Lagbanner
Inför IFK Göteborg – Kalmars ”Blåvitt ställs mot en jumbo i usel form”
Bortamötet med Kalmar slutade 1-1, en match där Kalmar tidigt kunde ta ledningen innan Tobias Sana kunde kvittera på en snygg kontring.

Inför IFK Göteborg – Kalmars ”Blåvitt ställs mot en jumbo i usel form”

Europaäventyret han knappt börja innan Köpenhamn på bara två minuter vände matchen och själva lade beslag på avancemanget. Således fullt fokus på Allsvenskan för Blåvitt nu där laget har en chans att lämna bottenstriden bakom sig om man vinner mot Kalmar

IFK Göteborg
Blåvitt var bara minuter från att slå ut FC Köpenhamn i Europa League kvalet men tappade matchen på slutet. En förlust var både hoppfull och förkrossande. Givet hur Blåvitts säsong sett ut hittills är det såklart imponerande hur nära laget var att slå ut Köpenhamn som för bara några månader sedan tvingade Manchester United till förlängning i samma turnering.
 
Givet hur nära man var att faktiskt gå vidare är det nog samtidigt flera som grämer sig över resultatet, framför allt hur laget trots en fin insats i stora delar av matchen släpper in två relativt billiga mål i matchens slutminuter.
 
Någon som imponerade stort mot Köpenhamn är Alexander Jallow, men han kommer tyvärr inte få chansen att bevara formen mot Kalmar då han är avstängd efter fyra gula kort. Även Giorgi Kharaishvili kommer missa matchen på grund av skada. Blåvitt har ju under årets säsong valt att inte redovisa vilken typ av skador spelarna dras med, men givet hur Giorgi tvingades gå av redan i inledningen av matchen mot Falkenberg, där Giorgi var tillbaka efter en längre skadefrånvaro, finns det anledning att misstänka att det är samma skada som dragits upp igen.
 
Annars var just matchen mot Falkenberg det trendbrottet som Blåvitt längtat efter och laget kunde ta sin första seger på 14 allsvenska matcher. Och det var en seger som lär stärka Blåvitt på mer än ett sätt. Inte bara för att laget bröt en rekordlång segerfri svit, men också sättet som det gjordes på. Blåvitt såg trygga ut och kostade till och med på sig att missa en straff i 3-0 segern.
 
Kalmar
Kalmar som tvingades kvala förra säsongen har inte haft det roligare i år heller. Laget är jumbo i serien inför mötet i och med att Falkenberg vann mot sin hängmatch mot Varberg och gick om Kalmar. Laget har flest förluster, flest insläppta mål, sämst målskillnad och ligger nu alltså sist i serien.
 
Senast förlorade laget hemma mot Norrköping, och har på sina tre senaste matcher bara tagit två poäng och läget börjar bli mörkare och mörkare i det smålänska laget, som faktiskt är ett av de mest långvariga i Allsvenskan numera efter att ha tagit sig upp inför säsongen 2004. (Bara Blåvitt, Elfsborg, Djurgården och Malmö, i den ordningen, har längre pågående Allsvenska sviter.)  
 
Kalmars senaste seger kom borta mot Häcken och laget har resultatmässigt blandat och gett en hel del. De blev totalt överkörda borta mot Örebro för att sedan köra över Häcken på Bravida Arena. De förlorade med 1-4 mot Mjällby på hemmaplan för att sedan ta poäng borta mot Hammarby.
 
Annars inledde laget faktiskt serien väldigt bra och slog Helsingborg hemma i premiären med 4-0 och sedan Falkenberg borta i nästa omgång med 2-0. Sen tog det slut med det roliga och laget förlorade hemma mot Djurgården med hela 0-5. Sedan dess har laget bara lyckats ta 9 poäng på 18 matcher.
 
Mot Blåvitt är till råga på allt lagkaptenen Viktor Elm avstängd.
 
Matchen
Plats: Gamla Ullevi
Tid: 17:30 2020-09-20
Domare: Kaspar Sjöberg

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-09-19 16:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg