Lagbanner
Inför IFK Göteborg – Östersund ”Tacka av och avsluta snyggt”
Den evigt 10-årige Robin Söder tackas av mot Östersund

Inför IFK Göteborg – Östersund ”Tacka av och avsluta snyggt”

Allsvenskan börjar lida mot sitt slut och för Blåvitts del finns det inte mycket kvar att spela för mer än att avsluta ännu en misslyckad säsong på ett så bra sätt som möjligt. Det och att tacka av spelare som av olika anledningar lämnar Blåvitt efter säsongen.

IFK Göteborg
Bortsett från kvällstidningsepitetet ”bäst i staden” så har Blåvitt inte mycket sportsligt att spela för resten av Allsvenskan. En åttondeplats skulle förvisso innebära att laget får hemmaplan i mötet med andra Allsvenska lag i nästa års gruppspel av Svenska Cupen, men annars är säsongen förhållandevis slut när Blåvitt varken kan klättra eller falla nämnvärt i tabellen längre.

Det som kanske framför allt finns att spela för är dels att avsluta snyggt. Blåvitt har tagit 13 av 18 poäng på de senaste sex matcherna, ett snitt som över en säsong hade inneburit guldstrid, och skulle man kunna avsluta med två segrar så visar laget att det trots allt finns något att bygga på inför nästa år.

Matchen innebär också en möjligthet för Blåvitt att tacka av några spelare som inte kommer spela kvar nästa år. Dels blev det i dagarna klart att Giannis Anestis kommer lämna Blåvitt efter säsongen, dels blev det klart att även Robins Söder kommer lämna Blåvitt efter säsongen.

I det förstnämnda fallet är det knappast någon större överraskning. Giannis kom till Blåvitt som en stormålvakt som halkat lite snett i karriären där han efter en mindre lyckad sejour i Israel tappat sin landslagsplats och ville få en nystart i Blåvitt. Anestis har inte varit dåligt i Blåvitt, men har inte heller utmanat om att ta tillbaka sin landslagsplats och nu när artistskatteavdraget går ut är känslan att Anestis gjort det så pass bra att han inte kommer vilja gå ner i lön, samtidigt som han inte varit tillräckligt bra för att Blåvitt ska vilja lägga mer pengar på honom. Och således faller det rätt naturligt att han lämnar.

Vad gäller det andra fallet däremot är det, om än inte heller så överraskande, betydligt mer vemodigt att gå skilda vägar. Robin Söder har, bortsett från några säsonger i Danmark och Belgien, spenderat hela sin karriär i Blåvitt. 272 matcher i Blåvitt har det hunnit bli varav 183 i Allsvenskan, och det är å ena sidan väldigt många, å andra sidan på tok för få för en spelare som fått så mycket förstört av de många skadorna.

Mycket pekar på att Robin, som fyllde 30 i år, kommer lägga skorna på hyllan, och det kommer bli en känslosam avtackning av en spelare som gjort mycket för Blåvitt, men som förtjänade att få göra så mycket mer. För många kommer Robin Söder alltid vara den där 10 åringen som sänkte Djurgården i sin debut. Som kaxigt rullade in 2-1 ledningen borta mot Basel (ett mål som om det inte var för en viss domare skulle gett avancemang i Champions League kvalet). Som dominerade i U21 EM fram tills skadan kom.

Och den här gången kanske det är värt att fokusera på allt Robin trots sina skador hann göra för Blåvitt. Det är en ikon som tar farväl.  

Östersund
Östersund är sedan länge klara för den nedflyttningen som de redan långt tidigare borde tvingats till. Efter år av förskingringar, spelare som kastats under bussen (Ghoddos som sattes i personlig konkurs efter att ha blivit lurad av ÖFK) och kreativ bokföring för att klara elitlicensen på uppskrivna värden så är Östersund tills sist klara för nedflyttning. Äntligen ropar större delen av Fotbollssverige.

De som eventuellt inte håller med om det följer antagligen det pågående skidskyttet ändå.

Sannolikt är det här det sista vi ser av Östersunds FK på ett bra tag, och det är nog få som sörjer det.


 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-11-28 14:17:19
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg