Lagbanner
Inför IFK Göteborg – Mjällby AIF: ”Avgörandet i egna händer”
Avgörande nalkas i Svenska Cupens gruppspel

Inför IFK Göteborg – Mjällby AIF: ”Avgörandet i egna händer”

I sista omgången av Svenska Cupens gruppspel tar IFK Göteborg emot Mjällby AIF hemma på Valhalla IP. Två lag som har blandad och gett under försäsongen och de inledande cupomgångarna drabbar nu samman i en direkt avgörande match för avancemang till kvartsfinal. Oavgjort kan räcka för IFK Göteborg, seger är ett måste för motståndarna från Listerlandet. Fortsatt chans på en titel och Europaspel till sommaren ligger i potten för Blåvitt – som har nu avgörandet i egna händer.

IFK Göteborg
Segern i tävlingspremiären mot Landskrona följdes upp av ett snöpligt kryss borta mot Norrby i Borås. Såklart extra surt då Norrbys drömmål till kvittering kom i 91:a minuten och att avancemanget redan hade varit klart vid seger. Spelmässigt har Blåvitt måhända inte levererat någon propagandafotboll av allsvensk toppklass i de inledande cupmatcherna, men det finns ändå en grundstabilitet värd att bygga vidare på. Jämfört med motsvarande läge ifjol känns laget mer färdigt nu. Inte minst har ett hyfsat starkt defensivt block tagit form – med Bjärsmyr och Calle Johansson i mittlåset och Gustav Svensson framför dem. Totalt endast tre skott på mål från Landskrona och Norrby vittnar ändå om någonting, motståndet till trots.

Startelvan har under försäsongen satt sig mer och mer. Mikael Stahre pratade inför säsongen att 4-3-3 kunde vara ett alternativ i vissa matcher på konstgräs, men hittills har 4-4-2 använts konsekvent (undantaget andra halvlek mot Utsikten). Inför morgondagen är, förutsatt att inga ytterligare skador eller sjukdomsfall inträffar, i stort bara tre platser i elvan öppna.

  • På högerbacken fortsätter Alexander Jallow och Emil Salomonsson att tampas. Båda två har gjort relativt stabila insatser defensivt, men utan att riktigt glänsa. Emil gjorde förvisso mål senast, men inläggen höll varierad kvalitet. Känns på förhand väldigt öppet, men Stahres val imorgon kan möjligen ge en hint om framtiden.
  • På centralt mittfält gör våra smålänningar Simon Thern och Amir Al-Ammari upp om platsen bredvid givne Gustav Svensson. Deras prestationer har varit av varierad kvalitet under försäsongen, men tycker att Thern (som äntligen spelade 90 min igen!) gjorde en rätt fin insats senast.
  • Slutligen gör främst Gustaf Norlin och Hosam Aiesh upp om platsen till höger på mittfältet. Den förstnämnde har varit en av försäsongens bästa spelare, men missade Norrby-matchen efter sjukdom. Detta öppnar möjligen för att Aiesh får chansen på nytt. Här vill jag även slå ett slag för Kevin Yakob som ett alternativ. Han har gjort flera fina inhopp under försäsongen, främst som anfallare. I träningsmatchen mot Utsikten fick han chansen centralt på mitten och var han en av de bästa på plan. En flexibel spelare som inte är några mil ifrån en startplats.
I övrigt har det varit en fin blåvit vecka i föreningsdemokratins tecken! I söndags höll först Supporterklubben Änglarna sitt årsmöte. Den stora höjdpunkten var som alltid utnämningen av Årets ärkeängel, som denna gång gick till vicekapten Tobias Sana. Värt att nämna är också att Alltid Blåvitts egna Adrian Pihl Spahiu valdes in i styrelsen. I onsdags höll dessutom föreningen sitt årsmöte. Inget anmärkningsvärt att skriva hem om, men de förhållandevis positiva ekonomiska resultaten ger ändå visst hopp om framtiden.

Mjällby AIF
Mjällby inledde förra säsongen väldigt svagt och efter fem raka förluster under sommaren fick till sist tränaren Christian Järdler sparken. In kom Anders Torstensson och uppryckningen var monumental. Kollar man på de sista 14 omgångarna var de näst bäst i serien efter Bajen. Trots succén valde dock Torstensson att kliva av och ny på tränarposten inför i år är Andreas Brännström. Som vissa säkert minns var han högaktuell som Blåvitt-tränare hösten 2017. Enligt egen utsago gick det så långt att han till och med hade ett visst ”operativt ansvar” i föreningen. Oavsett vad föll valet på Poya Asbaghi, Brännströms tidigare medtränare i Dalkurd, och resten är historia. Brännström hamnade till sist i J-Södra, där han gjorde ett par bra säsonger, innan han blev assisterande tränare under Jens Gustafsson i Hajduk Split.

Gällande truppen har Mjällby haft en stor spelaromsättning under vinterns transferfönster och inte minst har man tappat flera viktiga spelare. Bland dessa tapp kan succémålvakten Carljohan Eriksson, mittbacksklippan Max Watson, wing-backen Joel Nilsson och den MFF-inlånade anfallaren Amin Sarr nämnas. Bland nyförvärven finner vi mittbackstalangen Noah Elie, även han ett MFF-lån, Adam Ståhl från Sirius och U21-landslagmannen Albin Mörfelt.

Hur har då laget presterat hittills i år? Efter att deras inplanerade träningsläger i Spanien ställdes in på grund av pandemin blev det istället träningsmatcher hemma mot BK Olympic, nykomlingar i Ettan, och HB Køge från danska andraligan. I båda matcherna blev det seger med uddamålet. När tävlingsmatcherna dragit igång har det dock inte gått som förväntat med två raka kryss mot Norrby och Landskrona. I båda matcherna hade Mjällby de mesta av spelet och de bästa chanserna, men effektiviteten har varit bristfällig. Det är uppenbart att saknaden efter Amin Sarr och den skadade anfallsprofilen Jacob Bergström varit stor.

Förutsättningar
Seger räcker för avancemang. Vid förlust är Blåvitt borta och kampen står då mellan Mjällby och Norrby, som kan gå om vid tillräckligt stor seger mot ett redan utslaget Landskrona. Vid oavgjort kan det istället bli en målskillnadsaffär mellan Blåvitt och Norrby. Mer specifikt: Vi är garanterat vidare vid oavgjort så länge Norrby inte vinner med mer än två måls marginal och gör två mål fler än oss (0–0 och 2–0, 1–1 och 3–1 osv).

Precis på gränsen skulle vi och Norrby vara lika på poäng, målskillnad, gjorda mål och inbördes möten. Då tillämpas ”disciplinära poäng”, där förbundet ger poäng för varningar och olika typer av utvisningar. I dagsläget har IFK Göteborg fem gula kort och Norrby har sju st (inga röda kort har ännu delats ut). Knapp fördel Blåvitt alltså, men det vore bra att undvika onödiga varningar imorgon. Skulle även detta sluta lika går vi vidare på högre ranking 2021.

Oavsett vad ser läget för seedning, och därmed hemmaplansfördel, i en eventuell kvartsfinal mörkt ut. I övriga sju grupper har minst ett lag full pott och mycket tyder på att minst fyra lag kommer stå på nio poäng efter gruppspelet. Historiskt har sju poäng och fem plusmål varit det absolut lägsta som krävts för seedning. Men bortaplan i både kvart- och semifinal, om vi går dit, behöver inte vara en katastrof. Minns bara 2013 och 2020…

Övrigt
Slutligen vill jag påminna alla om manifestationen för det ukrainska folket som kommer hållas innan avspark imorgon! Vill dessutom slå ett slag för UNHCR:s insamling – som hela den svenska fotbollsrörelsen står bakom – till förmån för de som fallit offer för Rysslands pågående invasion av Ukraina (Swish: 123 129 50 21). Läs mer om manifestationen och insamlingen här.

Matchen
Tid:
6 mars 2022, 13:00
Plats: Valhalla IP
Domare: Joakim Östling
Sändning: Sportkanalen & C More
 

Mattias Wiklund2022-03-05 14:13:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg