Lagbanner
Gamla Ullevi, 2022-10-17 19:10

IFK Göteborg - Malmö FF

Inför IFK Göteborg – Malmö FF

Inför IFK Göteborg – Malmö FF

Sveriges två mest framgångsrika fotbollsföreningar drabbar samman i det 191:e Mesta mästarmötet. Det är två stukade giganter som ställs mot varandra. IFK Göteborg har på drygt en månad gått från kamp om Europaplatser till en menlös mittenplacering. Malmö FF är långt från någon guldstrid och kämpar för att ens nå topp 3. Kan Blåvitt bryta sin negativa trend mot MFF och lägga grunden för en fin säsongsavslutning?

IFK Göteborg
Fyra raka förluster. Sex förluster på åtta matcher senaste två månaderna. Från tre poäng ifrån fjärdeplatsen efter segern mot Mjällby i början av september, till tio poäng ifrån nu. Närmare kvalplats än serieledning. IFK Göteborgs säsong 2022 har gått från lovande till magplask, från Europadrömmar till mittenträsk. Första halvleken borta mot GIF Sundsvall senast blev den stora symbolen för den här perioden.

En av få positiva saker att bära med sig är att Gustaf Norlin fortsätter leverera poäng med både mål och assist. I övrigt var det en spelmässig nivå man inte trodde Blåvitt kunde sjunka till 2022, än mindre mot seriens klart sämsta lag. Men nu måste laget verkligen kunna ladda om. En seger mot en av våra största rivaler kan stärka den blåvita självbilden rejält, bland såväl spelare som supportrar, och lägga grunden till en fin avslutning på säsongen.

En liten ljusglimt är faktiskt att det allsvenska kontraktet 2023 nu är säkrat. Det är såklart inget att hänga i granen, men zoomar man ut lite visar det förhoppningsvis ändå på en positiv trend. 2021 säkrades kontraktet efter omgång 28, 2020 efter omgång 29, 2019 förvisso efter omgång 22, men 2018 efter omgång 28 och 2017 efter omgång 27. Att sitta med kniven mot strupen under slutomgångarna har varit med regel än undantag. Den tiden är förhoppningsvis nu förbi och det får ändå ses som positivt. 2022 får väl kanske vara ett mellanår, med avstånd både nedåt och uppåt, men nästa år måste IFK Göteborg börja ta kliv mot högre placeringar. En åttondeplats får aldrig bli målbilden.


Fortsätter poängprodukionen för Gustaf Norlin?

Gällande startelvan lär inte Mikael Stahre, som imorgon gör sin 200:e match som huvudtränare för Blåvitt, stå för några överraskningar. Marcus Berg och Calle Johansson kliver båda tillbaka in från start. Hosam Aiesh var, enligt uppgifter till Expressen, avstängd på grund av disciplinära skäl senast. IFK Göteborg dementerar förvisso detta och han är med i matchtruppen, men känslan är väl att Aiesh inte startar morgondagens match. Eller gör särskilt många flera minuter i den blåvita tröjan överhuvudtaget, för den delen. Gissningsvis tar Hussein Carneil platsen till höger, samtidigt som Sebastian Eriksson fortsätter centralt.

Ett litet frågetecken är målvaktspositionen. Pontus Dahlberg hade ingen särskilt rolig match senast, men det skulle samtidigt kännas konstigt att peta honom direkt. Det är trots allt han, inte Warner Hahn, som sitter på ett långt kontrakt och kommer vakta målet kommande säsonger. Det är lika bra att Dahlberg kommer in det ordentligt redan nu. Det är inga avstängningar till den här matchen, men Warner Hahn, Mattias Bjärsmyr, Gustav Svensson och Simon Thern är alla ett gult kort ifrån.

Trolig startelva
99 Dahlberg
2 Salomonsson – 4 Johansson – 20 Bångsbo – 17 Wendt
21 Thern – 13 Svensson – 7 Eriksson
19 Carneil – 9 Berg (K) – 14 Norlin

Malmö FF
Varje år en förening i Allsvenskan med över 600 miljoner kr i eget kapital, långt mer än övriga klubbar tillsammans, inte vinner SM-guld är det ett stort misslyckade för sagda förening. Årets säsong har alltså varit en besvikelse för morgondagens motståndare Malmö FF. Trots alla dessa miljoner parkerar de i dagsläget på en sjätteplats, blott sex poäng över IFK Göteborg. Europadrömmarna lever fortsatt för malmöiterna, men de kvarvarande omgångarna blir färre och snart går tåget.

Ett glädjeämne för MFF i år är i alla fall att de, efter 33 år, till slut lyckades vinna Svenska Cupen igen. Efter finalförlusten mot Blåvitt 2020 var känslan att det där spöket skulle leva för alltid, men efter seger på straffar i Derby della Zlatan mot Hammarby kunde malmöiterna lyfta bucklan. Ett cupguld kunde dock inte rädda Miloš Milojevic, precis som det inte räddade Stefan Billborn 2021 eller Poya Asbaghi 2020…

Efter fiaskot i CL-kvalet fick Miloš gå och ersättes av sportchefen Andreas Georgson, som fick vara tillfälligt tränare i över en månad med varierande resultat. De tog sin in i Europa League, men fortsatte halka efter i serien. Den gamle tränarprofilen Åge Hareide fick till slut hoppa in på ett korttidskontrakt. Men någon Åge-effekt har det inte blivit. Två segrar, två oavgjorda och fyra förluster på åtta matcher. Samtliga förluster har kommit i EL-gruppspelet och därmed är det, trots att två omgångar återstår, redan klart att MFF slutar sist i gruppen.


Ingen succécomeback för Åge Hareide i Malmö FF än så länge.

Det är alltså två stukade som ställs mot varandra i Mesta mästarmötet, det 191:e i ordningen sedan IFK Göteborg slog Malmö FF med 5–0 för 100 år sedan, 18 juni 1922. Exakt hur säsongerna har sett ut innan spelar mindre roll i sådana här matcher, de lever alltid sitt eget liv. De senaste åren har IFK Göteborg haft svårt i matcher mot MFF, inte minst på hemmaplan. I Allsvenskan har inte Blåvitt vunnit på hemmaplan sedan 2009. Efter detta har sju förluster och fem kryss följt. Förhoppningsvis når denna dystra trend sitt slut imorgon.

Gällande startelva har MFF, som har en av seriens bredaste trupper, roterat kraftigt. Dessutom har de ofta växlat formation, främst mellan 4-3-3 och 3-5-2. Att förutse en startelva är därför inte helt enkelt. Klart är i alla fall att Jo Inge Berget och Martin Olsson missar matchen, precis som långtidsskadade Niklas Moisander, Mahamé Siby och Adi Nalic. Lasse Nielsen har saknats senaste tiden och är osäker.

Trolig startelva
30 Diawara
14 Beijmo – 21 Hadžikadunic – 6 Lewicki – 3 Knudsen
31 Larsson – 10 Christiansen (K) – 8 Peña
15 Ceesay – 9 Kiese Thelin – 36 Sejdiu

Matchen
Tid: 17 oktober 2022, 19:10
Plats: Gamla Ullevi
Domare: Mohammed Al-Hakim
Sändning: Discovery+ & C More

Mattias Wiklund2022-10-16 17:33:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg