Lagbanner
Inför IFK Göteborg – Varberg ”Måstematch på många sätt och vis för båda lagen”
I Blåvitts förra möte med Varberg kunde Blåvitt vinna matchen med 2-1 efter att ha vänt ett tidigt underläge. Det var trots segern kanske matchen som satte igång helvetet som säsongen 2020 blev för Blåvitt där Varbergs hårda (läs: Fula) spelstil ledde till att Blåvitt fick båda sina mittbackar skadade och sedan dess har haft svårt att få kontinuitet i laget.

Inför IFK Göteborg – Varberg ”Måstematch på många sätt och vis för båda lagen”

Den 4:e Oktober förknippas för de flesta Blåvita med firandet av föreningens födelsedag. En födelsedag som i år även innebär en ovanligt viktig match mot Varberg.

IFK Göteborg
Blåvitt har hittills inte fått till den förändring som man kanske hade hoppats på när laget bytte tränare, utan ligger kvar på runt 1 poäng per match. Ett poängsnitt som gör att lagets läge i Allsvenskan är fortsatt prekärt. Efter 0-0 mot Elfsborg i senaste omgången samtidigt som Helsingborg förlorade lämnade laget kvalplatsen, om än bara med hjälp av målskillnad.
 
Mellan matchen mot Elfsborg och mötet med Varberg har Blåvitt även hunnit med att spela i Svenska Cupen mot Husqvarna där laget relativt lätt kunde städa av Jönköpingslaget med 3-1 och avancera till vårens gruppspel. Det var en visserligen stark, men ändå relativt B betonad elva som tog sig an Husqvarna och bara Tobias Sana och August Erlingmark kan väntas starta igen mot Varberg.
 
Annars var senaste allsvenska matchen en av blandad kompott där laget gjorde en relativt bra första halvlek borta mot Elfsborg för att sedan i andra halvlek se riktigt svaga ut. Något som kan ha påverkat matchbilden var att Jakob Johansson tvingades utgå i paus, och Jakob är inte heller med i truppen mot Varberg. Istället väntas August Erlingmark ta steget upp från backlinjen för att ersätta på mitten.
 
En seger mot Varberg hade inneburit att Blåvitt förhoppningsvis får lite avstånd ner till kvalstrecket samtidigt som man hade blandat in Varberg i bottenstriden på riktigt och på så sätt både ta poäng och skapa sig en räddningsplanka. Givet spelschemat som är kvar så är Varberg ett av de lagen Blåvitt nog måste slå för att ta de poängen som krävs för att säsongen inte ska sluta med en relativ katastrof.
 
Varberg
Varberg som inför säsongen tippades väldigt långt ner gjorde en väldigt fin första halva av säsongen och har spenderat stora delar av säsongen på övre halvan av tabellen, men har på slutet haft allt svårare och har således närmat sig bottenstriden allt mer. Även om laget fortfarande har ett betryggande avstånd på sex poäng ner till kvalstrecket. I slutet av August hade laget en liten formtopp med tre raka segrar, men innan dess spelade man 8 raka utan seger, och sedan senaste segern mot Mjällby har laget bara lyckats ta en poäng trots att man mött de tre sist placerade lagen i tabellen (0-2 mot Falkenberg, 1-1 mot Kalmar och 1-3 mot Helsingborg).
 
Den allsvenska statusen som länge såg väldigt trygg ut för nykomlingen Varberg kan nu sättas ordentligt på spel. Vid en förlust mot Blåvitt skulle just Blåvitt bara vara tre poäng bakom Varberg, samtidigt som Varberg har ett av Allsvenskans svåraste spelschema framför sig i höst.
 
Till råga på allt så förlorade laget i veckan i Svenska Cupen mot Oskarshamn och missar vårens gruppspel.
 
En seger i mötet hade gjort att Varberg kunnat se fram emot de kommande spelschemat med ett tryggt avstånd ner till kvalstrecket, och fokusera på att kunna störa topplagen de ska möta snarare än att slåss för sin Allsvenska existens.
 
Det blir med andra ord en måstematch för båda lagen.
 
Matchen
Tid: 17:30 2020-10-04
Plats: Gamla Ullevi
Domare: Victor Wolf

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-10-03 18:45:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg