Inför IFK Göteborg – Örgryte ”Avgörande kvalmatch”
Novalie Jensen utsågs till matchens lirare för Blåvitt och var högst delaktig i att Blåvitt kunde hämta upp 4-1 till 4-4 där hon via sin högerkant först assisterade till 4-2 och sedan själv tog sig runt och chippade in 4-3.

Efter en heroisk upphämtning under slutminuterna av den första kvalmatchen är det nu dags att avgöra vilket lag av Blåvitt och Öis som tar klivet upp i damernas Division 2 och vilket lag som får göra ett år till i trean.

Förra mötet
I den första matchen hamnade Blåvitt i ett tidigt underläge. Spontant kändes det som om Blåvitt var lite nervösare och obekvämare vid situationerna än Öis och det var nog flera spelare som kände att de kunde gjort det bättre när Öis tog ledningen redan minuten in i matchen. Redan inför matchen hade vi konstaterat att det var ett ganska rutinerat Öis-lag som tog emot ett ungt och väldigt lovande Blåvitt-lag, och det syntes på plan också där Blåvitt spelade snabbare, mer kreativt och fantasifull fotboll, samtidigt som Öis var märkbart starkare och mer pragmatiska. Blåvitt såg ofta lite naiva ut, och det var kanske inte konstigt för ett lag som spelat hela säsongen mot antingen jämnåriga i F17, eller, med all respekt för motståndet, lag som inte alls satsar på samma sätt som Blåvitt gör i division 3.

Öis gjorde även 2-0 drygt knappa tio minuter in i matchen. Blåvitt fick chansen att reducera på straff men brände den och där och då kändes det som om väldigt mycket gick emot Blåvitt som fick jobba hårt för de lägen laget skapade samtidigt som Öis gjorde mål på det mesta.

30 minuter in kom då till sist den Blåvita reduceringen när Isabella Svanström på halvvolley kunde skjuta in 2-1 målet. Efter det kändes det som om Blåvitt tog över matchen och så länge Blåvitt kom med fart och skapade sig själva ytor så kunde Blåvitt hota. Men 2-1 stod sig till pausvilan.

Efter paus kändes det som om Öis väldigt tydligt identifierat var de hade sina styrkor gentemot Blåvitt och drygt 10 minuter in i den andra halvleken stod det 4-1 till Öis.

Även om det såklart var tre väldigt olika mål som gjordes så fanns det en sak gemensamt. Närkampsspelet. Öis gick i princip segrande ur alla närkamper, och när de Blåvita spelarna tog i hårdare fick man istället frisparkar emot sig. Offensivt var det Öisarnas starkaste vapen. De rödblå ställde en anfallare framför Blåvitts målvakt för att stänga ytan och slog sedan in höjdboll på höjdboll.

Men Blåvitt gav sig inte. Med fem minuter kvar av matchen kommer Blåvitt fram på högerkanten genom Novalie Jensen som spelar in bollen till Thilda Gianello som sätter 4-2. I princip samtidigt som speakern ropade ut att Novalie utnämndes till matchens spelare för Blåvitt så satte Novalie fart på sin högerkant igen. Hon tog sig förbi sina försvarare och kunde ur snäv vinkel chippa in 4-3. Ett mål som där och då betydde att det fortfarande var liv i matchserien. Det här kunde Blåvitt ändå vända.

Där och då varade inte många minuter. Blåvitt hade omgående ett nytt läge som sånär slutade i reducering. Matchen var uppe i slutet av tilläggstiden när blåvitt lyfter in en frispark och tog en sida ur Öis matchplan. Upp med backen Jenny Helgesson för att störa målvakten och sedan lyfta in en hög boll. Det slutade med att Jenny vinner duellen med målvakten och nickar in bollen i mål för kvitteringen som innebär att Blåvitt nu med oavgjort och fyra bortamål i ryggen har fördel inför returen.

Inför returen
Inför returen så förväntas relativt stor publik igen, med över 1500 biljetter sålda i skrivande stund till matchen som spelas på Valhalla, men det finns plats för fler!

Direkt efter matchen så hette det från tränarhåll att Blåvitt gjorde en del enkla misstag som de hoppas kunna slipa bort till nästa möte, och visst finns det mycket för Blåvitt att båda ta med sig och skruva på inför onsdagens match. Det stundtals väldigt fina spelet och den otroliga upphämtningen ligger såklart i högen av saker att ta med sig, samtidigt som det fysiska spelet och cynismen är något Blåvitt behöver fundera lite över, både bakåt och framåt. Vid 4-4 målet gjorde Blåvitt precis som Öis gjort tidigare i matchen och det lönade sig. Samtidigt kan Blåvitt behöva fundera på hur de själva ska försvara sig mot den typen av fotboll från Öis sida. Hur kan försvaret hjälpa målvakten få utrymme att agera, och hur ska Blåvitt äga luftrummet utan att dra på sig onödiga frisparkar?

Tillbaka i Blåvitt till returmötet är Victoria Svanström som missade första matchen då hon var iväg på landslagssamling. Victoria har öst in mål för Blåvitt under året och är såklart en viktig kugge i det här laget.

På tal om viktiga kuggar så tvingades Öis lagkapten Sofia Palmquist gå av plan senast efter en kollision vid ställningen 4-1 och det var tydligt att Öis tappade en del i sitt spel utan sin kapten. Öis lagkapten såg inte ut att må bra efter smällen och klarade tyvärr inte av att ta sig av plan på egen hand utan fick ledas ut med en befarad hjärnskakning. Sannolikt missar hon returmötet, ett stort avbräck för Öis.

Noterbart är att i princip samma lag också spelar SM slutspel i F17 serien (Blåvitts A-Lag är som bekant så pass unga att de även spelar i F17 serien). Laget vann sin kvartsfinal mot Stockholmslaget Aspudden-Tellus (från Midsommarkransen i Södra Stockholm) med 4-2 och ställs i Semifinalen mot Södra Sandby (från utkanten av Lund). Den andra semifinalen spelas mellan Sundsvalls DFF och BP. Förra året gick Blåvitt, trots att spelarna då var flera år yngre än sina konkurrenter, hela vägen till SM Final där man tyvärr föll mot Umeå IK. I år är siktet ställt högre än så, men först ska Öis slås i kvalet till Division 2.

Matchen spelas onsdag den tredje November på Valhalla 19:00 och biljetter köper ni här!

Passa på att se morgondagens hjältar födas och stötta Blåvitt i jakten på division