Inför IFK Göteborg – Värnamo "Sista genrepet innan allvaret"
Simon ställs mot farsan när Blåvitt möter Värnamo i sista träningsmatchen innan Allsvenskan drar igång!

Blåvitt spelar sin sista träningsmatch innan Allsvenskan drar igång med bortamatch mot Örebro den 10:e April. För motståndet står superettan-nykomlingen Värnamo.

IFK Göteborg
Blåvitt inkasserade senast årets första förlust efter att Malmö kunde vända Blåvitts ledning i andra halvlek när Pontus Wernbloom fick ett väldigt tveksamt rött kort. Blåvitt hade i första halvlek tagit ledningen genom ett väldigt snyggt distansskott av Tobias Sana, men Malmö kunde kvittera på en straff och sedan ta ledningen bara minuter efter kvitteringen.

Det var annars en ganska händelsefattig match som lämnade både positiva och negativa signaler. För Blåvitts del är det såklart positivt att man skapade en del chanser och hade möjlighet att göra 2-0 innan vändningen kom. Försvaret höll också ihop bra för det mesta och de mål Malmö gjorde kom med viss hjälp av domaren. Straffen var inte felaktig, men inte heller solklar, och ledningsmålet kom efter en offside. Lägg på det att utvisningen av Wernbloom (som även drog på sig straffen) var direkt felaktig och det är lätt att påstå att resultatet hade varit ett annat med en annan domare.

Samtidigt har inte Blåvitt råd att skylla ifrån sig. Straffen var som sagt inte solklar, men inte heller direkt felaktig, och Malmöspelaren tog sig förbi flera försvarare innan Pontus Wernbloom lägger in sin axel och trycker bort anfallaren. Samma gäller ledningsmålet, som förvisso är offside i speluppbyggnaden, men det är så pass tidigt i speluppbyggnaden att Blåvitt borde kunna reda ut situationen trots missen.

Så det är ett Blåvitt med lite att fundera på som tar sig an Värnamo.

Värnamo
Simon Therns gamla klubb som åkte ur Superettan 2018 kunde 2020 vinna division 1 och således nå direktuppflyttning till Superettan.

Lag har under försäsongen 2021 blandat och gett lite. Man har (om Googles uppgifter stämmer) hunnit med att både förlora med 0-5 och vinna med 3-0, båda matcherna mot Öster.

Motståndet har annars mest varit lag från närområdet, som så sig bör nu i Corona-tider, och för de som kan sin geografi så innebär det mestadels lag från Superettan och nedre halvan av Allsvenskan. Utöver Öster har Värnamo spelat mot Mjällby, Halmstad, Varberg, Trelleborg, Jönköping, Helsingborg och Assyriska. Där har laget spelat ungefär som man kan vänta sig av en nykomling i Superettan, med undantag för segern mot Mjällby. Om man använder Halmstad och Helsingborg som referens, i och med att Blåvitt också mött de lagen, blev det 1-3 mot Halmstad och 0-0 mot Helsingborg, vilket även var lagets senaste match.

Värnamo är annars kända för att vara en talangfabrik och flera välmeriterade spelare, t ex Blåvitts Simon Thern har gått via klubben. Det speglar sig också i att det är ett lag med en väldigt ung trupp. Med en snittålder i truppen på bara 22,9 år har Värnamo ett av de yngsta lagen i Elitfotbolllen.