Lagbanner
Inför IFK Göteborg – Varbergs BoIS: ”En blöt filt över en sprakande säsongsinledning”
Blir det Mikael Stahre eller Jocke Persson som får se ett trendbrott vad gäller resultatraden efter måndagens möte?

Inför IFK Göteborg – Varbergs BoIS: ”En blöt filt över en sprakande säsongsinledning”

Efter att ha inlett säsongen närmast historiskt starkt med tre raka segrar, är det ett hemmalag som kommer till söndagens match med tre raka förluster i bagaget. På andra sidan väntar ett Varbergs BoIS som likt IFK Göteborg gått fyra omgångar i rad utan att få fira en trepoängare. Det återstår att se om något av lagen kan få till ett trendbrott på Gamla Ullevi som står värd för söndagskvällens drabbning.

IFK Göteborg
Tre segrar, ett kryss och nu tre raka förluster. Ja där har vi IFK Göteborgs inledning av allsvenskan 2022. Med denna rad hamnar man på en 9:e plats i tabellen och även om det såklart är tidigt in på säsongen, så är det viktiga matcher som väntar för att man inte ska tappa mark i kampen om topplaceringarna.

Få har såklart undgått det efterspel som varit kring Tobias Sana efter mötet med Kalmar FF för någon vecka sedan. Av de rapporter man kunnat ta del av verkar det inte som att han närvarat på träningsplanen under den senaste veckan heller, efter att det stod klart att han skulle missa mötet med AIK i Solna. I dagarna togs så bladet från IFK Göteborgs mun, eller ja, man gick ut med en informationstext kring händelsen som varken egentligen sa bu eller bä, mer än att händelsen hanteras som ett personalärende. Att detta säkerligen är det rätta sättet att hantera situationen är en sak, men att sanningen också är att alla supportrar gärna hade velat få mer information kring situationen går inte heller att bortse ifrån. En helt klart knivig och svår situation för alla inblandade, då det hela ligger som en blöt filt över den pyrande och sprakande säsongsinledningen som lovade så gott.

Om vi återgår till det sportsliga, så är det väldigt olika typer av förluster som hemmalaget dragit på sig under de senaste omgångarna. Mot Malmö kändes det aldrig som att man var nära till poäng, trots det ringa resultatet. Mot AIK så borde det kanske varit större siffror utifrån hur första halvlek såg ut, men där den andra såg bättre ut utan att för den delen vara riktigt nära de klara målchanserna. Men däremot sitter matchen mot Kalmar kvar som en tagg i hjärtat. Detta då man gör en ganska bra match totalt sett, där man kommer till flera klara målchanser och är nära att kunna utöka sin ledning vid flertalet tillfällen. Samtidigt som man lyckas göra ett spelskickligt Kalmar svagt. Men ett skott utifrån och en hörna senare, förvandlades tre poäng till noll och en stor tomhet infann sig. Det borde därmed finnas en stor revanschlusta när det återigen väntar en match på hemmaplan på ett till stora delar slutsålt Gamla Ullevi.

Ser vi på truppen så får man klara sig utan Gustav Svensson, som utgick i den senaste matchen med ett lindat lår. Utöver Svensson saknas Sana, med anledning av det personalärende vi tidigare berört, Gustav Lillienberg, Lucas Kåhed, Alfons Nygaard och Sebastian Eriksson alla med anledning av pågående rehab. Glädjande är dock att man i veckan kunnat läsa att Sebastian Eriksson verkar vara på väg tillbaka på allvar. Den så populäre mittfältaren har stegrat sin träning och en återkomst efter sommaruppehållet verkar inte vara alltför osannolikt.

I Gustav Svenssons frånvaro är det troliga att nyförvärvet från Halmstad BK, Amir Al-Ammari tar platsen på centralt mittfält, i övrigt kan man nog förvänta sig en snarlik blåvit elva som vi lärt känna hittills under säsongen. Den plats som känns öppnast är till vänster på mittfältet, där Hussein Carneil senast fick göra allsvensk debut och där Gustaf Norlin främst konkurrerat tillsammans med på den för honom nya forwardspositionen. Det återstår att se om det är en hemmadebuterande Carneil, eller den tidigare Varbergsspelaren Norlin som tar platsen från start när Bojan Pandzic visslar igång matchen på söndag.

Trolig startelva (4-4-2)
1 Hahn
5 Jallow – 30 Bjärsmyr – 4 Johansson – 17 Wendt
8 Aiesh – 6 Al-Ammari – 21 Thern – 19 Carneil
9 Berg (K) – 29 Vilhelmsson

Varbergs BoIS
Gästerna kommer till Göteborg med resultatraden 2–1–4. I premiäromgången slog man IFK Norrköping på bortaplan och den andra segern tog man hemma mot Sundsvall i omgång tre. Man har nu dock enbart tagit en poäng under de senaste fyra omgångarna och parkerar på en 12:e plats i tabellen. I den senaste omgången föll man hemma mot Sirius med 2-0 som är det lag som innehar platsen ovanför hallänningarna, tätt bakom jagar de båda nykomlingarna Värnamo och Helsingborg som endast är en, respektive två poäng efter. Det lär vara en taggat Varberg som kommer till Gamla Ullevi med förhoppningen att ta den andra skalpen mot en kamratförening i årets allsvenska.

Under förra årets säsong lyckades man med bedriften att ta ”dubbeln” mot IFK Göteborg. Detta genom att först vinna hemmamötet med 2-0 för att sedan även vinna på ett covid-anpassat Ullevi med 2-1. Något som säkerligen ger laget energi in till måndagens möte.

I skrivande stund är inte bortalagets trupp annonserad, men i ett videoklipp på deras hemsida pratar tränare Jocke Persson om skadeläget i truppen. I veckan har forwarden Robin Simovic spelat och gjort mål i lagets U21-möte med Elfsborg (seger 4-3) efter en tids skadeproblematik. Klart är dock att man bland annat får klara sig utan den skicklige mittfältaren Tashreeq Matthews och backen Anton Liljebäck. Nedan kan ni se hur man ställde upp i den senaste matchen mot Sirius.

Senaste startelvan (3-4-3)
29 Andersson
18 Lindner (K) – 4 Stanisic – 3 Zackrisson
22 Boman – 8 Le Roux (K) – 17 Lushaku – 16 Johansson
14 Alfonsi – 12 Karlsson Adjei – 11 Eliton Júnior


Historik

Inbördes statistik
IFK Göteborg Varbergs BoIS
Vinst Oavgjort Förlust Vinst Oavgjort Förlust
2 0 2 2 0 2

Historiskt har lagen mötts vid fyra tillfällen i allsvenska sammanhang. Som tidigare nämnt så vann Varberg båda mötena under säsongen 2021, men under Varbergs första säsong 2020 var det IFK Göteborg som istället tog en dubbel genom en seger med 2-1 borta på Påskbergsvallen och med 1-0 i hemmamötet på Gamla Ullevi.

Jämna siffror med andra ord, det blir därför intressant att se om något av lagen kan ta sin tredje seger eller om vi får se mötets första oavgjorda resultat.


Matchen
Tid: 15 maj 2022, kl. 17:30
Plats: Gamla Ullevi, Göteborg
Domare: Bojan Pandzic
Sändning: Discovery+
 

Andreas Astegren@astegren2022-05-14 19:52:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg