Lagbanner
Inför IFK Göteborg – Sundsvall  ”Två lag som har en del att fundera på efter första omgången"
Robin Söder var en av huvudpersonerna när Blåvitt vände 1-3 till 4-3 mot Sandviken förra helgen.

Inför IFK Göteborg – Sundsvall ”Två lag som har en del att fundera på efter första omgången"

Det är två lag som har både ett och annat att fundera på inför den andra gruppspelsmatchen i Svenska Cupen. Seger är ett måste för Sundsvall, samtidigt som Blåvitt helst vill stänka in ett par bollar för att kunna ha bättre målskillnad än Norrköping i sista omgången.

IFK Göteborg
Blåvitt inledde gruppspelet förhållandevis svagt genom att slå Sandviken med 4-3 på bortaplan. De regerande cupmästarna fick ett och annat att fundera på när man hamnade i underläge med både 0-1 och 1-3 innan tre mål inom loppet av åtta minuter vände på matchen. Trots tre poäng på resan hem så lär det inte ha varit allt för muntra miner i det blåvita lägret. Att Sandviken från Division 1 tilläts leda stora delar av matchen är ett underbetyg och tre insläppta mål mot ett på pappret så pass svagt motstånd imponerar inte.

Samtidigt så har vi sett flera lag bli paralyserade av ett 1-3 underläge mot ett på pappret sämre lag och det finns något positivt att ta med sig från att Blåvitt ändå lyckas vända matchen och vinna. Just Sandviken har genom åren vuxit sig till att bli lite av ett ”jättedödarlag” som i tidigare års Svenska Cup slagit ut AIK, och knipit poäng av Djurgården och tvingat Malmö till övertid.

Sedan mötet med Sandviken har Simon Thern presenterats av Blåvitt och det ska bli intressant om mittfältaren kan ta en plats i startelvan redan till mötet med Sundsvall.

För Blåvitts del finns det två sätt att gå in till matchen. Å ena sidan kan det vara värt att försöka trycka in så många mål som möjligt och skapa sig en fin målskillnad på så sätt inte behöva vinna mot Norrköping i sista gruppspelsmatchen. Å andra sidan har Norrköping redan inför mötet bättre målskillnad, och borde vinna med flera måls marginal mot Sandviken. I så fall skulle Blåvitt behöva vinna mot Norrköping oavsett om man tar tre eller en poäng mot Sundsvall, vilket kan göra att man väljer att spela på poängen för att ladda ur mot Norrköping istället.

Oavsett vilket så har laget inte imponerat hittills under året och nog hoppas alla runt föreningen att det ska gå bättre snart.

Sundsvall
Även Sundsvall lär ha lite konflikterande känslor för sin senaste match där laget förlorade med 0-2 mot Norrköping.  Där drar laget på sig ett rött kort bara 19 minuter in i matchen (Sundsvallsredaktionen tyckte det var ”högst oförtjänt” men jag är benägen att säga att domaren gjorde rätt efter att ha sett repriser på situationen. Det är precis den typen av farligt spel som jag tycker domarna måste bli bättre på att stoppa) och åker kort därefter på ett baklängesmål. Men trots 70 minuter med en man mindre på plan så står laget upp relativt bra, inte så att Norrköpings seger var hotad, men ändå så att spelare och supportrar kan säga att ”Vi gjorde det ändå relativt bra givet förutsättningarna”.

I och med förlusten så krävs det att Sundsvall vinner mot Blåvitt för att laget ska ha någon som helst chans att gå vidare från gruppen, men det kräver också att Norrköping tappar minst tre poäng och gärna några måls målskillnad. Det ser med andra ord redan mörkt ut för Sundsvalls chanser att ta sig vidare från gruppspelet.

Annars är det ett på pappret starkt lag som kommer till Valhalla och Sundsvall är favoriter bakom Helsingborg att ta en av uppflyttningsplatserna till Allsvenskan i årets Superetta. (Det förväntas stå mellan Helsingborg, Sundsvall, Falkenberg, J Södra och Öster.)

Linus Hallenius som senast i somras var ett av Allsvenskans mest jagade villebråd har brutit med Norrköping och flyttat hem till Sundsvall, och när han är i form är det en spelare som sätter skräck även i de flesta Allsvenska försvar.

Matchen
Plats: Valhalla IP
Tid: 2021-02-28 13:00
Domare : Mohammed Al-Hakim

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-02-27 17:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg