

Trots sportslig kräftgång var det hundratals supportrar som under lördagen tog sig upp till ett soligt Kamratgården. Anfallsmönster övades in och försvarsspel försökte sättas för att sedan avsluta den matchförberedande träningen med smålagsspel. Alltid Blåvitt tog ett snack med Sebastian Ohlsson om läget i laget. 

- Bra stämning, jag tycker vi haft några bra träningsveckor där vi jobbat ganska mycket på hur vi vill spela så det känns bra, säger han. 

Drygt tre veckor har gått sedan Mikael Stahre fick sparken, hur har dessa veckor varit? 
- Det är klart att de har varit intensiva och vi har fått fokusera mycket på det som våra coacher vill, men jag tycker att vi gjort det på ett bra sätt. Jag tycker vi tar steg framåt för varje vecka så det känns bra. 

Vilken är den största skillnaden mellan Tengryd och Lundin jämfört med Stahre? 
- Det är svårt att säga, det är inte som att vi har ändrat hur mycket som helst eftersom de var med i staben innan. Däremot skulle jag säga att det är lite mer taktisk inriktning och att vi kanske jobbar lite mer med struktur på träningarna. 

I senaste matchen mot Sarpsborg spelade Sebastian Ohlsson i en mer offensiv roll än han är van vid, något han är öppen för att fortsätta med. 
- Jag hade inte spelat offensivt på fyra och ett halvt år och i Tyskland spelade jag bara defensivt. Men det var kul mot Sarpsborg, då kändes det bra och då hade jag bara fått träna där i några dagar men jag kommer in i det mer och mer för varje träning. 

Och hur slutar matchen? 
- Vi ska vinna den matchen! 



Av träningen att döma lär vi få se Sebastian Ohlsson offensivt, samtidigt som Emil Salomonsson får fortsatt förtroende till höger i backlinjen. Det står även klart att Pontus Dahlberg inte är spelklar än, även om han snart ska vara tillbaka. 

Trolig startelva
                          Benediktsson
Salomonsson - Hausner - Bångsbo - Wendt
Ohlsson - Hagen - Svensson - Markovic
                      Berg -  Norlin

TV: Marcus Berg om IFK Göteborgs trupp.

 

Arvid Larssonnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042023-04-01 16:17:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg