Lagbanner
Gamla Ullevi, 2023-04-17 19:10

IFK Göteborg - Malmö FF
0 - 1

Inför IFK Göteborg - Malmö FF "Allt att vinna, inget att förlora"

Inför IFK Göteborg - Malmö FF "Allt att vinna, inget att förlora"

Två spelade matcher, noll poäng och noll gjorda mål. Det är en inledning av Allsvenskan som lämnar mycket att önska för IFK Göteborg. Nästa match på schemat är ett rivalmöte hemma på ett nästan slutsålt Gamla Ullevi mot ett Malmö FF.

Blåvitt har allt annat än imponerat i sina två första seriematcher som båda slutat med förluster mot IFK Värnamo respektive Kalmar FF. Anfallsspelet har varit uddlöst och försvarsspelet har sett skakigt ut. Trots det har det funnits vissa ljusglimtar (även om de varit få), det inledande presspelet mot Kalmar till exempel, men oavsett är det uppenbart att resultaten inte varit tillräckligt bra. På måndag får Blåvitt ett nytt försök att ta poäng, denna gången mot en helt annan typ av motståndare. Storsatsande och guldjagande Malmö FF. Det brukar sägas att derbymatcher lever sitt eget liv och det gäller även för rivalmöten som det mellan Blåvitt och MFF. Jag vågar påstå att detta är en match där Blåvitt har allt att vinna och inget att förlora, det mot ett Malmö som faktiskt inte imponerat hittills.

IFK Göteborg
Läget i den blåvita truppen är allt annat än optimalt för tillfället. På skadelistan finns tunga namn som Gustav Svensson och Pontus Dahlberg (som ju både gjorde comeback och utgick skadad efter Kalmars ledningsmål senast) samt Abundance Salaou som ser ut att missa hela vårsäsongen. Därtill har Hussein Carneil haft fortsatta problem med en skadekänning som gör att han inte är 100% fit. En positiv nyhet är däremot att nyförvärvet Anders Trondsen äntligen är i speldugligt skick och gjorde debut för U-21 tidigare i veckan när han spelade 45 minuter. Det verkar dock vara en bit kvar till matchformen vilket 5-0 förlusten vittnar om.


Enligt uppgifter från GT tidigare i veckan ser Blåvitt ut att göra en del förändringar i startelvan till matchen mot Malmö. Som väntat ersätter Adam Benediktson  Pontus Dahlberg i målet och backlinjen ser ut att förbli intakt. Personligen hade jag dock sett att Alai Ghasem fick chansen före Oscar Wendt som hade stora problem att hänga med på sin kant. De stora förändringarna verkar istället ske på mittfältet där Sebastian Eriksson och Adam Carlén tar rollerna som sittande mittfältare medans Elias Hagen flyttas upp ett steg i banan till “nummer 10 rollen” för att kunna utnyttja hans passningsfot närmare mål..  På kanterna tyder det mesta på att Sebastian Ohlsson fortsätter till höger och Gustaf Norlin till vänster vilket innebär att Eman Markovic förpassas till bänken. Som striker blir det kanske inte helt oväntat Marcus Berg som får fortsatt förtroende.
Uppställningen ser därmed ut enligt följande (4-2-3-1):

                      Benediktson
Salomonsson - Hausner - Bångsbo - Wendt
                Carlén - Eriksson
          Ohlsson - Hagen - Norlin
                         Berg


Malmö FF
Efter fjolårets sjundeplats har Malmö satsat ordentligt inför 2023. Man har plockat in Henrik Rydström som ny tränare från Kalmar och en hel del meriterade nyförvärv, Stefano Vecchia, Derek Cornelius, Taha Ali och Anton Tinnerholm för att nämna några. Men trots det har Rydströms sejour i Malmö inte rullat på helt utan gnissel. Redan i cupen var man nära att göra som Blåvitt och åka ut i gruppen, men räddades av två sena mål. I premiären krävdes det en tveksam straff för att få hål på Kalmar och i omgång två mot Brommapojkarna låg man under med 1-0 stora delar av matchen men lyckades vända till seger efter två sena mål av Isaac Kiese-Thelin. Känslan är att det är ett nytt Malmö som maler ner sina motståndare istället för att gå ut och försöker köra över sina motståndare. Det känns inte heller otänkbart att Malmö kommer försöka utnyttja snabbheten och tekniken hos spelare som Taha Ali på högerkanten för att få ett övertag på Oscar Wendt. 
Hittills under säsongen har Malmö använt sig av ett 3-4-3 där olika spelare har matchats beroende på skadesituationen i truppen. Mot Blåvitt talar det mesta för att man fortsätter på den inslagna vägen. En glädjande faktor för Malmö är att inga spelare finns på skadelistan och samtliga spelare är tillgängliga för spel.


Senaste startelvan:

                 Dahlin
Tinnerholm - Nielsen - Cornelius
Ali - Peña - Larsson - Busanello
Christiansen - Thelin - Vecchia


Utöver dessa finns även spelare som Zeidan, Nanasi och Ceesay att tillgå beroende på hur Malmö vill angripa matchen.

Matchinfo
Plats: Gamla Ullevi
Datum: Måndag 17 april - 19:10
Domare: Fredrik Klitte
Sändning: C More & Discovery+

Ludwig Härlin@ludwigharlin2023-04-16 16:42:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg