Lagbanner

-

Inför IFK Göteborg - Östersund "Tillbaka till verkligheten"

Inför IFK Göteborg - Östersund "Tillbaka till verkligheten"

Efter segern i Svenska Cupen och käftsmällen i den allsvenska returmatchen är det ett Blåvitt som tvingas tillbaka till verkligheten igen. Östersund kommer ner från Jämtland för att spela en match som är av stor betydelse för båda lagen.

IFK Göteborg:

Det har snart gått en vecka sedan Blåvitt fick fira sin första titel på fem år efter att ha slagit Malmö med 2-1 efter förlängning i den svenska cupfinalen. Man har även hunnit med att förlora mot samma Malmö i Allsvenskan bara några dagar senare med 3-0, vilket gör att man inför onsdagens matcher parkerar man på en tolfteplats i ligan, farligt nära kvalstrecket där just torsdagens motståndare befinner sig för tillfället. Det har redan sagts på flera håll i diverse kanaler, men förlusten mot Malmö tre dagar efter cupguldet var förmodligen säsongens mest givna resultat på förhand. Blåvitt tvingades ställa upp med i princip samma elva som bara några dagar tidigare spelat ännu en 120 minutersmatch, samtidigt som Malmö kunde rotera halva laget utan att egentligen försvagas nämnvärt. Skillnaden i truppbredd blir extra tydlig när Malmö kan skicka in spelare som Kiese Thelin, Nalic och Berget från bänken medans Blåvitt skickar in ytterbacken Emil Holm (ingen kritik mot honom) som anfallare när i stort sett hela laget på planen går på knäna i slutet av matchen.

Med det i beaktning bör man därför inte lägga alltför stor vikt vid söndagens förlust. Det är istället mot Östersund som det riktiga uppvaknanden måste komma. För bortser man från den efterlängtade titeln och det säkrade europaspelet är det i en jobbig sits som Blåvitt har hamnat i den allsvenska tabellen. Det är bara 3 poäng ner till Kalmar på sistaplatsen och däremellan flåsar Helsingborg (10 poäng) Falkenberg (11 poäng) och morgondagens motståndare Östersund (11 poäng) Blåvitt (12 poäng) i nacken. Det är fortfarnade så oerhört tätt i tabellen att en seger imorgon kan, förutsatt att de andra resultaten går vägen, leda till att Blåvitt klättrar till en niondeplats med häng på lagen ovanför. Samtidigt skulle en förlust (eller ytterligare ett kryss) cementera Blåvitts plats kring kvalstrecket samtidigt som konkurrenterna får en chans att klättra ifrån, vilket understryker hur viktig matchen mot ÖFK faktiskt är.

Saknas i morgondagens trupp gör Noah Alexandersson, Giorgi Kharaishvili och cuphjälten Alexander Farnerud som alla fortsatt är skadade. Ett glädjande besked är dock att nyförvärvet Christian Kouakou finns med i matchtruppen och även om Poya uteslutit en plats i startelvan finns det goda möjligheter att vi får se honom i den blåvita tröjan för första gången i ett kortare inhopp.


Östersunds FK

Efter många långa turer inför säsongen kom ÖFK till spel i årets Allsvenska och precis som de flesta förutspått ligger man i botten av tabellen. Närmare bestämt på kvalplatsen ynka en poäng bakom Blåvitt. Efter en tuff inledning, där bland annat tränaren Ian Burchnall tvingades lämna, verkar man nu hittat någon form av stabilitet under nya tränaren Amir Azrafshan som efter en inledande förlust mot Malmö FF radat upp fyra förlustfria matcher. Det trots att man mött lag högre upp i tabellen som Djurgården (0-0), Häcken (2-2). Senast mötte man nykomlingarna Varberg, där man lyckades skaka fram ett kvitteringsmål i 94:e minuten hemma på Jämtkraft Arena. Ett scenario som Blåvitt är alltför välbekanta med säsongen 2020 och får se upp med imorgon, för även mot Häcken lyckades Östersund kvittera sent (83:e minuten) och förhoppningsvis har man lärt sig något av de tidigare poängtappen sent i matchen.

Inför matchen finns det ett par frågetecken i ÖFKs trupp. Både Simon Kroon och Rewan Amin saknades senast mot Varberg och det är osäkert om de är spelklara till matchen mot IFK Göteborg. I helgen bekräftade man dessutom att man sålt anfallaren Jordan Attah Kadiri till Belgien, vilket betyder att man tappar sin kanske främsta offensiva spelare (2 mål + 2 assist) denna säsongen. Mot Varberg spelade istället Nebiyou Perry dryga 60 minuter på Kadiris gamla position innan han ersattes av Blair Turgott och det återstår att se hur ÖFK mönstrar sin offensiv på Gamla Ullevi imorgon.


Tid: 6 Augusti, 19:00
Arena: Gamla Ullevi
Domare: Victor Wolf
 

Ludwig Härlin@ludwigharlin2020-08-05 18:43:59
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg